Google bygger också anpassat kisel för Chromebooks

0 Shares

I korthet: Med Tensor -chipet på kommande Pixel 6 och Pixel 6 Pro letar Google efter att skapa ambitionella telefoner för Android -marknaden. Företagets ambitioner sträcker sig långt bortom telefoner, så det utvecklar också anpassat kisel för ny Chrome OS -hårdvara som kan landa på marknaden redan 2023.

Förra månaden sa Google att det skulle debutera den första Pixel-telefonuppsättningen som kommer att drivas av ett specialbyggt chipset, vilket inte bara kommer att minska sitt beroende av Qualcomm, men också erbjuda Android-fans den typ av hårdvara och programvaruintegration som Apple har gjort med iPhone i flera år.

Nästa logiska steg är att utöka den idén med självtillverkade chipset för surfplattor och Chromebooks, och företaget planerar enligt uppgift att göra det under de kommande åren. Enligt Nikkei kan Google debutera den första enheten som drivs av det nya chipsetet redan 2023, men det datumet kan glida längre och det är ännu inte klart om det kommer att vara en surfplatta eller en bärbar dator.

Detaljer är knappa just nu, men Nikkei påpekar att det nya chipet kommer att vara armbaserat precis som Tensor-chipet på den kommande Pixel 6 och Pixel 6 Pro, och kommer att bygga vidare på företagets erfarenhet av att designa AI-acceleratorer och optimera Android för en mängd olika mobila chipset. Företaget anställer för närvarande chipingenjörer från Israel, Taiwan och Indien för att arbeta med projektet.

Tydligen var Google så imponerad av Apples försök till anpassat kisel med M1 SoC att det blev intresserat av att replikera den framgången inom Android- och Chrome OS -ekosystemen. Och företaget är inte ensamt-Microsoft utvecklar anpassade Arm-baserade chips för servrar och Surface-datorer, Amazon har gått tillbaka till Graviton-chipset för sina AWS-datacenter, AMD utforskar idén om en Apple M1-rival själv, och i stort sett varannan teknikjätt har några planer på ett armbaserat chip.

Googles insatser med Pixelbook Go Chromebook och Pixel Slate har hittills gett endast blygsamma resultat, och några år senare har företaget ännu inte tillkännagivit en efterträdare för dessa enheter. Sedan dess har företaget utvecklat en nära relation med Samsung, som tillverkar Tensor -chipet och andra komponenter i den kommande Pixel -telefonlinjen.

Det blir intressant att se om de två företagen också samarbetar om ny Chrome OS -hårdvara. I skrivande stund uppskattar analytiker kostnaden för att bygga ett chip baserat på TSMCs 5nm -process kostar cirka 500 miljoner dollar, men den nuvarande galenskapen med att bygga anpassade chipset kan göra det svårt att säkra tillräckligt med produktionskapacitet.

0 Shares