Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Google Pixel 7a recension: En värdig efterträdare till Pixel 6a?

Google lanserade Pixel 7a, företagets senaste mellanklass Pixel-telefon, tidigare denna månad som efterföljaren till Pixel 6a. Denna har en liknande design, men får en 90Hz-skärm, senaste Tensor G2 SoC, nya kameror och lägger även till trådlös laddning. Är detta en bra uppgradering till Pixel 6a? Låt oss dyka in i recensionen för att ta reda på det.

Boxens innehåll

 • Pixel 7a i snöfärg
 • USB-C till USB-C-kabel (USB 2.0)
 • Snabbstartsguide
 • Quick Switch Adapter
 • SIM Ejector Tool
Display, hårdvara och design

Från och med skärmen har Pixel 7a en 6,1-tums Full HD+ OLED-skärm med en pixelupplösning på 2400 x 1080 pixlar, 20:9 bildförhållande och en pixeltäthet på cirka 431 PPI. Skärmen är ljusstark och har HDR-stöd. Utomhussikten är också bra.

Telefonen har en 90Hz uppdateringsfrekvens, jämfört med 60Hz i Pixel 6a, men konkurrenterna i prisklassen erbjuder 120Hz uppdateringsfrekvens. Hoppas Google äntligen flyttar till 120Hz uppdateringsintervall för alla Pixel 8-serier. Du kan märka den höga uppdateringsfrekvensen, särskilt när du bläddrar genom användargränssnittet och när du spelar. Den har även HDR 10+-stöd, vilket fungerar för YouTube och Netflix.

Under visningsalternativen finns det olika alternativ för att justera färger baserat på dina önskemål. Det finns också ett nattljusalternativ som låter dig minska displayens blåljus, så att det inte orsakar ansträngning i ögonen när du läser på natten. Det finns mörkt läge och ett visningsalternativ som alltid är på för låsskärmen, men det erbjuder inte mycket anpassning. Den har inte MEMC eller DC Dimming alternativ. Telefonen kommer med Corning Gorilla Glass 3-skydd, jämfört med Gorilla Glass Victus-skyddet i Pixel 7.

Telefonen har ett litet hål i mitten som rymmer en 13-megapixelkamera, som inte stör när du tittar på videor eftersom den bara upptar ett litet utrymme. Detta är en uppgradering från 8-megapixelkameran i Pixel 6a. Ovanför displayen finns en hörsnäcka i överkanten, som även fungerar som en sekundär högtalare.

Telefonen har en optisk in-display fingeravtrycksläsare som finns nästan nära mittområdet, liknande Samsung. Du kan också lägga märke till en liten ram under skärmen, som är något större än ramarna på sidorna och ovansidan.

När det gäller knappplaceringarna finns strömbrytaren och volymknapparna på höger sida. Den enda SIM-kortplatsen finns på vänster sida, och telefonen har eSIM-stöd för det sekundära SIM-kortet. USB Type-C-porten, mikrofonen och högtalargrillen finns på undersidan. Den sekundära mikrofonen finns på toppen. Eftersom sidorna har en aluminiumram kan du se antennbanden, och det drar inte till sig fingeravtryck.

Jämfört med glasbaksidan på Pixel 7-serien använder Pixel 7a fortfarande en plastbaksida från Pixel 6a, som företaget kallar 3D termoformad kompositbaksida. Bakstycket är benäget att repa och drar även lätt till sig fingeravtryck, så det rekommenderas att använda ett fodral.

Telefonen är 9 mm tjock och väger 193,5 gram. Även om tjockleken inte är märkbar kan viktökningen på 15,5 g från Pixel 6a märkas när du håller telefonen. Telefonen känns dock solid i handen.

Förutom snön kommer telefonen även i färgerna Charcoal och Sea, som är grå och blå, men färgen Coral finns inte i Indien. Telefonen har IP67-klassificeringar för damm- och vattentålighet jämfört med IP68 i Pixel 7-serien, men detta är fortfarande bra eftersom vissa telefoner bara har IP52- och IP53-klassificeringar.

