Google kan ta bort annonsblockerare i uppdateringen av Chrome-tillägg

0 Shares

Varför är det viktigt: Google har avslöjat att dess Chrome-webbläsartillägg som omfattas av Manifest V2-ramverket inte längre kommer att fungera från januari 2023, vilket kan leda till att annonsblockerare påverkas eller helt enkelt slutar fungera.

Utvecklare kommer inte att kunna skicka in nya Manifest V2 -tillägg på Chrome Web Store den 17 januari 2022, även om de kommer att kunna uppdatera befintliga tillägg under tiden. Ett år senare, i januari 2023, kommer webbläsaren inte längre att köra Manifest V2 -tillägg, och uppdateringsstödet stängs också av.

Manifest V3 utvecklades för att hantera problem kring säkerhet och prestanda för sin föregångare – V2 kan utnyttjas för att skapa skadlig kod och få känslig data.

“Under årens lopp är Manifest V3 säkrare, effektivare och sekretessbevarande än sin föregångare”, säger David Li, produktchef för Chrome-tillägg och Chrome Web Store. “Det är en utveckling av tilläggsplattformen som tar hänsyn till både det föränderliga webblandskapet och framtiden för webbläsartillägg.”

När väl Manifest V2 -tillägg har blockerats på obestämd tid i Chrome måste utvecklare naturligtvis uppdatera sina tillägg för att fungera under Manifest V3. Men det är inte så enkelt för annonsblockerare, åtminstone när det gäller Raymond Hill, utvecklare av det enormt populära uBlock Origin.

Han sa att ändringarna i Manifest V3 -förslaget effektivt skulle bryta tillägget, som också fungerar som en innehållsblockerare.

Som registret noterade kommer Adblock Plus och andra plugins som levererar en annonsfri upplevelse för användare fortfarande att kunna fungera i viss utsträckning, men ändringar kan göra att det blir en skugga av sitt tidigare jag; ändringarna i V3 begränsar möjligheterna för tilläggsutvecklare.

Med full funktionalitet på spel för plugin -tillverkare sa Firefox -skaparen Mozilla att det mestadels kommer att anta Manifest V3, men det kommer inte att ersätta det blockerande webRequest API uBlock bygger på Googles alternativa, declarativeNetRequest (DNR).

Granskningen av Chrome -tilläggsramen för webbläsare, som först introducerades 2019, betonas av Google som enbart en uppdatering för att korrigera säkerhetsproblem. “Faktum är att den här förändringen är avsedd att ge utvecklare ett sätt att skapa säkrare och mer effektiva annonsblockerare”, säger sökjätten. Men andra är inte så säkra på att detta är den enda motivationen bakom Manifest V3.

“Vår kritik står fortfarande kvar”, säger Alexei Miagkov, högteknolog vid Electronic Frontier Foundation, till The Register. “Anledningarna till att de har uttalat offentligt [for this transition] inte helt meningsfullt. “

Google tappar miljarder i intäkter från användare som blockerar annonser. Enligt uppgift betalar det till och med världens mest populära annonsblockerare, Adblock Plus, för att vitlista dem via sin policy för acceptabla annonser-så det borde inte vara för mycket av en överraskning om det finns ett baktanke för Googles planerade plan att fasa stöd för annonsblockerande teknik. Det kostar redan utgivare cirka 27 miljarder dollar, och den siffran kommer bara att fortsätta stiga med att användare i allt högre grad använder annonsblockering på sina smartphones, samt stationära och bärbara datorer.

Förutom ett föränderligt landskap för annonsblockerare i horisonten uppdaterade Google Chrome nyligen med ett kontroversiellt Idle Detection API som upptäcker användarens inaktivitet.

0 Shares