Googles personal delar bekymmer i ett spänt möte med vd

Googles personal delar bekymmer i ett spänt möte med vd

Ett spänt möte med Google-anställda med alla händer såg att vd Sundar Pichai ställde flera frågor från anställda som var mindre nöjda med företagets inställning till nedskärningar och finansiering.

Många anställda känner sig som techjätten, som uppnådde rekordvinster under Covid tack vare programvara för videokonferenser som Google Meet och andra viktiga arbetsplatsapplikationer, är “nickel-and-diming-anställda” trots att de har betydande kassareserver att leka med.

Nyheten är det senaste exemplet på personaloro på Googlesom historiskt har hållits fram som ett exempel på hur företag ska drivas.

Google-anställda missnöjda med nedskärningar

Vid ett nyligen genomfört möte för hela företaget fick Googles vd Sundar Pichai ett brett spektrum av frågor om rese- och underhållningsbudgetar för personalen, såväl som potentiella uppsägningar och andra anställningsrelaterade frågor.

En fråga, som fick högt betyg på Dory (ett internt Google-verktyg som underlättar konversationer mellan talare och deltagare vid möten) ifrågasatte varför Google hade beslutat att minska resebudgetar och företagsförmåner trots rekordvinster efter Covid.

“Titta, jag hoppas att ni alla läser nyheterna externt” svarade Pichai. “Det faktum att du vet, vi är lite mer ansvarsfulla genom en av de tuffaste makroekonomiska förhållandena som pågått under det senaste decenniet, jag tror att det är viktigt att vi som företag drar oss samman för att ta oss igenom stunder som denna.”

I andra delar av mötet verkade den mångårige vd:n – som tog hem 6,3 miljoner dollar förra året och undvek frågor om ersättning till chefer – angelägen om att ta upp företagskulturen genom att dra nytta av sina många år på företaget.

“Jag minns när Google var litet och skralt”, sa han. ”…vi ska inte alltid likställa roligt med pengar. Jag tror att du kan gå in i en hårt arbetande start-up och folk kan ha roligt och det borde inte alltid likställas med pengar.”

Googles tillväxt saktar ner

Även om Googles vinster från pandemin nådde nya höjder, har företagets tillväxt avtagit något.

Enligt CNBCGoogles moderbolag, Alphabet, rapporterade sämre än förväntat resultat och intäkter för andra kvartalet i rad i juli.

För att göra saken värre har tillväxten av försäljningen under det tredje kvartalet förutspåtts sjunka till under 10 %, en markant minskning jämfört med de 40 % som registrerades året innan.

Google ökade också anställningen under pandemin och har nu en större arbetsstyrka än någonsin tidigare – vilket innebär många fler löner att betala och personal att hålla sig nöjda med, och i en tid av ekonomisk strid inte mindre.

Googles Drive for Workspace Productivity

Pichai – som tror att Google kan vara runt 20 % mer produktivt än vad det brukar vara medan investeringar och anställningen saktar ner – var en av huvudarkitekterna bakom företagets “Simplicity Sprint” som startade i juli.

Ett betydande antal företag har vänt sig till produktivitetshöjande programvara som projektledningsappar under pandemin och post-pandemin, vilket kan ha en enormt betydande och omedelbar inverkan på effektiviteten hos team som arbetar inom små till medelstora företag.

Organisationer av Googles storlek kräver dock ofta initiativ som förändrar både arbetsdagens struktur och kultur och själva företaget. Men ökande spänningar mellan Googles toppledare och resten av företaget kan innebära att detta visar sig vara svårare än man först trodde.

Relaterade Artiklar

Back to top button