Forskare utformar ett sätt att levitera små föremål från reflekterande ytor med hjälp av ljudvågor

0 Shares

Framåtblickande: Japanska forskare har utvecklat en ny teknik för att levitera och manipulera små föremål från reflekterande ytor med endast ljudvågor. Under testning med en polystyrenkula på 3 millimeter kunde laget lyfta bollen med hjälp av sitt array från en reflekterande yta. Det var inte väldigt pålitligt, men som ibland skulle bollen flytta sig bort från den akustiska kammaren snarare än att fastna i den.

Som Science Alert belyser delar ingenjörerna Shota Kondo och Kan Okubo från Tokyo Metropolitan University en givaruppsättning i block, vilket gör den mer hanterbar. Därefter använde de ett inversfilter för att återskapa ljud baserat på den akustiska vågformen, vilket gör det lättare att justera fasen och amplituden för varje givarkanal för att skapa önskat akustiskt fält.

“Detta skapar en akustisk fälla vid endast önskad position, och plockning kan således realiseras på den styva scenen”, skrev duon. “Så vitt vi vet är detta den första studien som visar kontaktfri hämtning med denna metod.”

Det resulterande akustiska fältet kan flyttas runt, vilket i sin tur flyttar partiklarna som fångas i det.

Teamet sa att de siktar på att förbättra metodens robusthet i framtiden i hopp om att leda till praktiska användningsfall för kontaktfri hämtning. En sådan teknik, om den är perfekt, kan vara oerhört användbar inom nanoteknik och biomedicinsk teknik såväl som inom läkemedelsindustrin.

0 Shares