Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Globala SSD-leveranser minskade med mer än 10 % 2023, men stora aktörer ökade sin marknadsandel

Vad hände nyss? Den globala SSD-marknaden minskade enligt uppgift med 10,7 procent förra året, trots lösningen av problem med masterstyrning av IC-försörjning som hämmade produktionen 2021. Endast 114 miljoner enheter sades ha skickats 2022, och det mesta av nedgången påverkade mindre leverantörer.

Rapporten, som kommer från marknadsundersökningsföretaget TrendForcehävdar att de fem bästa SSD-varumärkena ökade sin sammanlagda marknadsandel från 53 procent till 59 procent, mestadels på grund av de fallande priserna på högpresterande SSD-enheter med hög kapacitet.

Rapporten nämner inte uttryckligen varför marknaden minskade förra året, men det är uppenbart att efterfrågan på SSD-enheter förblev svag i linje med den krympande marknaden för datorer och datorhårdvara. TrendForce hävdar att marknadssentimentet “såg en snabb vändning” i slutet av tredje kvartalet 2022 på grund av aggressiva produktionsnedskärningar från NAND Flash-leverantörer, vilket ledde till prisökningar i hela sektorn.

De tre bästa SSD-varumärkena förra året var Kingston, ADATA och Lexar, där de två främsta ökade sina marknadsandelar jämfört med 2021. Kingston ensam hade en marknadsandel på 28 procent globalt, medan de andra två hade 9 procent respektive 8 procent. Kimtigo, Netac, Colorful, PNY, Teclast, Gigabyte och Transcend rundade topp-tio, medan de återstående spelarna tillsammans stod för bara 24 procents marknadsandel.

Om man tittar på 2023 säger rapporten att de stora spelarna sannolikt kommer att förbli dominerande, men den totala marknaden kan förbli nedtryckt på grund av den kämpande globala ekonomin. Det nämns dock inget om årsstatistiken, så vi vet inte om marknaden lyckades återhämta sig efter ett långsamt 2022 eller om den fortfarande kämpar för att komma tillbaka till nivåerna före pandemi.

SSD-priserna har gradvis sjunkit under de senaste åren, vilket gör det möjligt för konsumenter att uppgradera från sina äldre mekaniska hårddiskar eller lägga till nya SSD:er med hög kapacitet till sina datorer. Men eftersom leverantörerna minskar NAND Flash-produktionen har priserna börjat stabiliseras under de senaste månaderna, så folk som vill köpa en ny SSD bör skaffa en under den pågående Black Friday – Cyber ​​Monday-rean istället för att vänta längre.