Google kan betala Apple nästan 15 miljarder dollar i år för att förbli standardsökmotor på iOS

Varför är det viktigt: En av anledningarna till att Apple tjänar så mycket pengar i Servicesegmentet är en miljardavtal med Google som fortsätter att ge, år efter år. Det uppskattas att den senare kommer att betala cirka 15 miljarder dollar i år för förmånen att ha sin sökmotor förblir standardalternativet i hela Apples ekosystem, men viktigast av allt, iPhones.

Nu är det ingen hemlighet att Google har betalat ett rejält pris för att vara standardsökmotor på Apple -enheter. Inte nog med det, men tillsynsmyndigheter har länge varit oroliga för miljardavtalet mellan de två teknikjättarna när de undersökte dem för flera potentiella antitrustbrott.

En ny rapport från analytiker på Bernstein avslöjar hur lönsamt detta arrangemang verkligen är för Apple. År 2020 kostade Googles privilegium företaget 10 miljarder dollar, och denna summa kommer att öka till 15 miljarder dollar, vilket vid första anblicken verkar vara ett stort hopp på mycket kort tid.

Som nämnts i rapporten, höjer Google sitt erbjudande till en nivå som säkerställer att Microsoft inte skulle kunna komma med ett högre bud, eftersom det senare är lika intresserat att driva sin Bing -sökmotor till alla plattformar, särskilt iOS och Android. När allt kommer omkring använde Apple Bing tidigare som bas för Siris sökning på iOS och macOS, innan det bestämde sig för att det behövdes erbjuda en mer konsekvent sökupplevelse, där Google överträffar Microsofts sökmotor.

Intressant nog tror analytikerna att Googles betalningar till Apple också kan öka 2022 till mellan 18 och 20 miljarder dollar, vilket är ett bevis på hur värdefullt Apples ekosystem är för sökmotorleverantörer.

Förra året spolade ryktkvarnen flera rapporter om att Apple också gör en reservplan om affären med Google någonsin skulle bli sur, eventuellt till och med bygga en egen sökmotor. Det verkar dock som att de två företagen är helt okej med det nuvarande arrangemanget och förmodligen kommer att fortsätta det så länge som tillsynsmyndigheter tillåter det.

Bildkredit Christine Sandu

Relaterade Artiklar

Back to top button