Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Gigabyte GA-G1 975X: Kommer en Turbo att hjälpa Pentium 4?

Gigabyte GA-G1 975X: Kommer en turbo att hjälpa Pentium 4?

“Konsten att vara vis är konsten att veta vad man ska förbise.”

Detta citat från den amerikanske filosofen och pragmatikern William James sammanfattar vår första titt på Gigabyte GA-G1 975X moderkort idag. Detta är inte en fullständig recension av kortet, 975X-kretsuppsättningen eller deras kapacitet, utan en förhandsgranskning av prestandapotentialen för denna kombination. Vi kommer att fullständigt granska detta funktionsrika kort tillsammans med andra baserat på den snart släppta Intel 975X-kretsuppsättningen inom en mycket nära framtid.

Gigabytes nya serie G1-Turbo-moderkort är designade speciellt för spelare och överklockare. Med lanseringen av denna serie koncentrerar sig Gigabyte på att tillhandahålla ytterligare bios-alternativ, ökad systemprestanda och förbättrade funktioner för datorentusiasten. Den första utgåvan i denna serie är Gigabyte GA-G1 975X som har den nya Intel 975X-chipset. Denna styrkrets är en uppföljning till Intel 955X som inkluderar optimeringar av Intel Memory Pipeline-teknologin, stöd för de kommande 1066MHz processorsystembuss-dual-core-processorerna och fullt stöd för grafikbaserade PCI Express x16-banor som kan konfigureras som två PCI Express x8-platser för multi-view eller GPU-kapacitet. Systemet stöder för närvarande ATI CrossFire-teknik och kan stödja NVIDIA SLI-teknik i framtiden.

Förutom Intel 975X-kretsuppsättningen är den huvudsakliga tekniken som introduceras på detta kort Gigabytes exklusiva Turbojet-teknik som erbjuder mycket effektiv värmeavledning från processorn, norra bryggan och systemminnessektionerna på kortet. De två främre fläktarna blåser luft över systemminnessektionen medan de två bakre fläktarna tar bort varm luft från norrbryggan och processorsektionerna. Gigabyte har lagt till ytterligare kylflänsar för kondensatorerna och hela systemet är designat för att fungera bra med de flesta eftermarknadskylningslösningar. Vi hade inga problem med att installera en kombination av Gigabyte G-Power kylfläns/fläkt i vårt system. Vi kommer att jämföra de termiska egenskaperna hos detta system med Asus 8-fas kraft och fläktlösa cooper heat pipe-teknik inom en snar framtid. Men efter att ha använt detta kort under de senaste dagarna tror vi att Asus fläktlösa värmeväxlingssystem är ett mer vältaligt och önskvärt system för att säkerställa ett tyst system.

Gigabyte GA-G1 975X erbjuder (2) fysiska PCI Express x16-platser, (2) 32-bitars PCI-platser och (2) PCI Express x4-platser. Denna design erbjuder en mycket bra balans mellan kortplatser och möjliggör många tilläggskort för kringutrustning. Men mellan de två x16 PCI Express-platserna finns två 32-bitars PCI-platser. Denna konfiguration kan potentiellt göra den första 32-bitars PCI-platsen värdelös när den första x16 PCI Express-platsen används. Vi hade inga problem med att använda den här kortplatsen med grafikkort som innehöll kylsystem med enstaka kortplatser men kunde inte installera ett ljud- eller nätverkskort vid installation av en NVIDIA 6800 Ultra eller X850XT i den första x16 PCI Express-platsen. Kombinationen av (2) PCI Express x16-platser och (2) PCI Express x4-platser gör det möjligt att köra upp till 4 VGA-kort samtidigt. I detta område finns även felsöknings-LED-skärmen och CRS-systemet (CMOS Reload Switch). CRS tillhandahåller en CMOS-standardinställningar för hämtning och automatisk omstart av systemet. Den tryckknappsaktiverade omkopplaren låter användaren ladda om CMOS-standardinställningarna när systemet inte kan starta upp.

Låt oss snabbt ta reda på om brädans prestanda är värdig beteckningen “Turbo”.