Fördelarna med mikrosajter för marknadsförare

0 Shares

NĂ€r du surfar pĂ„ webben Ă€r det möjligt att du kan snubbla över en mindre webbplats som fokuserar pĂ„ ett enda Ă€mne – tĂ€nk pĂ„ evenemang, individuella produktlanseringar eller kampanjer. NĂ€r den hĂ€r mindre webbplatsen Ă€r en spinoff frĂ„n en större företagswebbplats kallas den för en mikrosajt eller en minisajt.

“I sina enklaste termer Ă€r en mikrosajt en mindre sajt med ett riktigt specifikt fokus. “Microsite” off the bat antyder att det finns nĂ„gon större överordnad webbplats, sĂ€ger Chief Design Officer Chris Mathieu.

LÄt oss till exempel sÀga att en videospelsutgivare har en standardwebbplats för sitt företag med produktsidor för alla deras titlar, deras uppdragsbeskrivning, information om deras team, etc. Det kan ocksÄ finnas mikrosajter för enskilda videospel med fem eller sex sidor fokuserade pÄ bara funktionerna och funktionaliteten i dessa spel.

Dessa mikrosajter kan vara pĂ„ en underdomĂ€n som “VideogameName.Publisher.com”, men de kan ocksĂ„ ha en helt unik URL som “VideogameName.com”.

Fördelarna med att anvÀnda en mikrosajt

Mer kreativ frihet för undervarumÀrken

Mikrosajter erbjuder fler kreativa möjligheter. Marknadsförare kan utveckla ett varumÀrkes typiska visuella stil och meddelanden till ett undervarumÀrke utan att störa anvÀndarupplevelsen.

Till exempel, om en mikrosajt marknadsför en enskild produkt som endast anvÀnds av en köparpersona, kan du skrÀddarsy designen och meddelandena helt efter dem, Àven om det skiljer sig nÄgot frÄn ditt primÀra varumÀrke.

Dessutom, eftersom det finns mindre innehÄll att förmedla, kan design spela en större roll pÄ mikrosajter utan oro för att det kommer att övervÀldiga materialet.

“Eftersom din fokus- och innehĂ„llsstrategi Ă€r mer sĂ€llsynt, lĂ„ter den dig bli galen och göra saker som kanske inte Ă€r vettiga för en stor företagswebbplats,” sĂ€ger Chris. “En stor företagswebbplats mĂ„ste i sig vara skalbar och renare, medan skalbarheten med en mikrosajt inte spelar nĂ„gon roll.”

Med mikrosajter kan du skapa stora rika medieupplevelser, som omfattande fotogallerier, videor och interaktiva element. MÄnga prisbelönta webbplatser tenderar att vara mikrosajter pÄ grund av de kreativa möjligheter de utgör.

Förenklad navigering

Navigationer kan ibland vara en hake-22: Det Ă€r vanligt att företagswebbplatser har stora navigeringar för att adressera alla möjliga konverteringsvĂ€gar. ÄndĂ„ kan detta vara övervĂ€ldigande för anvĂ€ndarna och i vissa fall göra det svĂ„rt för dem att hitta det de letar efter.

Mikrosajter har en mer strömlinjeformad informationsarkitektur – och en kortfattad navigering – som gör det enkelt för anvĂ€ndaren att fokusera pĂ„ det enskilda Ă€mne som webbplatsen marknadsför.

“Eftersom [the microsite] handlar bara om en sak, du skulle inte behöva den fullstĂ€ndiga navigeringen med allt pĂ„ huvudsidan. Du skulle egentligen bara ha en handfull sidor som alla var relevanta, sĂ€ger Chris.

Den mer fokuserade anvÀndarupplevelsen ökar ocksÄ sannolikheten för att anvÀndare ökar engagerande i ditt innehÄll och vidtar dina önskade ÄtgÀrder.

