GitHub Copilot: The Free Software Foundation anser att det Àr olagligt

0 Shares

Visual Studio Code, Microsofts programmerings-IDE, bestÄr nu av autokompletteringssystem som gör att vi kan komplettera rader kod mer eller mindre intelligent för att hjÀlpa oss i vÄrt arbete. Copilot vill dock revolutionera detta genom att kunna skriva kompletta funktioner frÄn de första raderna kod.

CĂłdigo GitHub Copilot

Copilot: en ny omoralisk och illegal tjÀnst enligt FSF

Problemet med det hĂ€r verktyget kommer frĂ„n hur Microsoft har anvĂ€nt för att lĂ€ra ut det. Även om koden som anvĂ€ndare har delat pĂ„ GitHub vanligtvis Ă€r offentlig, att en AI, designad för vinst, analyserar den utan tillĂ„telse och anvĂ€nder den för att lĂ€ra sig sjĂ€lv, har inte gillats mycket av anvĂ€ndarna.

Enligt FSF vill utvecklare det vet om det Àr rÀttvist för ett företag, som GitHub eller Microsoft, att dra fördel av sitt arbete, sin kod, för att trÀna denna artificiella intelligens. De undrar ocksÄ om det verkligen Àr lagligt att göra det de har gjort mot trÀna AI eller sÄ kan det vara upphovsrÀttsintrÄng.

Specifikt frÄgorna som detta Free Software Foundation vill svara pÄ Àr följande:

  • Är det rĂ€ttvist att anvĂ€nda offentliga arkiv för att trĂ€na GitHub Copilot AI? Gör det intrĂ„ng i upphovsrĂ€tten?
  • Skulle du kunna generera ansprĂ„k för brott mot GPL-licensierade verk?
  • Kan programmen som genereras med Copilot överensstĂ€mma med GPL-licenserna?
  • Hur kan utvecklare vara sĂ€kra pĂ„ att kod, skyddad av upphovsrĂ€tt, faktiskt Ă€r skyddad frĂ„n GitHub Copilot?
  • Om Copilot genererar kod som bryter mot en free mjukvarulicens, hur kan det motiveras?
  • Är koden som genereras av AI, eller med maskininlĂ€rning, upphovsrĂ€ttsskyddad?
  • Bör lagen Ă€ndras i och med att den hĂ€r typen av tjĂ€nster kommer?

GitHub har svarat pÄ kritik frÄn FSF genom att uttrycker sin villighet att vara öppen för alla slags frÄgor, inklusive moraliska frÄgor. Men det har inte rÀckt, och den Free Software Foundation vill gÄ hela vÀgen.

GitHub Copilot Àr fortfarande i testfasen

För nĂ€rvarande testas den nya AI frĂ„n Microsoft och GitHub och Ă€r endast tillgĂ€nglig för en mycket liten grupp utvecklare. Om vi ​​Àr intresserade av att testa den hĂ€r tjĂ€nsten kan vi begĂ€ra Ă„tkomst till Microsoft via den hĂ€r lĂ€nken och vĂ€nta pĂ„ vĂ„r tur att testa denna nya AI.

Microsoft kommer initialt att erbjuda sin GitHub Copilot-tjÀnsten helt free av laddning . Men beroende pÄ framgÄngen kan vi se olika betalversioner, Àven om vi för nÀrvarande inte vet vilka egenskaper dessa kommer att ha.

Vad som Àr sÀkert Àr att vi, för att kunna anvÀnda den, mÄste ha en dator med avancerad hÄrdvara och anvÀnda Visual Studio Code, Microsofts IDE.

0 Shares