Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Förbereder dig för 64bit: Jämförelse av betagrafikdrivrutiner

Introduktion

I den till synes oändliga väntan på att en slutlig version av 64-bitars MS Windows ska komma ut på gatorna, är den enda utvägen för dem som vill ha ett stabilt och pålitligt 64-bitars operativsystem på sitt skrivbord Linux (eller Apples OS X, om x86 inte är det en förutsättning). Även om stödet för x86-64 under Linux är stabilt, kan varken 32-bitars eller 64-bitars Linux köra de allra flesta datorspel på marknaden, och många inbitna Linux-fans använder fortfarande en dual boot-inställning för att få sin spelfixning . Hoppet för spelare och 64bit (lyckligtvis eller inte) ligger i 64bit-versionen av Windows.

Nyligen släppte ATI en betaversion av deras 64-bitars Catalyst-drivrutiner, och vi tillbringade lite tid med att leka med olika hårdvara och spel på denna nya plattform. Det finns några bra, och det finns några dåliga (som alltid är fallet), men det är definitivt bra att ATI har anslutit sig till NVIDIA i 64-bitars offentliga betaavdelning. Ju fler tester som kan göras på dessa drivrutiner innan de släpps, desto smidigare bör övergången vara när slutliga versioner av allt blir tillgängliga.

Vad vi så småningom förväntar oss att se när vi kör 32-bitars spel under ett 64-bitars OS är en liten förbättring av prestanda, men inget att skriva hem om. Den främsta anledningen till detta är tillgängligheten av extra resurser till operativsystemet och drivrutiner som körs på systemet. Den ökade tillgängligheten av register och andra förbättringar av x86-64 kommer att ge operativsystemet ett något mer effektivt sätt att hantera processer och resurser. Drivrutiner kommer också att ha denna extra fördel när de överbryggar klyftan mellan mjukvara och hårdvara. 32-bitars programvaran är fortfarande begränsad av vad den uppfattar som hårdvarans begränsningar, så den kommer inte riktigt kunna ta tag i möjligheterna till prestandaförbättringar.

Förrän 64-bitarsversioner av programvaran som vi känner (och älskar) kommer, kommer vi inte att kunna säga vad den verkliga fördelen med den återigen omarbetade arkitekturen kommer att vara. Men för den här recensionen vill vi se motsvarande eller något förbättrad prestanda. Detta kommer att berätta för oss om Microsoft är på rätt spår med WoW eller inte, och hur långt ATI- och NVIDIA-förarteamen är med att producera en solid 64-bitars produkt.