GIGABYTEs X570 I Aorus Pro WIFI-moderkort testat

GIGABYTEs X570 I Aorus Pro WIFI-moderkort testat

Mini-ITX-formfaktorn är intressant eftersom den tillåter användare att skapa ett litet formfaktorsystem med förmågan att integrera en del av den högpresterande hårdvaran från skrivbordssegmentet. Vanligtvis kommer en liten formfaktor med en premie, men GIGABYTE X570 I Aorus Pro WIFI ser ut att förändra det med ett blygsamt pris på bara $ 220, vilket är ett aggressivt pris mot konkurrensen på X570-marknaden. Med funktioner inklusive ett Intel AX200 Wi-Fi 6 trådlöst gränssnitt, stöd för DDR4-4400-minne och två HDMI 2.0-videoutgångar, ser detta X570-moderkort ut att ha medelklassmarknaden i sikte.

Jakt efter ett fynd

Användare som bygger små datorer har vanligtvis flera överväganden i åtanke: var systemet kommer att hamna fysiskt, hur mycket buller / värme kommer det att producera och hur mycket det kommer att kosta. Vi har sett variationer i syftet med små datorer genom åren, till exempel mini-speluppsättningar, HTPC eller användare som vill ge något litet till familj / vänner så att det inte orsakar dem för mycket besvär. Nyckeln till denna marknad, särskilt de som bygger något med lite kraft, är mini-ITX-marknaden. Det finns en rad mini-ITX-moderkort tillgängliga, beroende på om användaren vill göra något dual-core eller quad-core basic för intermittent användning, eller det mer avancerade där det kommer att paras ihop med ett stort grafikkort. För det senare betyder det vanligtvis att använda den senaste chipset, för att få de bästa anslutningsmöjligheterna och för att se till att systemet är en viss nivå av kulsäker. Högklassiga mini-ITX-moderkort med de senaste chipsetsen finns också i många varianter, från super billiga till “hur många klockor och visselpipor” kan du passa på den. GIGABYTE X570 I Aorus Pro som vi testar idag sitter faktiskt mitt i de två segmenten – den använder den mer premium X570-chipset, som ger stöd för PCIe 4.0 och högre minnesstöd, men det har också en aggressiv prissättning på $ 220 MSRP, som faktiskt bara ligger inom ett populärt prissegment för större ATX-moderkort. Vi har sett andra mini-moderkort med AMD-chipsets få mycket uppmärksamhet, och GIGABYTE hoppas på något liknande här.

GIGABYTE X570 I Aorus Pro WIFI tar sikte på den populära prisklassen på X570-marknaden, som är fylld med många olika ATX-erbjudanden, och GIGABYTE håller saker enkelt med ett effektivt urval av funktioner: passar två M.2-kortplatser i denna storlek av moderkortet är svårt, men GIGABYTE gör det, med båda kortplatserna som stöder PCIe 4.0 x4-enheter. Nätverk inkluderar gigabit ethernet och Wi-Fi 6, och vi får en raffinerad strömleveranslayout som mycket liknar GIGABYTEs flaggskepps ATX-erbjudanden.

Med tanke på designen av X570 I Aorus Pro WIFI har GIGABYTE valt ett mycket subtilt svart och grått färgschema med bara ett element av integrerad RGB LED-belysning. Detta finns på kortets högra sida och kan styras av GIGABYTEs RGB Fusion 2.0-programvara. För användare som vill lägga till mer finns det ett par rubriker inklusive en enda ARGB LED och en enda RGB LED-rubrik. VRM-kylflänsen fungerar också som ett bakpanelskydd som har gott om bulk för att avleda värmen från 6 + 2-strömförsörjningen. Som referens använder detta kort sex Infineon TDA21472-effektsteg för CPU-delen av strömförsörjningen och är samma effektsteg som flaggskeppet GIGABYTE X570 Aorus Xtreme använder, om än i ett mindre paket med färre faser.


GIGABYTE X570 I Aorus Pro WIFI-blockdiagram
(även om det står x4 högst upp betyder de x24)

Till höger finns två minnesplatser som stöder upp till DDR4-4400 med en maximal kapacitet på upp till 64 GB. Detta är mer än acceptabelt för ett kort av denna storlek och det är allmänt känt att AMD rekommenderar DDR4-3600 eller DDR4-3733 för bästa övergripande prestanda vid överklockning. På bakpanelen finns en trifekta av videoutgångar inklusive två HDMI 2.0-utgångar och en DisplayPort 1.2-utgång. Detta gör det möjligt för användare att köra upp till tre bildskärmar från Ryzen-processor med integrerad grafik, vilket gör den här modellen mer än lämplig för användare som väljer en liten formfaktor HTPC eller underhållningssystem. Den inbyggda ljudkoden som valts är Realtek ALC1220-VB men erbjuder bara tre 3,5 mm ljudkontakter på bakpanelen.

Om man tittar på prestanda och GIGABYTE X570 I Aorus Pro WIFI är mycket konsekvent och konkurrenskraftig med andra testade modeller. En särskild höjdpunkt var hur energieffektiv det var i våra långa tomgångs-, tomgångs- och fullastkraftstester. Områden som POST-tid framhäver också hur bra det här kortet fungerar, med våra beräknings- och spelprestningstester som visar att mini-ITX-modeller kan prestera lika bra som de större modellerna, ibland bättre.

Överklockning med GIGABYTE X570 I Aorus Pro WIFI med vår Ryzen 7 3700X-processor gav mestadels positiva resultat. Vår testbädd Ryzen 7 3700X har ännu inte uppnått högre än 4,3 GHz på något kort som hittills testats och vi uppnådde enkelt 4,3 GHz med en CPU VCore på 1.350; GIGABYTE X570 I Aorus Pro WIFI uppnådde detta med en något lägre belastning VCore på 1.348 V. VDroop-kompensationen är lysande för ett kort i denna stamtavla och från 3,6 GHz till 4,2 GHz var CPU VCore-belastningsspänningen konstant mellan 1,206 och 1,212 V , även med 1.250 V inställd i BIOS. Programvaran som medföljer kortet innehåller en automatisk överklockningsfunktion, men den visade sig inte vara användbar. Prestandan i vårt POV-Ray-riktmärke ökade när vi testade varje frekvens och vi fann inga avvikelser.

.

Med endast en handfull mini-ITX och små formfaktoralternativ på X570-chipsetet är GIGABYTE X570 I Aorus Pro WIFI det billigaste i gänget med ett försäljningspris på bara $ 220. Detta jämförs med ASUS ROG Strix X570-I Gaming till 299 $ eller ASRock X570 Phantom Gaming-ITX / TB3-modellen ($ 240) som innehåller en Intel Thunderbolt 3-kontroller, vilket förmodligen är den största tävlingen här. GIGABYTE har två PCIe 4.0 x4 M.2-kortplatser, jämfört med en kortplats med ASRock. GIGABYTE är då det billigare alternativet i mini-ITX-utrymmet, men det håller sig mycket bra med ledtrådar från de dyrare brädorna från GIGABYTE.

Läs vidare för vår utökade analys.

Relaterade Artiklar

Back to top button