Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Google stoppar försäljningen av Fitbit-produkter i 30 länder

Facepalm: Google förvärvade Fitbit 2021 och lovade att förbättra tillgängligheten till hälso- och friskvårdstjänster för en bredare publik. Detta åtagande verkar dock vackla, eftersom teknikjätten nu drar sig tillbaka från nästan 30 nationella marknader, främst belägna i Amerika.

Google har officiellt uppgett att Fitbit-produkter är det säljs inte längre i Mexiko och andra latinamerikanska länder. Medan befintliga användare fortfarande kommer att få support, inklusive mjukvaruuppdateringar och tillgång till kundtjänst, placerar flytten Fitbit in i en mer exklusiv produktkategori för en global publik.

Förutom att lämna Mexiko och LATAM-marknaderna har Google avslöjat planer på att dra sig ur Sydafrika. En talesperson för Google sa borttagningen av Fitbit (och Nest)-produkter från vissa marknader är en del av ett försök att anpassa sin hårdvaruverksamhet till den regionala tillgängligheten för Pixel-enheter. Speciellt har Pixel-smarttelefoner inte erbjudits i Sydafrika, medan Fitbit-enheter har varit en del av den lokala marknaden i ungefär ett decennium.

Google har försäkrat användarna att det inte kommer att göras några ändringar på befintliga Fitbit-enheter, vilket säkerställer att de kommer att fortsätta att få uppdateringar och buggfixar. Förra månaden bekräftades också Fitbits avgång från flera nationella marknader i Asien (som Hongkong, Korea och Malaysia) och Europa (inklusive Kroatien, Tjeckien, Estland, Ungern, Lettland, Litauen, Polen, Portugal och mer).

Efter tillbakadragandet från Mexiko, Latinamerika och Sydafrika är Fitbit-enheter nu tillgängliga för köp i endast 23 länder över hela världen. De marknader som stöds inkluderar USA, Kanada, större delen av Västeuropa, Storbritannien, Australien, Indien, Japan, Taiwan, Singapore och Nya Zeeland.

Även om Google har uttalat sin avsikt att anpassa Fitbit-hårdvaruverksamheten med Pixel-telefonförsäljning, kan det finnas ytterligare motiv bakom detta beslut. Google har upphört med Fitbit-försäljning i europeiska länder som saknar officiellt Google Store-stöd, vilket tyder på att spårningsenheterna kan komma tillbaka i dessa länder när fullständigt Store-stöd blir tillgängligt.

Google förvärvade Fitbit för cirka 2,1 miljarder dollar för två år sedan, ett drag som stod inför granskning från europeiska myndigheter. Det väcktes oro över den potentiella integrationen av Googles reklamverksamhet med Fitbits spårningsplattform. För att komma till rätta med dessa farhågor gjorde det Alphabet-ägda företaget åtaganden att skydda användarnas integritet och bildade en serie bindande avtal med globala tillsynsmyndigheter.