Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Förstå komprimerade filer och Apples arkivverktyg

Förstå komprimerade filer och Apples arkivverktyg


Komprimerade filer och arkiv är mycket vanliga. Du ser verkligen dessa filer ofta – de har .zip-tillägget och innehåller en eller flera filer som har krympt för att spara utrymme. Arkiv låter dig också lagra ett antal filer i en enda fil, vilket gör det lättare att flytta runt eller skicka till andra. (Om du till exempel skickade hundra textfiler till någon via e-post utan att komprimera dem, skulle det vara väldigt irriterande att få så många bilagor.)

Apples macOS använder Archive Utility, en liten app gömd i en obskur mapp och används för att skapa och dekomprimera .zip-filer. Archive Utility-appen har några alternativ som kan göra det lättare att arbeta med arkiv. I den här artikeln lär du dig om komprimerade filer och arkivverktyg, och vi visar dig några alternativ du kan justera för att underlätta arbetet med komprimerade filer.

Var är arkivverktyget?

Archive Utility är en liten app gömd i en systemmapp. För att komma åt arkivverktyget på din Mac, gå till / System / Library / CoreServices / Applications. Här hittar du Arkivverktyg tillsammans med några andra appar som du ibland kan använda, till exempel Om denna Mac, nätverksverktyg och skärmdelning. Alla dessa appar lanseras vanligtvis på andra sätt, inte genom att dubbelklicka. Om den här Mac startas när du klickar på Apple-menyn och väljer Om den här Mac. Du kan starta skärmdelning genom att välja > Anslut till servern i Finder.

Hur man använder Archive Utility

I de flesta fall använder du Arkivverktyg utan att starta det direkt. Om du vill komprimera en fil, en mapp eller en grupp objekt, markera den / dem, högerklicka och välj Komprimera [item name]. Archive Utility startar, komprimerar objektet eller objektet och avslutas sedan.

Detsamma är fallet om du får ett .zip-arkiv och vill utöka det; dubbelklicka bara på arkivet. Arkivverktyget öppnas, dekomprimerar arkivet och avslutas sedan.

Men om du behöver skapa många arkiv kanske du vill starta appen så att du kan dra filer och mappar till dess Dock-ikon och inte behöva bry dig om kontextmenyn.

Arkivinställningsinställningar

Om du startar Arkivverktyg väljer du Arkivverktyg > Inställningar, ser du ett litet fönster med ett antal alternativ.

Inställningar för arkivverktyg kan vara mycket användbara om du ofta arbetar med komprimerade filer. Det finns två delar till fönstret, med en horisontell regel som delar dem. Det översta avsnittet styr vad som händer när du dekomprimerar arkiv. Dessa inställningar är som följer:

Spara utökade filer låter dig välja att spara dekomprimerade arkiv i samma mapp som originalet eller i en viss mapp. Om du vill använda en annan plats, klicka på popup-menyn och välj Into och välj sedan en mapp. Detta kan vara användbart om du får massor av .zip-arkiv – till exempel dagliga säkerhetskopior eller databasdumpar – och automatiskt vill lagra dem på en specifik plats efter att du har utvidgat dem.

Efter att ha expanderat låter dig lämna arkivet där det är, flytta det till papperskorgen eller ta bort det (utan att lägga det i papperskorgen). Du kan välja ett av dessa alternativ från popup-menyn. Du kan också välja Flytta arkiv till och välja en mapp om du vill spara dina arkiv.

Avslöja utökade objekt i Finder berättar Arkivverktyg att välja den dekomprimerade filen eller mappen och ta fönstret framåt. Om du inte flyttar de utökade filerna till en annan mapp behöver du förmodligen inte ändra detta.

Fortsätt expandera om möjligt berättar Archive Utility att dekomprimera alla arkiv som de hittar i ett arkiv. Detta är inte vanligt, men det finns vissa typer av arkiv som kan presenteras så här, till exempel Unix-arkiv som först använder en .tar-komprimerad, sedan en .gz-komprimering.

