FrÄn Windows 1 till Windows 11: Ikonernas utveckling

0 Shares

Med varje ny version av Windows har Microsoft uppdaterat ikonerna för sitt operativsystem. Just nu Àr det sÀkraste att vi alla har ikonerna i Windows 7 i Ätanke, och de för den senaste versionen av Windows 10. Dessa ikoner har dock varit en del av operativsystemet i mer Àn 3 decennier. Och under Ären har det skett mycket stora förÀndringar i dess design, som vi kan se i How-to-Geek-samlingen.

Första steget: frÄn Windows 1.0 till 3.11

De första versionerna av Windows var program som kördes pĂ„ MS-DOS. Och tekniken frĂ„n 1985 var sĂ„ kraftigt begrĂ€nsad att vi inte ens kunde förestĂ€lla oss systemet som vi kĂ€nner det nu. Windows 1 och 2 anvĂ€nde 32 × 32 pixelikoner, i svartvitt, för att representera program och verktyg.

Revolutionen kom med lanseringen av Windows 3. Denna version, som slĂ€pptes 1990, anvĂ€nde ocksĂ„ 32 × 32 pixelikoner, men en 32-bitars fĂ€rgpalett och en liten tredimensionell effekt har redan börjat anvĂ€ndas. En revolution som utan tvekan markerade framtiden för operativsystemet.

Andra steget: Windows 95, 98, ME och 2000

Med sina plus och minus var Windows 95 ett revolutionerande operativsystem. Även om det fortsatte att köras pĂ„ MS-DOS, berodde det inte lĂ€ngre sĂ„ mycket pĂ„ detta andra operativsystem, och kunde till och med installeras oberoende.

Detta operativsystem förde med sig de flesta av Windows 3.1-ikonerna , med nĂ„gra smĂ„ förĂ€ndringar. Även om ikonerna ursprungligen var i 32 × 32 pixlar och en 16-bitars fĂ€rgpalett, stödde Win32 API ikoner upp till 256 × 256 pixlar och 16,7 miljoner fĂ€rger. Dessutom, om vi installerade Plus! vi kunde aktivera nya ikoner med 65 536 fĂ€rger.

Ikoner för Windows 95 Windows 98 moderniserade gradvis ikonerna, vilket som standard ger 32 × 32 pixlar ikoner med 256 fĂ€rger. Dessutom kan anvĂ€ndare ocksĂ„ anvĂ€nda alternativa 48 × 48 pixlar systemikoner.

Ikoner för Windows 98

Windows 2000 och ME anvÀnde liknande ikoner i storlek och fÀrg, Àven om mÄnga av dem moderniserades. Den mest karakteristiska var ikonen Den hÀr datorn.

Iconos Windows 2000

Tredje steget: frÄn Windows XP till Windows 7, genom Vista

XP redan markerat ett före och efter i systemikonerna. Även om detta system fortfarande anvĂ€nde en storlek pĂ„ 32 × 32 eller 48 × 48, var de redan 32-bitars ikoner med stöd för 16,7 miljoner fĂ€rger. Dessa hade dessutom skuggor och genomskinligheter, förutom en karakteristisk 3D-effekt. Dessa ikoner ritades direkt till GPU:n och hade kantutjĂ€mning för att undvika ojĂ€mna kanter.

Ikoner för Windows XP

Windows Vista introducerade Aero-temat för första gĂ„ngen. Och som en del av detta Ă€mne kunde vi hitta 256 × 256 pixelikoner som var dynamiskt skalade enligt PC-konfigurationen. MĂ„nga av ikonerna designades om enligt Aero-temat.

Ikoner för Windows Vista Windows 7 kom som en vÀlgjord version av Windows Vista. Detta system innehöll samma ikoner som Windows Vista, Àven om nÄgra av dem (som Paint) hade fÄtt en ny design.

Ikoner för Windows 7

FjÀrde steget: 8, 10 och det nya Windows 11

Windows 8 var ett sÀllsynt projekt. Detta nya system ville göra sig av med det konventionella skrivbordet och erbjuda ett brickbaserat grÀnssnitt. Som tur var lyckades det inte. Inom panelen med brickor har de flesta av ikonerna designats om som vita konturer av de ursprungliga ikonerna. Och nÀr vi öppnade skrivbordet hade vi samma ikoner som i Windows 7.

Ikoner för Windows 8 Windows 10 gav samma ikoner som Windows 8 (det vill sÀga samma som Windows 7) med mycket smÄ modifieringar. Men 2020 började Microsoft uppdatera ikonerna för sina huvudapplikationer för att anpassa dem till den flytande designen. Windows 10 blandar mÄnga koncept av ikoner, bÄde de i Windows 7 och brickorna i Windows 8. Dessutom fortsÀtter det att Àrva bibliotek fulla av ikoner frÄn de första versionerna av detta operativsystem, det Àr inte kÀnt varför.

Ikoner för Windows 10 Det nya Windows 11 Àndrar redan helt uppsÀttningen av operativsystemikoner. Praktiskt taget alla ikoner har uppdaterats och moderniserats. Och inte bara de av programmen, utan ocksÄ ikonerna för mapparna och till och med de för diskenheterna och SSD:erna. En nödvÀndig radikal förÀndring av utseendet pÄ operativsystemet som Microsoft den hÀr veckan officiellt kommer att presentera.

Ikoner för Windows 11

0 Shares