Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Förstå RAID för datalagring och säkerhetskopior

Förstå RAID för datalagring och säkerhetskopior

Säkerhetskopior för RAID-lagring

Efter min artikel om fyra typer av hårddiskar för säkerhetskopiering för Mac frågade flera läsare om RAID-lagring. Detta är en typ av lagring som erbjuder ett antal fördelar, inklusive snabbare hastighet, bättre datasäkerhet eller en kombination av båda. Men du kanske undrar några saker, till exempel vad är det RAID? Är det en säkerhetskopia i och för sig? Och ska du använda RAID för datalagring och säkerhetskopiering? Det här är alla bra frågor som jag klargör, vilket gör komplexet lättare att förstå, så att du kan bestämma om RAID är rätt för dig.

Den här artikeln beskriver hur RAID-lagring fungerar, och jag kommer också att diskutera om du ska använda RAID-enheter för din data och för dina säkerhetskopior.

Vad är RAID?

RAID står för “redundant array of independent disks”, vilket är ett sätt att lagra data på flera enheter. Det finns ett antal RAID-nivåer, som alla erbjuder olika fördelar. Det finns dock också några nackdelar med RAID, så det är viktigt att förstå vad som händer när du kopierar data till en RAID-array.

RAID-enheter är rikliga. Du kan få stora enheter som rymmer fem enheter, från Drobo och LaCie, som ofta är Mac-redo ur lådan, samt mindre två-enhetsenheter (för RAID-nivå 0 och 1; se nedan) från en mängd olika leverantörer . Nätverksanslutna lagringsenheter (NAS) kan också vara RAID-matriser, och stora datasystem, som objektlagring, använder en liknande men mer sofistikerad teknik.

När du ställer in en RAID-array väljer du vilken RAID-nivå du vill använda; detta liknar att formatera en enhet. På vissa enheter och med vissa RAID-nivåer kan du kanske ändra detta senare, men det kan ta lång tid att göra det, eftersom du först måste kopiera all din data till en annan enhet.

Det finns många RAID-nivåer, men de viktigaste att tänka på är följande:

  • RAID 0: Detta använder ett par diskar som är inställda med “striping”, där data skrivs till två diskar omväxlande. Som en grov förenkling, tänk att de udda numrerade datablocken skrivs till den första disken och de jämna numrerade blocken till den andra disken. Eftersom båda skivorna snurrar samtidigt kan data skrivas mycket snabbare än till en enda skiva. Du skulle välja denna RAID-nivå om du behöver hastighet, men RAID 0 erbjuder inget extra dataskydd.
  • RAID 1: Detta använder “dataspegling”, där all data som skrivs till matrisen skrivs till två skivor samtidigt. Detta ger enhetsredundans, vilket säkerställer att om en disk misslyckas är din andra disk tillgänglig. Du kommer att kunna läsa och skriva till den andra disken och ersätta den misslyckade disken för att upprätthålla datasäkerheten. Även om detta inte bör betraktas som en säkerhetskopia, för om du av misstag tar bort en fil från en enhet raderar matrisen den från den andra, det är ett bra sätt att se till att du alltid har en andra kopia av dina data redo att användas. Med två 4 TB-enheter ger RAID 1 dig 4 TB lagring.
  • RAID 5: Den här installationen kräver minst tre enheter och använder striping på blocknivå (som i RAID 0) och distribuerad paritet. Det betyder att data skrivs på ett sådant sätt, så om en enhet skadas eller misslyckas kan du fortfarande återställa all din data. Men du får inte all kapacitet på enheterna på grund av detta skydd. Om du till exempel har tre 4 TB-enheter i en enhet får du 8 TB-kapacitet med RAID 5. Med fem sådana enheter får du 16 TB. De flesta RAID-enheter gör att du kan byta en enhet hett – ändra den utan att starta om enheten – och den ”byggs” automatiskt upp igen när du gör det, så att den nya enheten tar sin plats i arrayen.
  • RAID 6: Detta liknar RAID 5, men med extra paritet eller dataskydd. Du behöver minst fyra enheter och du får bara 60% av deras kapacitet som användbart lagringsutrymme (fem 4 TB-enheter ger dig 12 TB användbar lagring), men två enheter kan misslyckas utan att du förlorar data. Eftersom det finns en risk med RAID 5 att en enhet kommer att misslyckas under återställningsförfarandet gör den extra enhetsredundansen du får från RAID 6 dina data mycket säkrare.
  • RAID 10: Denna nivå erbjuder ännu mer dataskydd, men på bekostnad av lagring. Som ett exempel ger fem 4 TB-enheter dig 8 TB lagring.

