Fråga en expert: 6 steg för att bygga din varumärkesstrategi

0 Shares

fråga_en_expert

Vårt moderna varumärkeskoncept har sitt ursprung i praktiken att bokstavligen brännmärka ett ägandemärke på föremål med brinnande metallverktyg. Med detta ursprung i åtanke är det vettigt att “varumärke” och “logotyp” ibland används omväxlande, men varumärket har utvecklats för att omfatta mycket mer än de visuella identifierarna för ett företag.

“Många människor krita varumärket till att vara färger, typsnitt och logotyper, men det går verkligen långt utöver vad du kan se”, säger Amanda Nielsen, New Breeds partnermarknadsstrateg och medlem av vårt interna marknadsföringsteam.

Entreprenör sammanfattade varumärke som “ditt löfte till din kund.” En Forbes-kolumn sammanfattar varumärke som “vad din potentiella kunder tänker på när han eller hon hör ditt varumärke.” Merriam-Webster definierar varumärke som “en offentlig bild, ett rykte eller en identitet som uppfattas som något som ska marknadsföras eller främjas.”

“Det finns många olika sätt att definiera varumärke, men i grund och botten är det hur människor upplever ditt företag, hur de interagerar med det och hur det får dem att känna när de tänker på dig och ser ditt innehåll”, säger Amanda. “Det är en sån här immateriell sak som är svår att mäta, men den är väldigt viktig och skapar eller slår sönder vissa företag.”

Visuella komponenter bidrar till varumärket och förstärker det, men de är inte hela ditt varumärke. För att utveckla flerskiktsupplevelsen du levererar till dina kunder måste du utveckla en varumärkesstrategi.

“Din varumärkesstrategi är din riktlinje för hur du positionerar ditt företag till allmänheten. Det omfattar hur du skriver om det, de visuella komponenterna, ljud, röst, ton och allt som har att göra med hur människor interagerar med ditt företag, säger Amanda.

Att skapa en varumärkesstrategi är inte så enkelt som att komma på en tagline och välja dina favoritfärger. Innan du kan dyka in i de mer kreativa delarna måste du förstå vad ditt varumärke representerar till att börja med.

1. Identifiera ditt uppdrag och dina värderingar

Varför finns ditt företag? Vad ledde till att du utvecklade din produkt eller började erbjuda din tjänst? Varför gör du som du gör? Svaret kan inte bara vara pengar.

“Ditt varumärke består av ditt företags värderingar, ditt uppdrag och din långsiktiga vision”, säger Amanda.

Det första steget i att utveckla din varumärkesstrategi är att identifiera de kärnvärden som driver ditt företag framåt.

“Gräv bortom bara “vi vill tjäna pengar och vi vill sälja vår produkt” och verkligen utnyttja den ultimata inverkan det har på samhället som helhet, säger Amanda.

Ta reda på din anledning och skriv ner den. Definiera inte bara vad du gör, utan varför du gör det och vad du hoppas kunna åstadkomma.

2. Dela ditt syfte med världen

När du har skapat din mission statement eller varumärkeshistoria, publicera den på din webbplats så att besökarna inte behöver gissa vad ditt varumärke försöker framkalla.

“Skapa säkerheter på din webbplats, som en uppdragssida, som tydligt definierar syftet med ditt företag, hur du vill påverka världen, vad som är viktigt för dig och varför du gör det du gör”, säger Amanda.

“Folk bryr sig inte om att du tjänar pengar”, tillägger hon. “De vill veta att du är inne för något annat än det. Även i B2B där säljprocessen traditionellt är mindre personlig.”

Om du kan främja intimitet och skapa en personlig koppling trots den extra friktionen och opersonliga karaktären hos B2B-försäljning, kommer du att vara så mycket effektivare när det gäller att sälja din produkt eller tjänst.

3. Fastställ hur dina audiovisuella komponenter kommer att stödja ditt varumärke

Även om ord definitivt effektivt kan framkalla ditt varumärke, överväg slogans som “Gör det bara” eller “Jag älskar det.” Hur ditt innehåll ser ut och låter spelar också roll för hur ditt företag uppfattas.

