Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

GIGABYTE Z790 Aorus Xtreme moderkortsrecension: Flaggskepp Z790 med imponerande VRM-termer

Under åren har moderkortstillverkarna konsekvent tänjt på gränserna för moderkort i toppklass med slående design och kretskort fyllda till brädden med de senaste kontrollerna och funktionerna. Även om dessa vanligtvis kommer med ett högt pris, representerar dessa “flaggskepp” de senaste komponenterna, designade för att driva de snabbaste processorerna för att leverera ledande prestanda samtidigt som de erbjuder de bästa kontrollerna som finns tillgängliga vid tillverkningstillfället.

En sådan modell är GIGABYTE Z790 Aorus Xtreme, som är den direkta efterföljaren till Z690 Aorus Xtreme, och har en uppsättning premiumfunktioner, inklusive stöd för DDR5-8000-minne, dubbla Thunderbolt 4 Type-C, samt 10 GbE och Wi -Fi 6E-anslutning. Z790 Aorus Xtreme, som sitter i toppen av GIGABYTEs Z790-utbud av moderkort, är designad för Intels 13:e (och 12:e) generationens Core-seriens processorer och drar som sådan nytta av framsteg som PCIe 5.0, inbyggd USB 3.2 G2x2-anslutning via en frontpanel header och 10 x USB 3.2 G2 Type-A-portar direkt placerade på bakpanelen.

På en marknad med ett enormt utbud av moderkort har GIGABYTE Z790 Aorus Xtreme massor av ringsignaler och tilltalar användare som letar efter de bästa moderkortsdesignerna och teknologin. Trots att det inte är billigt har GIGABYTE, under de senaste generationerna på både AMD- och Intel-kretsuppsättningar, erbjudit goda värden samtidigt som det erbjuder solida prestandanivåer. Idag tittar vi närmare på Z790 Aorus Xtreme för att se hur den står sig mot andra LGA1700-moderkort med vår Intel Core i9-13900K och om det finns något värde att hämta bland de solida och premiumfunktioner som erbjuds av GIGABYTE.

GIGABYTE Z790 Aorus Xtreme Översikt

Med massor av alternativ för användare och catering för alla budgetar, har GIGABYTE ett varierat utbud av Z790/LGA1700-moderkort för att passa en specifik användares behov. För ingångsnivån och mer typiska skrivbordssystem erbjuder GIGABYTEs UD- eller Ultra Durable-serier en solid men ändå förenklad uppsättning funktioner som fungerar som en ingångspunkt till Intels 13:e/12:e Gen Core-serie, medan för innehållsskapare erbjuder GIGABYTE också ett antal Aero-märkta modeller som fokuserar mer på premiumanslutning och nätverksalternativ.

GIGABYTE Aorus-serien riktar sig i första hand till spelare men konsoliderar alla de bästa funktionerna och kontrolluppsättningarna i många erbjudanden från mellanklass till avancerad, och GIGABYTE Z790 Aorus Xtreme faller i den senare kategorin. Sitter högst upp i GIGABYTEs moderkortsstack Z790, har Z790 Aorus Xtreme alla de bästa kontrolleruppsättningarna och funktionerna som GIGABYTE har att erbjuda, inklusive en blandning av vissa funktioner för att göra kabelhanteringen enklare för användarna, samt en stor och kraftfull kraftleverans utformad för att köra Intels 13:e och 12:e Gen Core-seriens processorer till sina gränser.

Om man tittar närmare på GIGABYTE Z790 Aorus Xtreme-moderkortet har det ett stort kretskort i E-ATX-storlek, vilket gör att GIGABYTE kan implementera fler kontroller och funktioner på själva kortet. Om man tittar på en övergripande vy av brädet från ett fågelperspektiv, är Z790 Aorus Xtreme övervägande täckt av vågor av Aorus-inspirerad rustning, som även inkluderar en stor metallchipset och PCIe-pansarskydd över mitten av PCIe-kortplatsen, samt en stor bakre panelkåpa. Intressant nog har kåpan på baksidan en 2,8-tums digital LCD-skärm, som visar systeminformation i realtid som CPU-temperatur, CPU-klockhastighet, minnesklockhastighet och VRM-temperaturer. Vanligtvis en funktion på avancerade premiummodeller som denna, LCD-skärmen är en fin touch, men det kräver ett chassi med en tydlig sidopanel för att dra fördel av detta.

