Från Windows 1 till Windows 11: Ikonernas utveckling

0 Shares

Med varje ny version av Windows har Microsoft uppdaterat ikonerna för sitt operativsystem. Just nu är det säkraste att vi alla har ikonerna i Windows 7 i åtanke, och de för den senaste versionen av Windows 10. Dessa ikoner har dock varit en del av operativsystemet i mer än 3 decennier. Och under åren har det skett mycket stora förändringar i dess design, som vi kan se i How-to-Geek-samlingen.

Första steget: från Windows 1.0 till 3.11

De första versionerna av Windows var program som kördes på MS-DOS. Och tekniken från 1985 var så kraftigt begränsad att vi inte ens kunde föreställa oss systemet som vi känner det nu. Windows 1 och 2 använde 32 × 32 pixelikoner, i svartvitt, för att representera program och verktyg.

Revolutionen kom med lanseringen av Windows 3. Denna version, som släpptes 1990, använde också 32 × 32 pixelikoner, men en 32-bitars färgpalett och en liten tredimensionell effekt har redan börjat användas. En revolution som utan tvekan markerade framtiden för operativsystemet.

Andra steget: Windows 95, 98, ME och 2000

Med sina plus och minus var Windows 95 ett revolutionerande operativsystem. Även om det fortsatte att köras på MS-DOS, berodde det inte längre så mycket på detta andra operativsystem, och kunde till och med installeras oberoende.

Detta operativsystem förde med sig de flesta av Windows 3.1-ikonerna , med några små förändringar. Även om ikonerna ursprungligen var i 32 × 32 pixlar och en 16-bitars färgpalett, stödde Win32 API ikoner upp till 256 × 256 pixlar och 16,7 miljoner färger. Dessutom, om vi installerade Plus! vi kunde aktivera nya ikoner med 65 536 färger.

Ikoner för Windows 95 Windows 98 moderniserade gradvis ikonerna, vilket som standard ger 32 × 32 pixlar ikoner med 256 färger. Dessutom kan användare också använda alternativa 48 × 48 pixlar systemikoner.

Ikoner för Windows 98

Windows 2000 och ME använde liknande ikoner i storlek och färg, även om många av dem moderniserades. Den mest karakteristiska var ikonen Den här datorn.

Iconos Windows 2000

Tredje steget: från Windows XP till Windows 7, genom Vista

XP redan markerat ett före och efter i systemikonerna. Även om detta system fortfarande använde en storlek på 32 × 32 eller 48 × 48, var de redan 32-bitars ikoner med stöd för 16,7 miljoner färger. Dessa hade dessutom skuggor och genomskinligheter, förutom en karakteristisk 3D-effekt. Dessa ikoner ritades direkt till GPU:n och hade kantutjämning för att undvika ojämna kanter.

Ikoner för Windows XP

Windows Vista introducerade Aero-temat för första gången. Och som en del av detta ämne kunde vi hitta 256 × 256 pixelikoner som var dynamiskt skalade enligt PC-konfigurationen. Många av ikonerna designades om enligt Aero-temat.

Ikoner för Windows Vista Windows 7 kom som en välgjord version av Windows Vista. Detta system innehöll samma ikoner som Windows Vista, även om några av dem (som Paint) hade fått en ny design.

Ikoner för Windows 7

Fjärde steget: 8, 10 och det nya Windows 11

Windows 8 var ett sällsynt projekt. Detta nya system ville göra sig av med det konventionella skrivbordet och erbjuda ett brickbaserat gränssnitt. Som tur var lyckades det inte. Inom panelen med brickor har de flesta av ikonerna designats om som vita konturer av de ursprungliga ikonerna. Och när vi öppnade skrivbordet hade vi samma ikoner som i Windows 7.

Ikoner för Windows 8 Windows 10 gav samma ikoner som Windows 8 (det vill säga samma som Windows 7) med mycket små modifieringar. Men 2020 började Microsoft uppdatera ikonerna för sina huvudapplikationer för att anpassa dem till den flytande designen. Windows 10 blandar många koncept av ikoner, både de i Windows 7 och brickorna i Windows 8. Dessutom fortsätter det att ärva bibliotek fulla av ikoner från de första versionerna av detta operativsystem, det är inte känt varför.

Ikoner för Windows 10 Det nya Windows 11 ändrar redan helt uppsättningen av operativsystemikoner. Praktiskt taget alla ikoner har uppdaterats och moderniserats. Och inte bara de av programmen, utan också ikonerna för mapparna och till och med de för diskenheterna och SSD:erna. En nödvändig radikal förändring av utseendet på operativsystemet som Microsoft den här veckan officiellt kommer att presentera.

Ikoner för Windows 11

0 Shares