FTC stämmer datamäklare för försäljning av platsdata för amerikanska medborgare

FTC stämmer datamäklare för försäljning av platsdata för amerikanska medborgare

Federal Trade Commission (FTC) har lämnat in en stämningsansökan mot datamäklaren Kochava och hävdar att företaget sålt data från hundratals miljoner enheter.

Integritetsförbättrande teknik som VPN kan användas för att dölja din IP-adress, som innehåller vissa platsbaserade data, men de kan inte ändra din GPS-plats – vilket innebär att konsumenterna inte ens kan hjälpa sig själva.

FTC är särskilt oroad över den skada som detta kan orsaka specifika konsumenter, vars hälsobeslut och religiösa åsikter – bland annat personlig information – kan avläsas från data

FTC startar juridisk kamp

I en påstående publicerad denna vecka förklarar FTC – som har undersökt en datamängd med platsdata från 61 miljoner unika mobila enheter – att Kochava köper “massor av platsinformation som härrör från hundratals miljoner mobila enheter”, som matchar specifika mobila enheter med tidsstämplade platser .

“Dessa dataflöden kan användas för att hjälpa kunder att annonsera och analysera fottrafik i deras butiker och andra platser”, fortsätter uttalandet.

“Människor är ofta omedvetna om att deras platsdata köps och delas av Kochava och har ingen kontroll över dess försäljning eller användning” – FTC.

I uttalandet hävdar konsumentövervakningen att datamäklarens “anpassade dataflöden” gör det möjligt för personer som köper dem att spåra individers mobila enheter.

FTC hävdar också att Kochava “misslyckas med att på ett adekvat sätt skydda sina data från offentlig exponering” genom att låta “vem som helst med liten ansträngning” få stora delar av känslig information om riktiga människor och använda den på ett obegränsat sätt.

Varför är FTC så bekymrad?

Huvudskälet, som anges i FTC:s klagomål, är att försäljningen av sådan data kommer att utsätta konsumenterna för risker.

Uppgifterna kan till exempel avslöja information om en persons hälsobeslut. Det finns oro för att det skulle kunna användas för att ta reda på om någon har besökt en abortmottagning, samt information om personer som arbetar på kliniker som erbjuder det medicinska ingreppet.

Nyheten är särskilt oroande i samband med det senaste beslutet från Högsta domstolen om Roe v. Wade, som tidigare hade gett kvinnor den konstitutionella rätten till abort men som nu har upphävts.

FTC framhåller också att uppgifterna kan användas för att ta reda på en persons religiösa lutningar, eller mer oroande, “steg [a person is] tar för att skydda sig från missbrukare.” Detta kan till exempel vara platsen för en persons nya hem.

Kochava biter tillbaka

Kochava säger att det “överensstämmer med alla regler för användardatasekretess och samtycke” och att FTC hade ett “grundläggande missförstånd” av hur företagets verksamhet fungerade.

För en månad sedan avslöjades “Sekretessblockering,” som den hävdar kommer att ta bort hälsobaserad platsdata från den skumma marknadsplatsen där allt säljs.

Datamäklare kommer att fortsätta att göra nyheterna med ökande frekvens, särskilt när prisvärda, konsumentinriktade tekniker som VPN:er — men användbar för andra uppgifter, inklusive förbättrad integritet — har inte kapacitet att skydda användare.

Det är osannolikt att det blir det sista du kommer att höra om Kochava – med FTC:s stämningsansökan som ska avgöras i domstol omedelbart – och om vi fortsätter att använda våra telefoner på det sätt som vi gör nu kommer vår data att fortsätta att vara en hyper- värdefull vara.

Relaterade Artiklar

Back to top button