Google köper Motorola för 12,5 miljarder

0 Shares

Den globala smartphonemarknaden vaknade på måndagen med oväntade nyheter: Google meddelade på sin företagsblogg att de köper mobiltelefontillverkaren Motorola Mobility för 12,5 miljarder dollar i kontanter. Värdet är 40 USD per aktie, en premie på 63 % över stängningskursen för bolagets aktier i fredags den 12 augusti. Enligt Motorola godkändes transaktionen enhälligt av de två företagens styrelser och borde öka konkurrensen inom sektorn.

Larry Page, Googles VD, sa att det finns “Motorolas totala engagemang för Android, en av de många anledningarna som ledde till en naturlig synkronisering mellan de två företagen.” Verkställande direktören för internetjätten konstaterade också att de två företagens samarbete bara kommer att gynna konsumenter, partners och utvecklare.

“Jag ser fram emot att välkomna Motorola-anställda till vår familj av Googlers”, sa han.

Tillkännagivandet av köpet fick Motorola Mobility-aktier att skjuta i höjden i New York. Runt klockan 11:10 handlades de för 38,48 USD, en ökning med 57,25 %. Googles aktier på Nasdaq tappade 1,023 % till 558,00 USD. I handeln innan marknaden öppnade steg Motorola-aktien med 60 % från 14,72 USD till 39,19 USD. Google-aktien föll med 14,68 USD, eller 2,6 %, till 549,95 USD.

För internationell press rapporterade Google att Motorola Mobility kommer att fortsätta att verka med en Android-licensinnehavare och kommer att driva sin verksamhet som ett separat bolag från internetjättens verksamhet.

Sanjay Jha, vd för Motorola Mobility, påpekar att företagets försäljningstransaktion har ett betydande värde för Motorolas aktieägare och kommer att erbjuda fler attraktiva nya möjligheter för anställda, kunder och partners runt om i världen.

– Vi delar ett produktivt partnerskap med Google för att utveckla Android-plattformen. Nu, genom denna kombination, kan vi göra ännu mer för att förnya oss och erbjuda utmärkta mobilitetslösningar för hela vårt sortiment av mobila enheter för hem och företag – sa han.

Andy Rubin, Googles vice vd för mobilitet, betonade också vikten av förvärv för Androids framtid på en så konkurrensutsatt marknad. Han gjorde dock klart att det mobila operativsystemet kommer att fortsätta att fungera som en öppen plattform, som det ser ut idag.

– Vårt mål för Android kommer att förbli oförändrat och Google är fortfarande fast beslutet att behålla Android som en öppen plattform och en levande gemenskap av – lovade han. – Vi kommer att fortsätta att arbeta med alla våra partners för att utveckla och leverera innovationer för Android-drivna enheter.

Också enligt initial information som släppts av smartphone-tillverkaren, är transaktionen föremål för upphävande av sedvanliga stängningsvillkor, inklusive godkännanden från amerikanska och europeiska tillsynsmyndigheter, samt godkännande från Motorola Mobilitys aktieägare. Försäljningen förväntas avslutas i slutet av 2011 eller senast i början av 2012.

Motorola har mer än 80 års historia inom teknikbranschen och dess milstolpar inom telefonbranschen inkluderar lanseringen av världens första bärbara telefon för nästan 30 år sedan och StarTEC. 2008 antog företaget Android som det enda operativsystemet på alla sina enheter, vilket bidrog till att föra det närmare Google.

Det senaste förvärvet är ytterligare ett initiativ från det amerikanska internetföretaget för att konkurrera med Apple, tillverkare av iPhone och utvecklare av sitt eget iOS-mobiloperativsystem. “Motorola + Google”-enheterna skulle vara de enda som skulle kunna konkurrera i konfiguration med en fullständig integration av mjukvara (Android) och hårdvara (Motorola) på en proprietär plattform.

Genom att dra nytta av det breda avslöjandet av hans inlägg om förvärvet av Motorola påminde Larry Page också om att företag som Microsoft och Apple – hans konkurrenter – går med i stämningar för att anklaga Google för patentintrång i utvecklingen av Android och att Department of A Amerikansk domstol ingrep nyligen i resultaten av en patentauktion för att “skydda konkurrens och innovation inom mjukvarugemenskapen” och fortsätter att analysera resultaten av Nortel-auktionen.

“Förvärvet av Motorola kommer att öka konkurrensen genom att stärka vår patentportfölj, vilket gör att vi kan skydda Android från okonkurrenskraftiga hot från bland annat företag som Microsoft och Apple”, skrev vd:n för internetjätten då.

Efter att Google förlorade auktionen för att köpa tusentals patent från det konkurserade företaget, kritiserade chefen för sökföretagets juridiska avdelning, David Drummond, även Microsoft, Apple, Oracle och “andra företag”, vilket stärkte företagets position. Google stod inför anklagelser från företag som agerat tillsammans för att skaffa Nortels patent och skada utvecklingen av Android.

En källa nära affären meddelade i måndags att Google hade beslutat att förvärva Motorola Mobility precis efter att ha förlorat Nortel-patenttävlingen.

– Det är mer än bara en patentförsäljning. Det är uppenbarligen en strategisk förändring som betyder mest för Google – sa källan.

0 Shares