Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

GLBenchmark 2.0 släppt – Moderna SoCs benchmarkade

Vi letar ständigt efter nya riktmärken att använda för benchmarking av de senaste SoC:erna i enheter. Idag släppte Kishonti Informatics GLBenchmark 2.0, den senaste versionen av sin populära GLBenchmark-svit för att mäta 3D-grafikprestanda över en mängd plattformar: iOS, Android, Symbian, Windows Mobile och Maemo. Vi har testat det ett tag nu och har några egna siffror och resultat från communityn. Slutresultatet är ännu en titt på hur 3D-prestanda ställer sig mellan nästan alla moderna SoCs.

GLBenchmark 2.0 – som namnet antyder – testar OpenGL ES 2.0-prestanda på kompatibla enheter. Sviten innehåller två långa benchmarking-scenarier med en krävande kombination av OpenGL ES 2.0-effekter och individuella tester som swap-bufferthastighet (för att bestämma ramhastighetstaket), texturfyllning, triangel och geometriska tester. GLBenchmark 2.0 utnyttjar också texturbaserad och direkt belysning, bump-, miljö- och utstrålningskartläggning, mjuka skuggor, vertex shader-baserad skinning, stöd för detaljnivå, multi-pass uppskjuten rendering, brustexturer och ETC1-texturkomprimering.


Vi har testat enheter ett tag nu och har en tillräckligt bra spridning för att göra en intressant jämförelse. Den enda extra hänsynen är att alla dessa kördes med enhetens respektive ursprungliga upplösning. Det finns inget sätt att ändra upplösning, och på samma sätt kan siffror inte skalas linjärt eftersom vi kan vara begränsad till minnesbandbredd på vissa enheter. GLBenchmark kommer att ansluta sig till vår benchmarksvit för enheter framöver.

Först är upplösningarna (inbyggda) för själva enheterna:

Enhetsupplösningar – GLBenchmark Native Resolution
Google Nexus One 800×480 WVGA
LG Optimus One 320×480 HVGA
T-Mobile myTouch 4G 800×480 WVGA
Samsung Fascinate 800×480 WVGA
Google Nexus S 800×480 WVGA
HTC EVO 4G 800×480 WVGA
Apple iPhone 4 960×640 DVGA
Apple iPad 1024×768 XGA
Motorola Droid 854×480 FWVGA
T-Mobile G2 800×480 WVGA
Nokia N900 800×480 WVGA
Apple iPhone 3GS 320×480 HVGA


Tack och lov är det enkelt att jämföra enheter som kör Android tack vare de relativt vanliga riktlinjerna för WVGA-upplösning för avancerade enheter.

Det första riktmärket, Egypten, testar OpenGL ES 2.0 och representerar det nyaste och mest krävande riktmärket. Den andra – GLBenchmark PRO – representerar en svit som testar OpenGL ES 1.1-prestanda. (edit: GLBenchmark Pro testar också OpenGL ES 2.0-funktioner och är en port av ett tidigare GLBenchmark 1.1-test som fokuserade på OpenGL ES 1.1-prestanda). Framöver kommer vi att rapportera dessa när det är möjligt på smartphonerecensioner.

Det är ganska uppenbart just nu att PowerVR SGX 540 fortfarande håller ledningen, även om de nya 45 nm Qualcomms med Adreno 205 är ett stort steg framåt från Adreno 200 prestandamässigt. Det är intressant att det ser ut som att vi är GPU- eller minnesbandbreddsbundna på de nya Qualcomms, vilket framgår av liknande resultat som myTouch 4G och G2 postar trots en 200 MHz CPU-klockskillnad.


Sammantaget är GLBenchmark utformad för att visa upp några av OpenGL ES 2.0-funktionerna som utvecklare potentiellt kan använda i framtida speltitlar. Det finns många fler lågnivåtester som vi kommer att leka med i framtiden och använda för att testa mycket mer i detalj.