Berör mer om GIGABYTEs implementering av kabelhantering, Z790 Aorus Xtreme, runt hela kanten av kortet, har rätvinkliga sidhuvuden, kontakter och strömingångar. Designad för att tillåta användare att ansluta en kabel i rät vinkel, gör detta det enklare eftersom kablarna inte sticker ut direkt och kan sömlöst riktas genom genomföringarna i ett chassi för ett mer enhetligt och mindre rörigt utseende. GIGABYTE inkluderar även PCIe- och M.2 EZ-spärrar, vilket innebär att PCIe- och M.2-enheter enkelt kan installeras och återinstalleras i chassit genom att trycka på en strömbrytare eller med tummen.

Om du tar bort den stora mittplattan av metall över mitten av PCIe-kortplatsområdet och CPU-enhetens PCIe 5.0 x4 M.2-kortplats avslöjar huvuddelen av kortets M.2-kortplatsarray. Själva plattan fungerar som en stor PCIe M.2 kylfläns för de tre centrala PCIe 4.0 x4 M.2 kortplatserna, samt ett lock för chipset kylflänsen. Totalt har GIGABYTE Z790 Aorus Xtreme fem M.2-platser, med en PCIe 5.0 x4 matad från CPU som nämnts med en stor kylfläns som täcker den, tre PCIe 4.0 x4 M.2-platser inklämda mellan de två översta fullängdsplatserna PCIe-platser och en PCIe 4.0 x4/SATA M.2 placerad under chipsetens kylfläns. För SATA inkluderar GIGABYTE fyra rätvinkliga SATA-portar som kan stödja RAID 0, 1, 5 och 10 arrayer.

När det gäller stöd för PCIe-kortplatser, intressant nog, väljer GIGABYTE bara en fullängds PCIe 5.0 x16-plats, med två fullängds PCIe 3.0-platser som fungerar på x4 och x1. Att ha färre PCIe 5.0-banor avsedda för fullängdsplatser ger fördelar och nackdelar, men med tanke på att många eftermarknads-PCIe-tilläggskort inte kan använda den enorma bandbredden av PCIe 5.0 för närvarande annat än NVMe SSD:er, kan bandbredden och de efterföljande banorna riktas till andra områden såsom kontrollanter. Andra användare kan hävda att två PCIe 5.0-platser i full längd kan ge extra banor till snabbare PCIe M.2-lagringsenheter genom en multi-M.2-kortplatsadapter, men med fem M.2-platser integrerade på kortet finns det fortfarande gott om utrymme för förvaring här.

Med fokus på kraftleveransen på Z790 Aorus Xtreme, har GIGABYTE gått för en stor 20+1-fas design, med premiumkomponenter som förväntas från ett kort av denna kaliber. För CPU:n har GIGABYTE inkluderat 20 x Renesas RAA22010540 105 A smarta effektsteg, som fungerar i en teamkonfiguration och drivs av en Renesas RAA229131 PWM-kontroller. Det finns också ett enda RAA22010540 150 A effektsteg för SoC. Intressant nog har GIGABYTE använt en gemensam installation för VRM och inte en fullständig 20-fas direktkonfiguration, men uteffekten motsvarar maximalt 2100 A för CPU:n att spela med, vilket är överdrivet.

Att hålla kraftleveransen sval är ett mycket stort par kylflänsar som är sammankopplade med ett enda 8 mm tjockt värmerör med en nanokolbelagd fenarray. GIGABYTE hävdar att användning av en 22 mikrometer tjock nanokolbeläggning på tunna kan minska VRM-temperaturerna med upp till 10 %. Om man tittar på fördjupningarna i de 12 W/mk termiska kuddarna som används av GIGABYTE, har kylflänsen bra kontakt med de flesta effektstegen och choken, vilket är en bra indikator på att kontakt och termisk avledning borde vara, i teorin, optimal.

