First Exynos 9820 vs Snapdragon 855-poäng

First Exynos 9820 vs Snapdragon 855-poäng

En av AnandTechs mer djupgående täckningsstycken förra året var vår analys av de två olika versionerna av Galaxy S9 och Galaxy Note9. Specifikt täckte vi de ganska stora skillnaderna mellan enheter som erbjuds med Qualcomms Snapdragon 845 och Samsungs egna Exynos 9810.

I år igen ser vi Samsung fortsätta sin dubbla sourcingstrategi i den nya Galaxy S10. Den här gången sätter vi nya Qualcomm Snapdragon 855 mot Samsungs nya Exynos 9820. Vi kunde i stor utsträckning benchmarka den nya Snapdragon 855 på CES – men vi vet inte mycket om nya Exynos 9820.

Förra årets Galaxy S9 avslöjade på MWC2018 kunde vi benchmarka telefonen direkt efter pressevenemanget. Tyvärr i år med Samsung att ägna lanseringen till ett helt annat evenemang i San Francisco, kunde vi inte få tag på enheterna omedelbart. Det tog ett tag, men med hjälp av några kollegor på TechRadar kunde jag kort få tillgång till båda enheterna i Galaxy S10 och köra några snabba riktmärken.

Jag höll sakerna till ett minimum och valde att bara köra PCMark och Speedometer 2.0 – båda riktmärkena är några av mina favoriter när det gäller att representera den verkliga upplevda prestandan och upplevelsen av en smartphone. Båda telefonerna sattes i prestandaläge och körde firmware enligt samplingen av Samsung.

PCMark Work 2.0 - Webbläsning 2.0

PCMark Work 2.0 - Webbläsning 2.0

I PCMarks webbläsartest presterar de nya Galaxy S10s båda bra. Vad som är intressant att se här är att jämfört med poängen som vi ursprungligen sprang på Qualcomms referensenhet i januari, representerar Snapdragon 855 Galaxy S10 en anmärkningsvärd upplyftning och verkar vara en bättre representation av chipets förmåga jämfört med QRD .

Det ska noteras att jämförelserna jag gör idag är alla på de nya Android 9-firmwarena – jag har inte uppdaterade siffror för Exynos S9 eller Snapdragon Note9, men har de senaste siffrorna på Snapdragon S9 och Exynos Note9, som ska vara identiska med deras systerseriers motdelar.

Nya Exynos 9820 Galaxy S10 visar nu en stor prestandauppgradering jämfört med förra årets Exynos 9810-enheter. Det nya chipets siffror är bra och bättre än Snapdragon 845, men kan inte matcha varken Snapdragon 855 eller HiSilicon Kirin 980 – de två senare baserade båda på Arms senaste Cortex A76 CPU-kärnor.

PCMark Work 2.0 - Videoredigering

PCMark Work 2.0 - Videoredigering

Videoredigeringstestet är mindre relevant nuförtiden eftersom prestationsskillnader mellan olika plattformar är ganska små. Fortfarande visar nya Exynos fortfarande en tydlig prestandaskillnad mot Snapdragon-motdelen, liknande den vi såg förra året.

PCMark Work 2.0 - Writing 2.0

PCMark Work 2.0 - Writing 2.0

Skrivtestet är förmodligen den enskilt viktigaste komponenten i PCMark när det gäller att representera en enhets erfarna prestanda. Snapdragon 855 Galaxy S10 faller i linje med QRD: s prestanda, vilket är utmärkt.

Den nya Exynos 9820 Galaxy S10 representerar ett stort hopp för Samsung och gör dubbelt så mycket som vi har sett på Exynos 9810-enheterna förra året. Troligtvis betyder detta att Samsung har löst några av de viktigaste prestandafrågorna som plågar Exynos S9 / Note9. Telefonen ligger fortfarande efter den nya Snapdragon 855 liksom Kirin 980. Vi är inte säkra på om denna fortsatta skillnad beror på hårdvara eller schemaläggare, och vi kommer inte att kunna ta reda på det förrän en mer ingående undersökning på ett senare datum.

