Free eller proprietär programvara, vilken ger större säkerhet?

Generellt sett skryter användare av programvara med öppen källkod ofta om sin säkerhet jämfört med andra program. Likaså är det vanligt att hitta en våg av åsikter som lyfter fram fördelarna med proprietär programvara som säkrare än programvara med öppen källkod.

Free eller proprietär programvara, vilken ger större säkerhet

Skillnaderna mellan free och proprietär programvara

Vi pratar om proprietär eller proprietär programvara det tillåter inte free tillgång till dess källkod. Detta är endast tillgängligt för dess utvecklare, vilket förhindrar dess free läsning, modifiering eller anpassning av tredje part. Detta faktum gör det möjligt att underlätta dess förvärv, provocerar förekomsten av mer specifika program. Den har också större kompatibilitet med hårdvaran och erbjuder en större utveckling av programmet genom att ha en större investering bakom.

kod HTML

Free programvara , å sin sida är det som distribueras fritt utan att erhålla ett ekonomiskt vederlag. Men inte allt free programvara är free. För att betraktas på detta sätt är det nödvändigt att distribuera den tillsammans med dess källkod, så att den kan användas och modifieras helt av alla användare för att anpassa den till deras behov. Dessutom behöver den ingen licens eftersom den kan kopieras till så många datorer som behövs.

För att tjäna som ett exempel, när vi pratar om webbläsare, skulle en proprietär programvara vara Microsoft Edge, medan free programvara skulle vara Mozilla Firefox eller Opera. Om vi ​​pratar om bildredigerare, skulle den exklusiva vara Adobe Photoshop och free programvara skulle vara GIMP och Krita, etc.

Free mjukvara kontra proprietär mjukvarusäkerhet

Konfrontationen mellan försvararna av free programvara över försvararna av proprietär programvara går långt tillbaka i tiden. Var och en har sina egna skäl att tro att de är bättre vad gäller säkerhet än den andra. På så sätt försvarar användare som använder program med öppen källkod att det alltid blir lättare att ha en källkod tillgänglig för alla användare lokalisera möjliga säkerhetshål eller sårbarheter som kan äventyra vår säkerhet.

Men samma argument används av förespråkare för slutna system. De anser att kraften i källkoden för alla program eller operativsystem kan tillåta hackare att undersöka den för att utnyttja dess sårbarheter , på ett mycket enklare sätt än proprietär programvara, eftersom endast programkod kan nås av dem. experter och utvecklare av detta. Det är alltså mer komplicerat att säkerhetshål kan uppstå.

Oavsett vilket alternativ vi föredrar, är sanningen att i båda fallen är det som har bevisats det säkerheten är inte 100% garanterad närsomhelst. Generellt sett kommer utvecklare att se till att riskerna för att bli attackerade alltid minskas så mycket som möjligt. Det kommer redan att bero på varje användares behov att satsa på en eller annan typ av programvara.

Relaterade Artiklar

Back to top button