Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

FÖRSTA TITTEN: ULi M1697 för Athlon 64/x2

Eftersom VIA och SiS tycks minska på chipsetarenan fortsätter ULi en aggressiv push för att ta en större andel av chipsetmarknaden. Detta gäller särskilt på AMD-arenan, där ULi har producerat den innovativa AGP/PCIe M1695/M1567-kretsuppsättningen, och där ULi nyligen introducerade M1575 South Bridge för ATI RD480 Crossfire-kretsuppsättningen.

ULi producerar också en single-chip Socket 754/939 chipset kallad M1689, som används av Gigabyte och andra korttillverkare för AMD-kort på ingångsnivå. M1689 ser dock ganska grundläggande ut i dagens funktionskrig, vilket är exakt varför ULi introducerar M1697 enkelchips för AMD Socket 939, 754 och 940.

M1697 är ULis svar på “Vad skulle du göra för att förbättra nForce4?” nForce4 är den andra AMD-chipset med ett chip, och ULi M1697 kan anses vara mycket lik NVIDIA nForce4-SLI – med det betydande tillägget av 7.1 High Definition (HD Azalia)-ljud. Fördelen med en chipset med ett chip är att du inte behöver oroa dig för kommunikationshastigheten för North Bridge till South Bridge. ULi kommunicerar även med AMD-processorn (64 eller 64×2) med hjälp av 16 x 16 HyperTransport-bussen, som levererar kontinuerlig genomströmning på upp till 8GB/sek. Detta säkerställer att processor/chipset-länken ger tillräcklig hastighet så att den inte blir en flaskhals i systemets prestanda.

Kom ihåg att detta är inte en styrelsegranskning. Vi utvärderar en ULi M1697 referenstavla, och referenstavlor är designade för kvalificering – inte produktion. Referenskortet kommer att ge dig en mycket bra uppfattning om funktionerna och kapaciteten hos M1697-kretsuppsättningen, men det är inte användbart att titta för noggrant på kortets layout eller överklockningskontroller, om de inte är exemplariska som i de senaste ATI Reference-designerna. När det gäller M1697 är referenstavlan tydligt utformad för kvalificering och funktionsdemonstration. Det är inte en tavla som kommer att kopieras i produktionen.

Detta gäller särskilt inom överklockningsarenan. Även om M1697 har grundläggande spänningsjusteringar och ett utmärkt utbud av minnesjusteringar, finns det inga minnesspänningsjusteringar alls på denna kortrevision. Som ett resultat beslutade vi att det inte var rimligt att göra några överklockningstester på detta referenskort, eftersom vi inte kunde använda våra standardtestmetoder för att utvärdera OC-kapacitet. Detta var ett enkelt beslut, eftersom Abit och andra tillverkare har försäkrat oss om att vi kommer att få ULi M1697-baserade moderkort för granskning inom en mycket nära framtid.