Fugaku: den mest kraftfulla superdatorn i världen i ett och ett halvt år

0 Shares

Vi pratar om Fugaku, den kraftfullaste superdatorn i världen efter ett och ett halvt år. Den uppsättning datorer som utgör denna superdator använder Fujitsu-processorer. Specifikt utrustar de A64FX , med 48 kärnor vardera, där de använder nästan 16 000 av dessa processorer med totalt 7,6 miljoner processorkärnor.

Fugaku: den mest kraftfulla superdatorn

Fugaku är fortfarande oslagbar efter ett och ett halvt år

Denna processor har en byggstorlek på 7 nanometer och använder ARM arkitektur istället för x86-64. A64FX designades av Fujitsu specifikt för Fugaku, och de arbetar med mindre implementeringar för att dra fördel av alla fördelar den erbjuder när det gäller strömförbrukning och processorkraft.

De TOP500 webbplatsen producerar en lista över 500 mest kraftfulla superdatorer i världen vartannat år, och har nu publicerat rapporten för juni 2021. I den kan vi se Fugaku i första hand, nå 442 Pflops / s i HPL benchmark, är tre gånger mer kraftfull än hans omedelbara efterföljare, så det kommer att bli mycket svårt att övervinna honom på kort sikt.

För det andra har vi Summit, en stamgäst på pallen för de mest kraftfulla superdatorerna, och som ligger i Tennessee (USA). Den har 148,8 Pflops/s bearbetningskapacitet, med 22- kärna IBM POWER9 och NVIDIA Volta GV100-processorer .

För det tredje har vi även en annan stamgäst i toppen av rankingen, Sierra, även den i USA, och som även använder IBM POWER9 och NVIDIA Volta GV100-processorer.

Spanien får fortfarande inga uppdateringar

Således, i topp 10, den Förenta staterna är landet med flest superdatorer med totalt fem , efter att ha legat efter några år jämfört med andra supermakter. Kina har två, Tyskland en och Italien en annan, medan Japan har en i topp 10, men det är den mest kraftfulla av alla. Faktum är att även om vi lägger till de fem superdatorerna i topp 5 i USA, driver de inte ens Japansk dator (442 mot nästan 395 Pflops/s).

I Spanien, MareNostrum , trots att ha gnuggat sig med de bästa i världen vid den tiden, har halkat lite efter efter att inte ha fått några större uppdateringar de senaste åren. 2019 meddelade EU att man skulle uppdatera processorkraften för sina mest avancerade superdatorer, men hittills har ingen fått några större uppdateringar trots att tidsfristen är 31 december 2020 troligen på grund av pandemin.

Efter den EU-budgeterade uppgraderingen, MareNostrum bör nå 110 Pflops/s , vilket gör den till den tredje kraftfullaste superdatorn i världen. Kina och USA jobbar dock på nya superdatorer, samt på att förbättra de nuvarande, så listan kommer att fortsätta ge oss överraskningar.

0 Shares