Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Google Nexus 5 recension

Varje år väljer Google en kiselleverantör, en hårdvarupartner och släpper en ny version av Android som körs ovanpå dem. Resultatet är en Nexus-telefon, och i fem iterationer har den processen upprepats, vilket resulterat i en smartphone som är det renaste uttrycket för Googles vision för sin mobila plattform. Idag tittar vi på Nexus 5.

Nexus 5, som namnet gör uppenbart, är den senaste generationen av Googles linje av Nexus-smarttelefoner och toppas även av en 5-tumsskärm. Medan Nexus-programmet ursprungligen bara startade för smartphones, har vi sett Google sedan utöka programmet till att omfatta en 7-tums och 10-tums tablettformfaktor, samt en rad tillbehör. Under de senaste åren har vi sett Nexus gå från att vara entusiastiska nyfikenhets- och utvecklingsenheter till ett varumärke som är skräddarsytt för konsumenter som letar efter det senaste och bästa Android-plattformen har att erbjuda till ett fantastiskt pris.

Förra generationen såg vi Nexus 4, en enhet som i huvudsak var en LG Optimus G för T-Mobile i olika kläder och prissatt till ett konkurrenskraftigt pris, men som ändå inkluderade det senaste och bästa kislet från Qualcomm med APQ8064 (S4 Pro). För Nexus 5 har Google återigen gått med hårdvarupartnern LG och kiselleverantören Qualcomm, den här gången med en telefon som är något analog med LG G2 (men inte exakt samma plattform) och använder den senaste och bästa MSM8974 (Snapdragon 800) kisel .

Låt oss börja med hårdvaran, eftersom det är det normala flödet för en recension. Nexus 4 hade många ytliga likheter med Optimus G, inklusive en baksida av glas med laseretsad design under ytan, samma display, band och material. Nexus 5 å andra sidan har inga likheter med G2, med sina knappar på baksidan, smal ram, rundad baksida och glansig plast. Istället lånar Nexus 5:s design mycket av sitt industriella designspråk från Nexus 7 (2013), med den lätt rundade toppen och botten, liggande “nexus”-logotyp på baksidan och stora kurvor runt sidan. Nexus 5 och 7 delar nästan samma form och profil, och i fallet med den svarta Nexus 5, samma gummerade mjuka material på baksidan och sidorna. Om du skalade ner Nexus 7-designen skulle du få något som är väldigt nära Nexus 5.

Resultatet är en familj med två enheter som känns som om den är gjord av samma företag, och det är verkligen första gången Google har anpassat sin industriella design på ett så svepande sätt, i det här fallet till och med över två olika hårdvarupartner. Jag antar att du skulle kunna argumentera att Google, med undantag för Nexus 10, har eliminerat all industriell designfragmentering och slutligen skapat något hårdvarudesignspråk som det äger för sig själv.

Google provade oss först en svart Nexus 5 och senare en vit Nexus 5 på min begäran så att jag kunde kolla in de materiella skillnaderna jag såg en del diskussion om. Det är sant att det finns vissa skillnader mellan de två enheterna. Till att börja med har den vita enheten en baksida som undviker det mjuka materialet, istället ger den polymerstödda enheten en grövre, strukturerad känsla. Frånvaron av mjuk beröring fortsätter till kanten, som är blank svart plast istället för det gummerade materialet, och kommer med skyddsplast installerad över den som standard. På framsidan är den enda synliga skillnaden mellan vitt och svart en vitfärgad hörsnäcka, resten av ramen runt skärmen är fortfarande svart.

Jag påminns om uppdelningen mellan den vita och svarta Note 3 med Nexus 5, som också bara inkluderar gummerat material på den svarta modellen. Jag kommer på mig själv att föredra känslan av den vita modellen istället, men det är egentligen bara en historia om personlig smak. Utan tvekan är avsaknaden av mjuk beröring på det vita materialet för att förhindra fläckar från handoljor eller andra färgämnen när enheten åldras. Jag tycker inte att avsaknaden av mjuk beröring på den vita modellen gör det svårare att hålla eller greppa om, den negativa vinklade ramen hjälper verkligen Nexus 5 att passa in i handen säkert.

Även om Nexus 5 är en nära kusin, använder den inte knapparrangemanget från G2, utan placerar istället volym- och standby-knapparna på ett normalt ställe. Volymvippa hamnar till vänster, ström på höger sida.

Likaså hörluren är på toppen och microUSB är längst ner på enheten. Det som är unikt med Nexus 5-knapparna är materialet i dessa knappar – de är keramiska, inte polykarbonat. Resultatet är att de är vassa och omedelbart kan lokaliseras med en fingerborste, det är en subtil sak som känns annorlunda. Det enda klagomålet jag har är att de verkar skramla något inuti sina utskärningar. Jag kan bekräfta att den vita modellen verkar ha mindre rassel, men jag är inte helt säker på hur mycket av det som är inneboende i färgskillnaden och frånvaron av mjuk touch.

