Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Fördelar och nackdelar med att arbeta som gör-det-själv-konstnär

Bildkredit: Shauna Miller (Via Jack Swing)

Att ta musikvärlden på topp som en oberoende artist kan ge skaparen mer frihet men det kan vara en svår väg.

Vi lever i en väldigt jämställd värld där det tack vare internet aldrig har varit lättare att starta en karriär som oberoende musiker. Det finns nu otaliga verktyg och distributörer (som vi själva) som kan se till att din musik hörs i alla hörn av världen. Detta betyder dock inte att det är lätt att åka och det finns säkert fördelar och nackdelar.

Under de senaste månaderna har vi haft förmånen att prata med några av världens ledande gör-det-själv-artister, som alla är en del av deras lokala och nationella scener. De har på egen hand sett och upplevt livet som gör-det-själv-konstnär, de många möjligheter och svårigheter.

Inget behov av större etiketter

I dagens värld är det lätt att argumentera mot idén om stora märken, ledning eller PR-företag, som Jack Swing säger: “När jag och de runt omkring mig växte och finslipade våra talanger, insåg vi att vi var kapabla att hantera många av de saker som folk lägger ut på entreprenad. Det tog lång tid att göra saker på rätt sätt, men nu när vi är bekväma med att hantera det mesta själva, låter det oss både göra mer och se till att vi får saker gjorda på det sätt som vi verkligen föreställer oss.”

Genom att gå DIY kände Jack Swing att: “Den största fördelen är definitivt att ha fullständig kreativ kontroll. Genom att arbeta självständigt kan vi se till att saker och ting blir gjorda precis som vi vill att de ska, på vår tidslinje, utan störningar.”

Men att ha det här med kontroll kommer också med sina nackdelar: “När du arbetar självständigt utökar du också hela tiden ditt nätverk. Om du bokar din egen turné vill du kunna nå ut till människor som du litar på och har arbetade med. Att utveckla den nivån av pålitliga kontakter tar tid och ansträngning. När det är representerat kan det vara lika enkelt att få en lista över datum och dyka upp, spela och gå. Två helt olika världar.”

Som Lins från Magick Mountain uttrycker det: “mycket administratör, digital hantering, att prata med människor, produktion, konstverk, videor, sociala medier, etc, förutom att skriva, spela in, spela.” Faktum är att under deras senaste släpp kände Lins påfrestningen när han sa att “det har inte funnits tid/energi att göra det som band verkligen borde göra – att skriva, repetera, spela, etc.”

Den här extra administratören och inslaget av att vara med i ett band ger dock en fantastisk inblick i hur ett bolag fungerar, vilket ger dig en förståelse som kan vara ovärderlig när du ska signera till en major, eller vilket bolag som helst för den delen. Lins förklarar: “På ett sätt är det en fördel att verkligen lära sig vad ett ‘label’ eller motsvarande behöver göra för att få en release att hända, så att om du jobbar med ett bolag i framtiden kan du se till att alla dessa saker händer hur du vill att de gör det eftersom du förstår processen.”

En ökning av DIY-artister tack vare Internet

Det finns nu fler artister som agerar självständigt än kanske någonsin, det är verkligen en ålder av DIY i vissa avseenden. Detta har sporrats av uppkomsten av litanien av distributörer och verktyg som är tillgängliga för en konstnär. Martha från Pretty Preachers Club förklarar ytterligare: “På grund av så många free onlinedistributörer har det aldrig varit så enkelt att släppa musik. Detta fyller mångfaldsluckorna i branschen i den meningen att det gör musikproduktion tillgänglig för alla, inte bara de med pengar. Det är verkligen spännande att se så många up-and-coming band och artister från olika samhällsskikt.”

Som vi vet börjar de flesta artister idag sin karriär på internet en plats där Martha känner att: “Det är mycket lättare att bli uppmärksammad nu än det förmodligen var på 50-talet när sådana som The Beatles var på frammarsch.” Lägger till: “Etiketter, tidskrifter, Journos, chefer och promotorer är alla ett e-postmeddelande bort.”

Utöver detta förklarar Rory från School Disco: “Det finns så så många människor över hela världen som är intresserade av alla musikstilar och det finns en enorm marknad att ta vara på. Med mer artistfokuserade plattformar som Bandcamp har det aldrig varit lättare att ladda upp ett spår och se vad som händer. Dessa plattformar hjälper artisters gemenskaper att växa och det är också en ständigt förbättrad sådan.”

Vad är haken?

Så när du läser igenom allt detta tänker du förmodligen, okej, vad är haken? Om det är så bra att göra DIY och agera självständigt, varför gör inte fler artister det? Sanningen är att du kan behålla kreativ kontroll men finansiering och finansiell stabilitet är svårare att få tag på. De flesta gör-det-själv-artister, om inte alla, håller på med dagjobb, och som Isaiah från Jack Swing säger: “Det är avgörande att hitta en balans så att du inte bränner ut dig själv.”

Utöver att finansiera din egen musikkarriär, måste du också betala dig igenom livet i allmänhet, hyra, mat, räkningar, etc är alla kostnader som sätter mer press på kreativa. Att chatta med olika gör-det-själv-artister en sak blev otroligt tydlig, pengar var nästan alltid en blockerare.

Milo Gore förklarar att: “I denna tid handlar det om pengar, kontakter och räckvidd.” Han förklarar vidare, ”För att överleva måste man oftast lägga pengar på marknadsföring och PR, de som har kontakterna. Lägger till: “Hur är det meningen att du ska tävla?”

Vad kan jag göra?

Det är en bra fråga, hur tar man i princip en etablerad bransch och uppsättning etiketter och PR-företag för att höras ovanför bruset. Det är inte lätt men det finns verktyg där ute för artister att använda. Tjänster som ReverbNation kan distribuera din musik och guida dig genom processen att släppa din musik, inte bara till streamingtjänster utan till appar för sociala medier som Facebook, Twitter och Instagram, såväl som TikTok. PR är också ett annat område som en artist nu har större valmöjligheter inom. Verktyg som Musosoup, Submithub, Groover, HumanHuman är fantastiska sätt att nå tusentals smakskapare, spellistskapare, bloggare, innehållsskapare och många andra gräsrötter och etablerade musikindustrityper. Det är en bråkdel av priset för en traditionell PR-kampanj och utan tvekan lika framgångsrik, särskilt för växande och framväxande artister.

Det kan tyckas att branschen är emot dig och i vissa avseenden är de traditionella metoderna det. Men det finns ett nytt sätt som musikbranschen kan fungera och gör-det-själv-artister kommer att kunna blomstra som aldrig förr på grund av det. Om du är en artist som gör din research, nätverk, nå ut till så många människor och platser du kan. Vi är mer uppkopplade än någonsin tidigare, ställ ut dig själv och se vad som händer.