Den nedre delen, under den horisontella linjen, berättar Arkivverktyg hur man skapar komprimerade arkiv.

Om du vill berätta för arkivverktyget var du kan spara arkiven du skapar, från Spara arkiv popup-meny, välj Into och välj sedan en plats. Annars skapas de i samma mapp som originalartiklarna.

När du komprimerar objekt i Finder skapar Archive Utility alltid ett Zip-arkiv. Du kan dock använda Arkivverktyg för att skapa komprimerade arkiv i andra format; du kanske vill göra detta mot sådana arkiv för människor för användning i andra operativsystem. För att göra detta, öppna Arkivverktyg, välj sedan Arkiv> Skapa arkiv och välj det eller de objekt du vill komprimera.

Du kan använda ett av tre arkivformat på detta sätt: Komprimerat arkiv, vanligt arkiv och Zip-arkiv.

  • A Komprimerat arkiv är ett .cpgz-arkiv. Detta används på Unix och Linux, och du vill inte använda detta format om du inte skickar arkiv till en dator som kör ett av dessa operativsystem.
  • A Vanligt arkiv är ett .cpio-arkiv som kombinerar flera filer i en enda fil utan att komprimera dem. Som ovan behöver du inte använda detta om du inte arbetar med andra operativsystem.
  • A Zip-arkiv är vad vi alla känner till; det kombinerar och komprimerar filer, i vissa fall minskar den totala storleken med hälften eller mer. Det sparar både utrymme och gör det enkelt att hantera ett stort antal filer. Det är också det mest kompatibla, det är läsbart på både macOS och Windows.

Efter arkivering, Arkivverktyg kan lämna filer ensamma (gör ingenting åt dem), flytta dem till papperskorgen eller ta bort dem (utan att flytta dem till papperskorgen). Du kan också kontrollera Avslöja arkivet i Finder att arkivverktyget visar dig arkiv när det är klart. Detta kan vara användbart om du skapar stora arkiv som det kan ta flera minuter att skapa och vill ha ett slags meddelande när de är färdiga.

Jag föredrar att lämna alla inställningar som standard, med undantag för Efter att ha expanderat alternativ; Jag har ställt in det för att flytta arkiv till papperskorgen. Det är sällsynt att du måste behålla ett utökat arkiv, och detta sparar tid eftersom du inte behöver skräp dem manuellt. (Du kan alltid återställa dem från papperskorgen om du behöver behålla dem.) Du kanske vill ändra andra inställningar, särskilt om du behöver behålla dina .zip-arkiv eller vill utvidga dem på en annan plats än du kommer åt dem (ofta mappen Nedladdningar).

Arkivverktyg är ett viktigt verktyg. Med medvetenheten om att du kan ändra några av dess inställningar blir det lättare att arbeta med arkiv.

Hur kan jag lära mig mer?

Varje vecka på Intego Mac PodcastIntegos Mac-säkerhetsexperter diskuterar de senaste Apple-nyheterna, säkerhets- och sekretessberättelserna och erbjuder praktiska råd om hur du får ut mesta möjliga av dina Apple-enheter. Var säker på att följ podcasten för att se till att du inte missar några avsnitt.

Du kan också prenumerera på vår e-post nyhetsbrev och håll ett öga här Mac-säkerhetsblogg för de senaste Apples säkerhets- och sekretessnyheter. Och glöm inte att följa Intego på dina favoritkanaler på sociala medier: Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Om Mike Jones

Mike Jones skriver om Apple-produkter och mer på sin blogg Kirkville. Han är co-värd för Intego Mac Podcast, liksom flera andra podcasts, och är en regelbunden bidragsgivare till The Mac Security Blog, TidBITS och flera andra webbplatser och publikationer. Kirk har skrivit mer än två dussin böcker, inklusive Take Control-böcker om Apples medieappar, Scrivener och LaunchBar. Följ honom på Twitter på @mcelhearn. Visa alla inlägg av Mike Jones → Det här inlägget publicerades i Apple, How To och taggade arkiv, Arkivverktyg, Komprimera filer, produktivitet. Bokmärk permalänken.