Ökad rapporteringssynlighet

“Om du har en mikrosajt Ă€r alla pĂ„ den intresserade av den saken. De skulle inte vara dĂ€r om de var intresserade av en annan produkt eller lösning”, sĂ€ger Chris. “BĂ„de med organisk och betald sökning kan du bĂ€ttre förstĂ„ hur den ena saken fĂ„r folk till den Ă€n om den finns pĂ„ huvudwebbplatsen.”

Dessutom, om du anvÀnder ett CMS som HubSpot, kan du hÄlla mikrosajtens kontaktdatabas helt Ätskild frÄn kontaktdatabasen pÄ din huvudsajt. Detta gör det enklare att göra segmentering och inriktning kring den kampanjen eller erbjudandet.

Starkare anpassning mellan webbplatsen och betalda annonser

NÀr de Àr utformade för att matcha en betald annonskampanj kan mikrosajter skapa en riktigt sammanhÄllen anvÀndarupplevelse.

“MĂ„ng tid kommer dessa att gĂ„ hand i hand med en betald kampanj ocksĂ„. SĂ„ det kreativa för annonsen, sjĂ€lva kopian och kanske till och med den visuella visningsannonsen kĂ€nns dĂ„ som webbplatsen, sĂ€ger Chris.

De bĂ€sta annonserna tenderar att vara flashiga eftersom de behöver sticka ut och dra uppmĂ€rksamhet till sig sjĂ€lva. ÄndĂ„ stĂ€mmer inte dessa designmetoder för marknadsföringswebbplatser. Eftersom mikrosajter har mer kreativ frihet och mindre innehĂ„ll kan du göra djĂ€rvare designval för att matcha webbplatsen med din annonskampanj.

En ytterligare fördel: anpassningen av anvÀndarupplevelse och meddelanden kan hjÀlpa dina annonsers relevans och Àven öka dina kvalitetsresultat.

Kortare tidslinje för skapande och mindre budget

Eftersom de Àr mindre kan mikrosajter ta betydligt mindre tid och resurser att lansera. Om du vill börja ta plats pÄ webben för ett visst Àmne Àr de en bra utgÄngspunkt.

Till exempel kan en av dina produkter skilja sig ganska mycket frÄn resten av dina erbjudanden och du vill att den ska ha en egen 50-sidig fristÄende webbplats en dag. Om du inte har resurserna för att bygga upp webbplatsen helt för nÀrvarande kan du börja med en mikrosajt.

Olika funktioner

Din huvudwebbplats kommer att vara en marknadsföringswebbplats, och om du vill ha annan funktionalitet utan att spÀda pÄ ditt primÀra mÄl kan du dela upp dessa funktionsspecifika utrymmen i mikrosajter.

Du kan till exempel ha ett anvÀndarforum eller ett interaktivt verktyg som en minirÀknare live pÄ en mikrosajt sÄ att dessa verktyg inte distraherar besökarna pÄ din marknadsföringswebbplats.

Nackdelarna med mikrosajter

Mikrosajter erbjuder mÄnga möjligheter för marknadsförare nÀr det gÀller kreativitet och anvÀndarupplevelse, och de kan vara fördelaktiga för rapportering och betalda annonseringsstrategier.

Men det finns ocksĂ„ nĂ„gra nackdelar. Även om mikrosajter Ă€r smĂ„ och krĂ€ver mindre arbete att underhĂ„lla Ă€n en fullstĂ€ndig webbplats, krĂ€ver att underhĂ„lla tvĂ„ sajter av valfri storlek fortfarande mer utvecklingsarbete Ă€n att bara hantera en enda.

“Du kommer att behöva underhĂ„lla tvĂ„ separata kodbaser, förutsatt att webbplatserna ser olika ut. SĂ„ du mĂ„ste underhĂ„lla tvĂ„ webbplatser över tid, sĂ€ger Chris.

Dessutom, Àven om en separat mikrowebbplats kan ha SEO-fördelar för det Àmnet, kommer det inte att bidra alls till SEO-insatserna pÄ din primÀra webbplats.

“Du kommer inte att fĂ„ ökad domĂ€nauktoritet pĂ„ din huvudsajt genom att ha mikrosajter, du sprider typ din SEO runt,” sĂ€ger Chris.