Kamera
 • 64 MP bakre kamera med Quad PD Quad Bayer, f/1.89 bländare, OIS
 • 13MP 120° Ultrabred kamera med f/2.2 bländare, PDAF
 • 13 MP främre kamera med 95° ultravidvinkelobjektiv, f/2.2 bländare

Kamerans användargränssnitt är enkelt med alternativ för nattseende, porträtt, kamera, video, panorama, fotosfär och Google Lens. Det finns inget expert- eller proffsläge, men det finns ett RAW-alternativ som du kan aktivera från de avancerade inställningarna. Andra funktioner inkluderar, Astrofotografi, Nattsyn, Top Shot, Magic Eraser, Real Tone, Face Unblur, och det finns ett nytt Long Exposure-läge. Action Pan från Pixel 7-serien saknas.

När det gäller bildkvaliteten, kom dagsljusbilder bra ut med lysande dynamiskt omfång från båda kamerorna. Efter pixelbinning får du 64 MP-utgång från huvudkameran. För ultrabred får du 13 MP-utgång. Den har inget makroalternativ. Den främre kameran på 13 MP är en bra förbättring jämfört med 8 MP i Pixel 6a.

Även om telefonen bara har digital zoom upp till 8X, gör beräkningsfotograferingen att bilden ser tydlig ut. Kantdetektering är anständigt i porträtt, men ändå tar Pixel 7 bättre porträttbilder när det kommer till objekt. Lågljuskamerans prestanda är också bra, och nattsikten hjälper på platser där det är minimalt med ljus.

Kolla in kameraexemplen.

Den kan spela in videor i 4k-upplösning med 60 fps från huvud och 4K 30 fps med ultrabred och frontkameran får även 4k 30 fps-alternativ, tack vare den nya 13MP-sensorn. Du kan också växla mellan huvud- och och ultravida kameror när du spelar in i 4K 30fps.

Huvudkameran har standard, låst, aktiv och filmisk panoreringsstabiliseringsalternativ. Standard är tillräckligt för de flesta fall, och det aktiva läget använder den ultravida kameran och zoomar in för bättre stabilisering. Den har också alternativ för 120 (1/4) och 240 (1/8) fps i 1080p. Videokvaliteten är bra från både främre och bakre kamerorna. Även om den har samma Tensor G2-chip som Pixel 7, finns det inget HDR-videoalternativ.

Programvara, UI och appar

Den kör Android 13 ur lådan med Android-säkerhetspatch för maj 2023. Företaget har lovat 3 Android OS-uppdateringar och 5 år av säkerhetskorrigeringar, liknande andra Pixel-telefoner. Du får ingen bloatware. Det finns en liveöversättningsfunktion som du kan aktivera från systeminställningarna.

Jämfört med 6 GB RAM i Pixel 6a får Pixel 7a 8 GB RAM. Av 8 GB LPDDR5 RAM får du 7,4 GB användbart RAM, och cirka 3 GB RAM är free när standardappar körs i bakgrunden. Den har inte minnesförlängning eller virtuellt RAM. Av 128 GB får du cirka 110 GB free lagring. Den har UFS 3.1-lagring och vi fick sekventiella läshastigheter på 1091,09 MB/s. Förutom Google-apparna har den inga appar från tredje part.

Fingeravtryckssensor och ansiktsupplåsning

Telefonen har en optisk fingeravtryckssensor på skärmen. Till skillnad från de flesta telefoner låser den inte upp telefonen omedelbart bara genom att hålla fingret på sensorn, och det tar minst en sekund. Detta fanns också i Pixel 7. Det finns också ansiktsupplåsningsalternativ.

Musikspelare och multimedia

YouTube Music är standardmusikspelaren. Den har inte Dolby Atmos eller några andra anpassade ljudfunktioner. Ljudet genom stereohögtalarna är tydligt och högt, och det finns ingen distorsion även vid full volym. Ljudet via hörlurarna är också bra. Telefonen har Widevine L1 så att du kan spela upp HD-innehåll på Amazon Prime Video, Netflix och andra streamingappar. Du får även HDR-uppspelning på Netflix, förutom YouTube.

SIM och anslutning

Pixel 7a har ett enda fysiskt SIM-kort och ett eSIM-stöd, så du kan använda den som en telefon med dubbla SIM-kort. Telefonen har den vanliga uppsättningen anslutningsfunktioner som 5G med stöd för n1,2,3,5,7,8,12,14,20,25,28,30,38,41,48,66,71,77 ,78 band, dubbel 4G VoLTE, Wi-Fi 6E 802.11ax (2,4 + 5GHz), Bluetooth 5.3, GPS + GLONASS och NFC-stöd.