Många RAID-arrays låter dig använda enheter i olika storlekar med RAID 5 eller 6. Så om du har en kombination av enheter från, till exempel 2 till 8 TB, kommer du att kunna använda dem, även om procentandelen av deras tillgängliga utrymme kommer att likna det jag förklarar ovan. För att förstå detta kan du kolla in Synologys kapacitetsräknare. Välj en RAID-nivå och dra och släpp enhetsstorlekar för att se hur mycket lagringsutrymme du får.

RAID-enheter har programvara för att hantera läs- och skrivoperationer, men det är viktigt att notera att du också behöver en drivrutin eller programvara installerad på din Mac så att du kan läsa deras data. Du kan inte bara ansluta en RAID-array till en dator och läsa dess data, och du kan inte heller dra ut en enhet från en RAID-array och läsa dess data heller.

Du kan också använda programvaran RAID, där ett operativsystem eller ytterligare applikation erbjuder stöd för denna teknik. macOS stöder RAID 0 och 1 (du kan ställa in detta från Disk Utility), och olika versioner av Linux och Unix erbjuder fler RAID-nivåer. Ändå innebär det att du använder din dator för att hantera en RAID-array att dess CPU måste göra mycket arbete, så det är bara praktiskt om du har en dator som bara lagrar filer.

Är RAID en säkerhetskopia?

Även om RAID-matriser kan ge förbättrat dataskydd bör deras extra skivor inte betraktas som säkerhetskopior. Om din huvudenhet är en RAID-array måste du fortfarande säkerhetskopiera den.

Om du har, säg, 12 TB lagring på en RAID-array, vill du säkerhetskopiera den till en annan enhet. Detta kan till exempel vara två standard 8 TB-enheter, där du säkerhetskopierar en del av det totala lagringsutrymmet på RAID-matrisen till varje enhet. RAID-matrisen visas för din Mac som en enda volym, så vilken säkerhetskopieringsprogramvara, som Intego Personal Backup, som kan kopiera filer från dessa enheter till andra enheter.

Ska du använda RAID för säkerhetskopiering?

Din RAID-array kan användas för säkerhetskopior, med programvara som Intego Personal Backup eller Apples Time Machine. Om du har en Mac med ett par externa enheter anslutna till den kan du också ansluta en RAID-array via Thunderbolt eller USB 3. Du kan konfigurera säkerhetskopieringsprogramvaran så att den kopierar sina säkerhetskopior till RAID-arrayen. Detsamma gäller för en nätverksansluten RAID-enhet.

RAIDs dataparitet erbjuder ytterligare skydd för din säkerhetskopia, utöver vad du skulle ha på en enda hårddisk. Det värsta som kan hända är att din dators enhet misslyckas och att du tycker att din backup-enhet är oläslig. Med en RAID-array som ett säkerhetskopieringsmål kan du lägga till extra skyddsnivåer för dina säkerhetskopior. Om någon av dess enheter misslyckas varnar enhetens programvara dig och du kan byta en disk så att dina säkerhetskopior alltid är tillförlitliga.

RAID kan verka komplicerat till en början, särskilt för att du inte får full kapacitet för dina enheter när du använder nivåer som RAID 5, 6 eller 10. Men när du förstår principen ser du att detta extra skydd kan vara värt kostnaden. Tänk på att använda en RAID-array som din huvudsakliga externa enhet, eller ställa in en RAID-array som en reservenhet. Hur som helst blir dina data säkrare.

Hur kan jag lära mig mer?

Varje vecka på Intego Mac PodcastIntegos Mac-säkerhetsexperter diskuterar de senaste Apple-nyheterna, säkerhets- och sekretessberättelserna och erbjuder praktiska råd om hur du får ut mesta möjliga av dina Apple-enheter. Var säker på att följ podcasten för att se till att du inte missar några avsnitt.

Du kan också prenumerera på vår e-post nyhetsbrev och håll ett öga här Mac-säkerhetsblogg för de senaste Apples säkerhets- och sekretessnyheter. Och glöm inte att följa Intego på dina favoritkanaler på sociala medier: Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Om Mike Jones

Mike Jones skriver om Apple-produkter och mer på sin blogg Kirkville. Han är co-värd för Intego Mac Podcast, liksom flera andra podcasts, och är en regelbunden bidragsgivare till The Mac Security Blog, TidBITS och flera andra webbplatser och publikationer. Kirk har skrivit mer än två dussin böcker, inklusive Take Control-böcker om Apples medieappar, Scrivener och LaunchBar. Följ honom på Twitter på @mcelhearn. Visa alla inlägg av Mike Jones → Det här inlägget publicerades i How To och taggade säkerhetskopior, RAID. Bokmärk permalänken.