När du bestämmer dig för en visuell strategi, ha ditt uppdrag i åtanke. Dina audiovisuella komponenter bör överensstämma med ditt skriftliga innehåll, dina personer, ditt syfte och din produkt.

“Designelement bör komplettera och förbättra ditt varumärkespositionering”, säger Amanda. “Om du säger att ditt företags mål är att effektivisera effektiviteten för sofistikerad dataanalys och din webbplats inte överensstämmer med den atmosfären, om den har prickar, ljusa färger och fåniga typsnitt, kommer ingen att ta dig på allvar, och det är kommer att motsäga vad du försöker förmedla till människor.”

4. Kartlägg hur ditt varumärke står sig i jämförelse med dina konkurrenter

När du har en solid uppfattning om vem du är, bestäm vad som skiljer dig från dina konkurrenter.

“Du kanske säljer en väldigt, väldigt liknande produkt,” säger Amanda, “men där du kan särskilja dig själv är genom ditt varumärke.”

Granulära produktskillnader kommer att vara viktiga för ditt produktteam och kan komma in i bilden när en prospekt fattar sitt slutgiltiga beslut, men ditt varumärke kommer att hjälpa dig att bli övervägd i första hand.

Publiken lägger märke till varumärket mycket tidigare på köparens resa än vad de märker av produktspecifikationer, så att ha ett starkt varumärke som skiljer dig från dina konkurrenter kan hjälpa dig att få in potentiella kunder i din tratt så att du kan imponera på dem med din produkt senare.

5. Anpassa ditt varumärke med de personer du försöker nå

Du kanske älskar din varumärkesstrategi, men om den inte resonerar med dina köparpersonligheter, hjälper ditt varumärke inte ditt företag att växa.

“Människor är benägna att gilla människor som är som de själva, och du kan använda det till din fördel”, säger Amanda.

Att lyfta fram dina delade värderingar kan hålla dig i framkant av potentiella kunders sinnen, men om dina värderingar inte stämmer överens kan du leda dem till dina konkurrenter.

Om du försöker vädja till företag som specialiserar sig på förnybar energi, men ditt företag använder kol för att driva alla sina fabriker, kommer dessa företag för förnybar energi troligen att vända sig någon annanstans på grund av missanpassningen i dina ideologier.

“I slutet av dagen görs B2B-köp inte av ett företag”, säger Amanda. “De är gjorda av en person på uppdrag av ett företag. Det är viktigt att ha personen i åtanke snarare än företaget som helhet.”

6. Ta det du vet och använd dem på dina kanaler.

När du har en solid definition av ditt varumärke, tillämpa den på din kommunikation över en mängd olika medier och kanaler.

“Hur kombinerar du de visuella och ljudkomponenterna med budskapet, hur du skiljer dig från dina konkurrenter och hur du resonerar med din publik, allt i ett meddelande på olika kanaler genom olika medier?” säger Amanda.

Oavsett om du twittrar en GIF, skriver ett e-postmeddelande eller är värd för ett webbseminarium, bör ditt varumärke vara vägledande för din kommunikation.

När du blandar och matchar taktik över kanaler kan en varumärkesstilsguide hjälpa dig att förbli konsekvent i din kommunikation och positionering. Så när du fattar beslut om ditt varumärke och lär dig vad som fungerar och vad som inte fungerar, dokumentera det för framtida referens.

“Din varumärkesstrategi finns i slutändan där som en guide för att hjälpa dig att behålla ditt varumärke och förbättra det i framtiden. Det är inget som borde stå still, säger Amanda.

Konsekvens är nyckeln för ett effektivt varumärke. Dina marknadsföringsinsatser ska inte bara se konsekventa ut, de ska låta och kännas konsekventa. Oavsett om en prospekt surfar på din webbplats, bläddrar igenom ditt sociala mediaflöde eller lyssnar på din podcast, borde de veta exakt vem du är.

0 Shares