Den har även USB OTG-stöd. Det verkar som om det inte har bäraraggregation, eftersom jag inte kunde få det att fungera. Vi stötte inte på några samtalsdroppar och hörlursvolymen är bra, även om den finns på överkanten. I likhet med Pixel 6a stötte jag på enstaka 4G-anslutningsminskningar på vissa ställen. Jag kunde inte heller få 5G att fungera hela tiden, eftersom telefonen var i 4G-läge för det mesta.

Pixel 7as kropps-SAR är 1,06 W/Kg och huvud-SAR är på 1,19/Kg, vilket nästan liknar Pixel 6a, och är något högt jämfört med vissa mellanklasstelefoner, men det ligger långt under gränsen i Indien, vilket är 1,6 W/kg (över 1 g).

Prestanda och benchmarks

Telefonen drivs av Google Tensor G2 SoC, som först introducerades med Pixel 7-serien. Den har 2x Cortex-X1 @ 2,85GHz; 2x Cortex-A78 @ 2,35 GHz; och 4x Cortex-A55 @ 1,8GHz med Mali-G701 MP7 GPU och har även Titan M2 säkerhetschip.

Prestandan är smidig utan några fördröjningar, och den erbjuder även smidig spelprestanda även i grafikintensiva spel. När du spelar grafikintensiva spel som COD, BGMI och Genshin Impact, eller använder kameran under lång tid för att spela in videor, blir det snabbt varmt. Den nådde maximalt 43º i våra tester inomhus i Wi-Fi, men detta kan variera utomhus i 4G eller 5G. Jag fick ingen överhettningsvarning på min Pixel 7a, till skillnad från Pixel 6a.

Som sagt, kolla in några syntetiska benchmarkpoäng nedan.

Som du kan se är Tensor G2-chippet anständigt, men det kan inte konkurrera med andra marker, och det fick mindre poäng än Pixel 6a på AnTuTu vilket är konstigt.

Batteri-liv

När det gäller batteritiden har telefonen ett 4385mAh (typiskt) inbyggt batteri, vilket är något mindre än 4410mAh i Pixel 6a. Det höll dock i en dag även vid blandad användning på 90Hz. Jag fick över nära 5 timmars skärm i tid med över en dags användning på Wi-Fi. Vid hård användning håller den mindre än en dag.

Den har 18W PD-snabbladdning och tar ungefär en timme att ladda till 50 %, över 1 och en halv timme att ladda till 90 % och nästa 10 % tar ytterligare en halvtimme, så det tar ungefär 2 timmar för full laddning. Google har också lagt till stöd för trådlös laddning, men det maxar på 7,5W, så det kommer att ta flera timmar att ladda telefonen.

Slutsats

Sammantaget är Pixel 7a en anständig uppgradering till Pixel 6a när det gäller skärmens uppdateringsfrekvens, kamera, SoC och lägger även till trådlös laddning. Men Rs. 43 999 prislapp är svårt att motivera eftersom det finns telefoner med kraftfulla SoCs på marknaden i sortimentet, och den kommer fortfarande med 18W laddning vilket är långsamt.

Google erbjuder fortfarande Rs. 4 000 omedelbar rabatt på HDFC-bankkort och EMI som en del av begränsad period. Om du vill skaffa telefonen till kameran och mjukvarustödet kan du vänta på prissänkningen.

Alternativ

OnePlus 11R i liknande prisklass erbjuder en bättre skärm, snabbare SoC och snabbare laddning. Googles egen Pixel 7 kommer att finnas tillgänglig till ett billigare pris under rean, och med korterbjudanden är det fortfarande en bra affär om du behöver en bättre kamera med HDR-videoinspelning, glasbaksida och snabbare trådbunden och trådlös laddningsstöd.

Prissättning och tillgänglighet

Google Pixel 7a kostar Rs. 43 999 (MRP), samma lanseringspris som Pixel 6a och är tillgänglig från Flipkart.

Fördelar

 • Lager Android utan bloatware, löfte om 3 OS-uppdateringar och 5 år av säkerhetsuppdateringar
 • Strålande kameror
 • Jämn prestanda
 • IP67 klassificering
 • Trådlös laddning

Nackdelar

 • 90Hz skärm jämfört med 120Hz från konkurrenter
 • Blir snabbt uppvärmd vid intensiva arbetsuppgifter
 • 18W laddning är långsam