På baksidan finns även Nexus 5:s överdimensionerade kamerautskärning, som är något upphöjd från ytan runt den. Det är rättvist att säga att Nexus 5 har en kamerabula, något som inte kommer att försvinna snart i alla utom de mest ikoniska enheterna. När jag först såg den överdimensionerade ringen antog jag att det bara var ett designmotiv, och andra spekulerade senare att det var en rad magnetiskt fästbara tilläggslinser. Hittills har ingen av dessa förverkligats, och om man överväger ytterligare att ha magneter bredvid VCM (voice coil motor) kan elektromagnetisk fokus och OIS-mekanism komplicera saker och ting. Hur som helst, för närvarande är den överdimensionerade ringen runt kamerans bländare en unik designpunkt snarare än något som fyller en funktion.

Det enda negativa med kamerautskärningen är att damm verkar kunna tränga in i sprickan som omger den och täckglaset. Det är något olyckligt med Nexus 5:s design generellt – det finns sprickor som snabbt visar smuts, till exempel har baksidan en söm runt kanten där damm verkar tränga in. Det förändrar uppenbarligen inte Nexus 5:s funktion, men börjar omedelbart se smutsigt ut på den svarta modellen, och en del av varför jag, givet båda sida vid sida, föredrar den vita.

Jag tycker att pragmatisk beskriver Nexus 5-designen ganska bra, eftersom designen ärligt talat inte försöker vara flashig bara för differentieringens skull eller göra några galna materialval på utsidan. Det finns subtila designfunktioner som definitivt uppskattas, men som den negativa vinkeln mot kanten som gör enheten lätt att greppa, de keramiska knapparna och kontinuiteten i designspråket från Nexus 7 så klart. Material är en stor skillnad mellan enheter just nu, och återigen är Nexus 5 relativt pragmatisk med sitt val av polymer, men förtjänar beröm för att inte gå med det slanka, glansiga materialet som fortfarande föredras av koreanska telefontillverkare.

Nexus 5 känns välgjord och precisionsgjord, men jag kan inte skaka av mig känslan av att Nexus 4 kändes mer som en egen design. Nexus 5 verkar mycket mer, ja, traditionell, utan de rundade glaskanterna, kromringen eller mönstret under glaset på baksidan (som jag fortfarande hävdar innehöll något slags kodat meddelande). Verkligheten är att Google tog många beslut med Nexus för att optimera för kostnaden, och att Nexus 5:s design faktiskt är ganska differentierad med tanke på priset.

Nexus 5 tillför mycket jämfört med sin föregångare – större 1080p-skärm, nyare silikon, 802.11ac, bättre kamera med OIS och naturligtvis LTE-anslutning, allt samtidigt som den blir minimalt dyrare än föregångaren. Det är nästan onödigt att säga att Nexus 5 uppenbarligen är den bästa Nexus-telefonen hittills.

Fysisk jämförelse

LG G2

Samsung Galaxy Nexus (GSM/UMTS)

LG Nexus 4

LG Nexus 5

Höjd

138,5 mm

135,5 mm

133,9 mm

137,84 mm

Bredd

70,9 mm

67,94 mm

68,7 mm

69,17 mm

Djup

9,14 mm

8,94 mm

9,1 mm

8,59 mm

Vikt

143 g

135 g

139 g

130 g

CPU

2,26 GHz MSM8974
(Quad Core Krait 400)

1,2 GHz OMAP 4460 (Dual Core Cortex A9)

1,5 GHz APQ8064 (Quad Core Krait)

2,26 GHz MSM8974
(Quad Core Krait 400)

GPU

Adreno 330

PowerVR SGX 540 @ 304 MHz

Adreno 320

Adreno 330

Bagge

2 GB LPDDR3

1 GB LPDDR2

2 GB LPDDR2

2 GB LPDDR3

NAND

16/32 GB NAND

16/32 GB NAND

8/16 GB NAND

16/32 GB NAND

Kamera

13 MP med OIS och blixt (bakåtvänd) 2,1 MP Full HD (framåtvänd)

5 MP med AF/LED-blixt, 1080p30 videoinspelning, 1,3 MP framåtvänd

8 MP med AF/LED-blixt, 1,3 MP framåtvänd

8 MP med OIS, AF, LED-blixt, 1,3 MP framåtvänd

Skärm

5,2-tums 1920×1080 Full HD IPS LCD

4,65″ 1280×720 SAMOLED HD

4,7″ 1280×768 HD IPS+ LCD

4,95″ 1920×1080 HD IPS LCD

Batteri

Intern 11,4 Wh

Avtagbar 6,48 Wh

Intern 8,0 Wh

Intern 8,74 Wh

Google skickade också över ett av Nexus 5 stötfångarfodral, som verkligen inte är så mycket stötfångare som det är, ja, runtomgående fodral. Nexus 4 hade stötfångare som lindades runt kanten, men lämnade glasbaksidan exponerad, ungefär som stötfångarna från iPhone 4/4S-eran.

Nexus 5:s stötfångare täcker allt utom den stora kameraöppningen på baksidan. Den röda jag fick verkar inte vara silikon utan någon annan termoplast.

För $35 är det lite dyrt, men det passar enheten bra och får jobbet gjort med några coola neonfärger som kryddar Nexus 5.