Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Gigabyte GA-6CX i820 Slot-1 ATX

Gigabyte har funnits sedan 1986 och har konsekvent levererat produkter av endast högsta kvalitet, och har därmed etablerat ett mycket starkt varumärke för sig själva. Vi har sett dem komma in på server/arbetsstationsmarknaden med multiprocessor-moderkort som t.ex 6BXDShar vi benchmarkat deras grafikkort som snabbt har blivit några av de mest eftertraktade korten i sin klass som t.ex. GA-660 Plus TNT2 Prooch de var till och med på toppen av AMD:s Athlon-utgåva med ett av de första Athlon-moderkorten, GA-7IX. Vi hade inget annat än höga förväntningar på Gigabyte när vi fick reda på att de skulle vara en av de första med en i820-moderkortsdesign redo att levereras vid lanseringen av styrkretsen.

Vi tittade först på deras i820-baserade GA-6CX i november förra året när i820-kretsuppsättningen skulle lanseras, men efter en försening i utgivningen av chipsetet på grund av en bugg tog det ytterligare några veckor innan vi lyckades lägga vantarna på fraktrevision av 6CX. Efter att ha satt leveransversionen av 6CX genom vår vanliga uppsättning tester är vi mycket glada att se att Gigabyte åtgärdade några av de problem som vi märkte med den ursprungliga 6CX.


New Anand Tech Report Card Rating
90/B+

Moderkortsspecifikationer

CPU-gränssnitt

Slot-1

Chipset

Intel 820

L2-cache

N/A (på chip)

Formfaktor

ATX

Busshastigheter

100 / 110 / 120 / 133 / 140 / 150

Stöds för spänningar

Autoavkänning (1,3V – 3,5V)

Minnesplatser

2 184-stifts RIMM-platser

Expansionsplatser

1 AMR-plats
1 AGP-plats
5 PCI-platser (3 i full längd)
0 ISA Slots

Hårdvara Ljud

Aureal 8810

AC’97

Sigmatel STAC9721 (endast modem)

BIOS

AMIBIOS enkel installation 1.20De goda

Den ursprungliga 6CX, som de flesta original i820-moderkort, hade en design som stoltserade med 3 RIMM-platser. Efter att ett designfel upptäcktes som involverade i820-moderkort med 3 RIMM-platser, gick Gigabyte tillbaka till ritborden för att designa om 6CX med stöd för endast 2 RIMM-platser. Genom att ta bort den tredje RIMM-kortplatsen kunde Gigabyte spara på PCB-utrymme, vilket naturligtvis bidrar till att minska den totala kostnaden för moderkortet.

Standardkonfigurationen för 6CX har 5 PCI-platser, den vanliga 1 AGP 4X-slot och 1 AMR-plats. Notera användningen av ordet “standard” för att beskriva den konfigurationen, helt enkelt för att det är ett OEM-alternativ att lägga till en ISA-brygga och en enda ISA-plats till designen som skulle delas med den femte PCI-platsen. Av de fem PCI-platserna är det bara tre som alltid kan acceptera fullängdskort medan de första två PCI-kortplatserna endast kan acceptera fullängdskort om systemfläktkontakten och frontpanelkontakterna inte används.

Den universella AGP-kontakten på 6CX stöder alla AGP 1X, 2X och 4X kompatibla grafikkort eftersom den saknar 1,5v och 3,3v skåror som finns på endast AGP 4X och AGP 2X kortplatser. Gigabyte försåg AGP-kontakten med ett AGP-retentionskit utformat för att hålla grafikkortet på plats, en unik och användbar övervägande från Gigabytes sida.

Till skillnad från ASUS P3C-2000 och Supermicro PIIISCA, två andra i820-moderkort, har 6CX ingen AGP Pro-kontakt. Eftersom vi ännu inte har sett många grafikkort dra nytta av de 48 extra kraft- och jordstiften som tillhandahålls av AGP Pro-specifikationen, straffar inte denna funktion, eller bristen därav, 6CX.

Själva layouten på 6CX är en av de bästa vi har sett på ett i820-moderkort. ATX-strömförsörjningskontakten är placerad på en ganska ur vägen plats precis bredvid diskettenhetskontakten på moderkortet. Den främre USB-kontakten är placerad i änden av moderkortet närmast framsidan av fodralet, vilket är perfekt, även om du skulle bli förvånad över antalet moderkortstillverkare som placerar det bort från framsidan av fodralet. Det enda klagomålet vi hade var raden av kondensatorer som satt mellan minnesbankerna och Slot-1-kontakten som stör installationen av stora kylflänsar/fläktar på din CPU.