Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Gefen DVI DL: Dual Link DVI + USB KVM

När det kommer till benchmarking för AnandTech är en KVM-switch (tangentbord, video och mus) ett absolut måste. Tanken är enkel; du har ett tangentbord, en bildskärm och en mus och vill dela det mellan mer än en dator. Du kan alltid koppla in ditt tangentbord, bildskärm och mus till vilket system du vill använda och sedan koppla ur och flytta dem till ett annat system när du är redo att byta, men det är uppenbarligen inte det mest effektiva sättet att göra saker på. Därmed föddes KVM. En KVM används överallt från benchmarkinglabb till datacenter och är ett ovärderligt verktyg för alla som hanterar mer än en dator.

Under den längsta tiden var KVM:er endast tillgängliga i PS/2 + VGA-format, vilket innebär att du bara kunde byta ett PS/2-tangentbord och -mus och en analog VGA-skärm. För flera år sedan var PS/2 + VGA-begränsningen inte så stor sak, eftersom USB-tangentbord och -möss inte var så utbredda, och bristen på DVI-stöd var inte heller en stor sak, eftersom knappt några bildskärmar användes den digitala standarden. Uppenbarligen idag skulle du vara dum om du inte investerar i en USB + DVI KVM, men för inte så länge sedan var de nästan oerhörda.

När LCD-skärmar växer i popularitet börjar vi se en dramatisk ökning av prisvärda högupplösta paneler. För bara ett par år sedan skulle en 1600 x 1200 LCD-panel ha kostat en förmögenhet, och nu, tack vare företag som Dell, är 1600 x 1200 LCD-skärmar nu överkomliga. Mer nyligen introducerade Dell sin första 24-tums 1920 x 1200-panel för under 1 000 USD. En sak som alla dessa högupplösta paneler har gemensamt är att de inte har några problem att arbeta med nästan vilken KVM som helst med DVI-stöd. Den gemensamma nämnaren är att även Dell 2405FPW, med sin ursprungliga upplösning på 1920 x 1200, bara kräver en enkellänk DVI-kontakt för att hantera den bandbredd som krävs av dess höga upplösning. Men när du väl börjar bli mycket högre än 1920 x 1200 börjar du springa in i bandbredden begränsningar för en enda länk DVI-anslutning.

Den elektriska signaleringen som används för att överföra data över DVI är känd som transition minimized differential signaling, eller förkortat TMDS. När en DVI-utgång hänvisas till som “enkellänk”, hänvisar det faktiskt till närvaron av en enda TMDS-länk. En enda TMDS-länk bär tre datakanaler och en klocksignal, med en maximal frekvens på 165MHz. Den 10-bitars breda TMDS-länken kan stödja en maximal bandbredd på 165 MPixels/s, vilket på en 60Hz LCD slutar med att ge dig stöd för upplösningar upp till 1920 x 1200, samt några lite högre, anpassade upplösningar.

Om du vill stödja en skärm med ännu högre upplösning behöver du mer bandbredd, och därför tillåter DVI-specifikationen att två TMDS-länkar kan användas i tandem. Med två TMDS-länkar fördubblas antalet datakanaler, även om det fortfarande bara finns en klocksignal, så båda länkarna klockas identiskt. Två TMDS-länkar kan stödja en maximal bandbredd på 330 MPixels/s, eller dubbelt så mycket bandbredd som en enda TMDS-länk.

Med dubbelt så stor bandbredd kan en DVI-utgång med dubbla länkar (vilket betyder att den har två TMDS-länkar) stödja mycket högre upplösningar. Det finns väldigt få exempel på DVI-skärmar med dubbla länkar på marknaden idag, en av de senaste är Apples 30″ Cinema Display med en inbyggd upplösning på 2560 x 1600. Trots sin ultrahöga upplösning använder 30″ Cinema Display bara cirka 270 MPixels/s bandbredd, vilket ställer kraven över vad en DVI-anslutning med en enkel länk kan erbjuda, men fortfarande långt under det maximala av vad en dubbellänksanslutning kan leverera.

Det största hindret för att se fler tillverkare släppa DVI-paneler med dubbla länkar som Apples (förutom själva kostnaden för panelen) är att väldigt få grafikkort har en DVI-utgång med dubbla länkar. Det brukade vara så att endast professionella grafikkort hade dual link TMDS-sändare ombord, men på senare tid har NVIDIA utrustat deras GeForce 7800 GTX med en enkel dual link TMDS-sändare. ATI följde inte bara i NVIDIAs fotspår, utan förbättrades genom att utrusta deras Radeon X1800 XT med två dual link TMDS-sändare, för att stödja två dual link DVI platta skärmar. Allt detta gäller såklart PC-sidan, eftersom NVIDIA lanserade en version av deras GeForce 6800 Ultra med två dubbellänkade DVI-utgångar för Mac när Apple först släppte sin 30″ Cinema Display.

Mycket viktigare än de avancerade korten med DVI-stöd för dubbla länkar är grafikkorten i låg- och mellanklass som kommer att ha stöd för skärmar med dubbla länkar. ATI:s Avivo-initiativ garanterar att alla Avivo-kort, inklusive low end Radeon X1300 och mellanklass X1600, kommer att ha minst en dubbellänk DVI-utgång. Vi hoppas att NVIDIA kommer att följa efter, och därmed ge bildskärmstillverkarna en anledning att börja producera fler mycket högupplösta skärmar, och förhoppningsvis driva ner priset på dessa paneler när efterfrågan ökar. Det är mycket ett höna-och-ägg-scenario, men processen har börjat.

Med DVI-skärmar med dubbla länkar tillgängliga, såväl som grafikkorten som behövs för att driva dem, vad mer kan vi önska oss? Dual link DVI KVM, naturligtvis.

Idag tar vi en titt på ett företag som heter Gefen, och en produkt som de kallar DVI DL, en dubbellänk DVI + USB KVM-switchbox.