PCMark Work 2.0 - Fotoredigering 2.0

PCMark Work 2.0 - Fotoredigering 2.0

I fotoredigeringstestet ser vi nya Exynos 9820 på samma sätt prestera nästan dubbelt så bra som förra årets Samsung-kisel. Här är det tydligare att skillnaden beror på ny förbättrad schemaläggningsreaktivitet eftersom arbetsbelastningen inte nödvändigtvis är begränsad genomströmning. Den fortsatta prestandaskadan för Snapdragon- och Kirin-chipsetsen pekar dock fortfarande på att Samsungs API: er fortfarande inte är lika optimerade.

PCMark Work 2.0 - Datahantering

PCMark Work 2.0 - Datahantering

Slutligen är Data Manipulation-poängen mer arbetsbelastning med en tråd. Här tar den nya Snapdragon 855 Galaxy S10 topplatsen bland enheterna. Den nya Exynos 9820 hamnar inte för långt efter och representerar en stor boost över Galaxy S9 i båda versionerna.

Hastighetsmätare 2.0 - OS WebView

Hastighetsmätare 2.0 - OS WebView

De nya Galaxy S10-enheterna fungerar nästan identiskt när de byter till ett riktmärke för webbläsare. Prestanda för Snapdragon 855 är lite bättre än den QRD vi testade i januari, men den ligger fortfarande efter Kirin 980.

Exynos 9820s prestanda här representerar en enorm boost jämfört med Exynos 9810. Poängen som presenteras här representerar inte bara den möjligen mycket bättre schemaläggaren utan också hårdvaruförbättringar från den nya kluster- och mikroarkitekturdesignen.

Prestanda ser “OK” ut för Exynos – Fast Snapdragon ser ut att vara ledande

Sammantaget är de nya Galaxy S10-enheterna båda i linje med förväntningarna. Snapdragon 855 Galaxy S10s prestanda är inte mycket överraskande, eftersom vi hade täckt chipset i detalj vid Qualcomms förhandsgranskningshändelse. Galaxy S10 fungerar faktiskt bättre än QRD – för att vila några av de bekymmer vi hade på den tidiga plattformen. Det bör noteras att Qualcomm här fortfarande ligger lite efter HiSilicons Kirin 980 i vissa aspekter, förmodligen ett resultat av den senare bättre minnestid.

Nya Exynos 9820 presterar betydligt bättre än förra årets 9810. Här verkar Samsung ha lagt märke till schemaläggarens långsamhet som har plågat de senaste 3 generationerna av Samsung SoC. Förutom några uppenbara programvaruförbättringar verkar den nya M4-mikroarkitekturen också ha ökat prestandan. Samsung hävdar 20% bättre prestanda än 9810, vilket ser ut att vara rimligt.

Batteriets livslängd som ska bestämmas

Dagens resultat representerar bara ett absolut minimum när det gäller benchmarking av Samsungs nya enheter. Medan nya Exynos 9820 inte kan hålla jämna steg med Snapdragon 855 när det gäller prestanda, är det inte längre en så skarp skillnad som vi såg förra året.

Viktigast, det finns fortfarande en stor öppen fråga: energieffektivitet. Som vi har täckt i vår förhandsgranskning av Snapdragon 855 visar de nya Cortex A76-härledda kärnorna på en ny 7nm-processnod några enastående effektivitetssiffror. HiSilicons Kirin 980 kan driva några av flaggskeppsenheterna med högsta uthållighet idag, och jag förväntar mig att Snapdragon 855 ska kunna uppnå detsamma. Om nya Exynos kan uppnå samma sak måste vi ta reda på det senare. Vi måste komma ihåg att Samsungs chipset inte bara måste fixa dess mikroarkitektoniska effektivitetsproblem, utan kommer också med en nackdel med processtillverkning eftersom chipet produceras på en (teoretiskt) sämre 8nm-process.

Tyvärr har vi inte Galaxy S10 internt för granskning förrän efter allmänhetens tillgänglighet den 8 mars – så vi måste vara lite mer tålmodiga innan vi kan lägga upp en mer detaljerad analys av Samsungs nya flaggskeppsenheter.

Relaterad läsning

Relaterade Artiklar

Back to top button