På premium Z790 moderkort som detta ser vi vanligtvis stöd för mycket snabbare minne, och Z790 Aorus Xtreme är inget undantag. GIGABYTE stöder upp till DDR5-8000 (OC)-minne i en dubbelkanalskonfiguration (1DPC), med upp till 192 GB stöd för fyra platser. Slitsarna har en ensidig spärrmekanism för att installera DRAM, och CPU-kylarstöd, speciellt av den luftkylda varianten, beror på höjden på DRAM som används.

Spetsen för den inbyggda ljudlösningen på Z790 Aorus Xtreme är en Realtek ALC4082 HD-ljudcodec med en ESS Sabre ES9280AC DAC och två ESS E9080 DAC-chips. Som det ser ut är detta en av de mest avancerade integrerade ljudlösningarna vi har sett på ett moderkort förutom de som medföljer ett externt PCIe-ljudkort. Även om Realtek ALC4082 HD-ljudcodec och ESS DAC:er inte kompletteras med någon EMI-skärmning, täcker GIGABYTE ljudkretskortet med en tunn metallplåt, så trots att det inte finns någon EMI-skärmning att tala om, ser det åtminstone snyggt och rent ut. titta på.

På baksidan av GIGABYTE Z790 Aorus Xtreme finns ett brett utbud av premiumanslutningar och nätverk tillgängliga för användare att sätta tänderna i. Från och med den bästa ingången och utgången inkluderar GIGABYTE en Thunderbolt 4-kontroller, som inkluderar två Type-C-kontakter som kan fungera som DisplayPort-ingångar för kompatibla skärmar. Andra USB-anslutningar inkluderar tio USB 3.2 G2 Type-A-portar, medan Realtek ALC4082 och de tre ESS DAC:erna driver de två 3,5 mm ljudjacken och S/PDIF optisk utgång.

Nätverksarrayen på Z790 Aorus Xtreme är avancerad, med en Marvell AQtion AQC107 10 GbE-kontroller, en andra Ethernet-port som drivs av en Intel I225-V 2,5 GbE-kontroller, medan en Killer AX1690 Wi-Fi 6E CNVi ger både 6 GHz bandåtkomst och stöd för BT 5.3-enheter.

Som när man tittar på ett flaggskeppsmoderkort som GIGABYTE Z790 Aorus Xtreme, kommer dessa med en typiskt högre prislapp än konventionella mellanklassmoderkort. Trots den extra kostnaden kompenseras dessa genom att de har premiumkontroller som 10 GbE, Thunderbolt 4 och fler klockor och visselpipor. Från och med den första lanseringen kostar GIGABYTE Z790 Aorus Xtreme $800, vilket är i linje med nuvarande prissättning beroende på vilken återförsäljare du väljer. Som sådan, precis som med lagernivåfluktuationer, kan priserna variera. Jämfört med konkurrenterna har MSI:s flaggskepp MEG Z790 Godlike liknande funktioner på hög nivå men kostar $1200, medan ASUS flaggskepp, ROG Maximus Z790 Extreme, också är funktionsrikt och lika kostsamt till $999.

För närvarande, och inte inklusive ASRocks Z790 Taichi och Taichi Cararra (<$500), som är deras toppklassiga Z790-brädor, är de tekniskt hängivna att vara ett riktigt flaggskepp eller halomodell, GIGABYTE Z790 Aorus Xtreme är för närvarande det billigaste flaggskeppet Z790 styrelse i skrivande stund. Även med ett högt pris på $800, är ​​prissättningen nästan säkert subjektiv, och på pappret är GIGABYTE Z790 Aorus Xtreme ett mycket exklusivt exempel som använder mycket av vad Intels Z790-chipset har att erbjuda.

Naturligtvis, som vi vill säga, är prestanda nyckelelementet (tillsammans med funktioner) där användare köper moderkort, såväl som prissättning och hur mycket värde som kan fås från ett visst moderkort. Med det sagt, läs vidare för vår utökade analys.