3 exempel pÄ hur marknadsförare anvÀnder mikrosajter

Mikrosajter kan anvÀndas av en mÀngd olika anledningar, inklusive evenemang, anvÀndarforum, produkter, upplevelseplattformar, kampanjer och regionspecifikt innehÄll.

HÀr Àr tre exempel pÄ B2B-mikrowebbplatser:

1. INBOUND: en mikrosajt för evenemang

NÀr du har aktuellt innehÄll pÄ din huvudwebbplats mÄste du brottas med vad du ska göra med innehÄllet nÀr det inte lÀngre Àr relevant. Att lÀmna det uppe pÄ obestÀmd tid efter att anvÀndarna inte lÀngre engagerar sig i det kan skada din övergripande domÀnauktoritet, men alternativet, att ta ner sidorna och omdirigera dem kan ta mycket tid.

screely-1614174462974

Genom att lÄta evenemang leva pÄ deras egen mikrosajt eliminerar du den potentiella negativa SEO-effekten de kan ha pÄ din huvudwebbplats. Dessutom gör du det enklare att göra rapportering och inriktning baserat pÄ intresse för det evenemanget, vilket kan vara sÀrskilt fördelaktigt om ditt evenemang tilltalar en bredare publik Àn dina produkter och tjÀnster.

HubSpots INBOUND-event Àr ett bra exempel pÄ det. Konferensen pÄgÄr bara i ett par dagar varje Är och har en gemenskap som strÀcker sig utanför HubSpots kundbas. Genom att tillhandahÄlla allt innehÄll relaterat till evenemanget via en mikrosajt kan besökare som letar efter just den informationen enkelt hitta den, och deras marknadsförings- och försÀljningsteam behöver inte ta itu med webbplatsbesökare pÄ huvudwebbplatsen som bara vill ha INKOMNANDE uppdateringar.

2. Adobe Acrobat: en produktmikrowebbplats

Om mÄlgruppen för en av dina produkter kan skilja sig frÄn den primÀra mÄlgruppen pÄ resten av din webbplats kan det vara ett starkt anvÀndningsfall för en mikrosajt.

Adobe Acrobat Microsite Exempel

Adobe Acrobat Àr ett bra exempel pÄ detta. Utbudet av potentiella anvÀndare för Adobe Acrobat skiljer sig frÄn potentiella anvÀndare för kreativa moln, och det kreativa fokuserade varumÀrket och meddelandena pÄ Adobes huvudsajt kanske inte alls resonerar med nÄgon som bara letar efter en PDF-redigeringslösning sÄ att de kan konvertera och signera dokument .

Även om den visuella designen av Acrobat-mikrowebbplatsen inte Ă€r av mĂ€rket för företaget, Ă€r dess fĂ€rgschema och bilder lite nedskalade.

3. Indigo Ag: regionala mikrosajter

Förutom att ditt webbplatssprÄk eventuellt behöver Àndras frÄn region till region, kan ditt produktutbud och din positionering ocksÄ skilja sig Ät.

Exempel pÄ IndigoAg-mikrowebbplats

“Ibland Ă€r ditt erbjudande i en region sĂ„ annorlunda att det Ă€r vettigt att ha en mikrosajt”, sĂ€ger Chris. “De kanske inte behöver en fullstĂ€ndig uppsĂ€ttning innehĂ„ll eftersom det kanske Ă€r annorlunda och mer fokuserat pĂ„ vad du gör i dessa regioner.”

Till exempel har den globala webbsidan för lösningen för hĂ„llbart jordbruk tvĂ„ mĂ„lgrupper – köpare och odlare – och en betydande mĂ€ngd innehĂ„ll för att vĂ€nda sig till bĂ„da mĂ„lgrupperna. Den tyska webbplatsen vĂ€nder sig Ă„ andra sidan bara till odlare, eftersom Indigo betjĂ€nar en mindre publik i den regionen.

0 Shares