Firmware-uppdatering: vad är det och vad är det till för

0 Shares

Många vill göra en firmwareuppdatering på sina enheter, men beroende på hur du gör det kan det vara farligt. Så låt oss förstå mer vad en firmware är och uppdatera om den verkligen är den bästa.

Vad är en firmware?

Firmware är en slags mjukvara som får hårdvaran att fungera. Det är med andra ord något väldigt viktigt i enheter.

Den består av program utformade för att få enheter att använda hårdvaran korrekt. Utan det skulle de flesta enheter inte fungera korrekt, eller kanske inte alls.

Firmware finns på många enheter

Även trafikljus har firmware, utan det skulle det inte finnas några byte av ljus, som utförs med exakta intervall. Ljusförändringar kan vara ganska förvirrande, eller kan till och med göra trafiksituationen värre.

Enheter som tvättmaskiner, kortmaskiner, övervakningskameror och TV-apparater har också firmware. Men i dessa fall är den fasta programvaran all programvara som körs på dem.

För att göra det tydligare att förstå, titta på ett bra exempel: ett datormoderkort utan firmware skulle inte veta hur man upptäcker hårddisken eller grafikkortet som finns inuti din dator.

Om identifiering inte skedde skulle ingen del av datorn fungera. För andra enheter som smartphones, surfplattor, smarta TV-apparater, smartwatches och så vidare är firmware mellanhanden mellan hårdvaran och operativsystemet.

I dem har den fasta programvaran instruktioner som är nödvändiga för att använda hårdvaran med operativsystemet. Till exempel, på Samsung Galaxy Android-telefoner, låter den fasta programvaran på smartphonen hårdvaran korrekt kommunicera med Android OS och göra vad användaren begär.

Många tror att Hårdvara fungerar på egen hand, men det fungerar faktiskt inte så. Utan firmware fungerar absolut ingenting. Med all denna kunskap är frågan som återstår, var finns den fasta programvaran inuti enheten? Låt oss se nedan.

Var bor han?

Det är säkert att uppdatera firmware

Firmware lagras vanligtvis i speciella typer av minne som kallas flash-ROM.

ROM står för Read Only Memory och denna typ av minne bör endast skrivas till en gång, vanligtvis av hårdvarutillverkaren.

Därför är ett ROM-minne nödvändigt för alla elektroniska enheter, eftersom det måste behålla data permanent, även när enheten är avstängd eller när det är strömavbrott.

Ingen enhet kan skapas utan firmware, annars fungerar den inte. ROM-minnet som används är omskrivbart eftersom det, även om det från början är skrivet av hårdvarutillverkaren, kan skrivas om senare.

Naturligtvis kan du skriva ny firmware till en hårdvaruenhet. Men denna process måste göras mycket noggrant, och firmware som är kompatibel med hårdvaran måste sättas in. Så firmwareuppdatering kan vara ganska farlig, vi kommer att se mer om det nedan.

Är uppdatering av firmware säker?

Att göra en firmwareuppdatering själv kan vara farligt, men många tillverkare släpper regelbundna uppdateringar av firmware som finns på deras hårdvaruenheter.

I dessa fall är det inte så mycket problem, eftersom uppdateringen görs med rätt åtgärder. De tillhandahåller också de mjukvaruverktyg som behövs för att skriva ny firmware till dessa enheter.

Varje tillverkare kan välja att släppa ny firmware för en enskild enhet eller inte.

Vet du vad en firmware är

De flesta tillverkare av datordelar utvecklar till exempel och förser kunderna med ny firmware och motsvarande firmwareuppdateringar, åtminstone under några år efter att enheten har släppts.

Om en tillverkare väljer att inte släppa fler firmwareuppdateringar kommer din enhet inte att ta emot nya uppdateringar och kan vara inaktuell. Tillverkaren beslutar om firmwareuppdateringar, du kan till och med tvinga fram uppdateringar, men var medveten om att detta kan skada enheten allvarligt.

Det finns inget enskilt sätt att installera firmwareuppdatering, för varje enhet finns det ett annat sätt. Det spelar ingen roll om det är mobiltelefoner, surfplattor, videospel eller till och med TV, var och en har olika metoder för att uppdateras.

De allra flesta enheter skickar aviseringar om uppdateringar, andra låter dig gå till inställningarna och söka efter uppdateringen. Att använda tillverkarens egna uppdateringar är utan tvekan det säkraste sättet.

Försök inte använda firmwareuppdateringar som finns på internet utan visum från de officiella tillverkarna, annars kommer du att förlora din enhet. Se lite roliga fakta om firmwareuppdatering och själva tekniken.

Viktiga fakta om firmwareuppdatering

var försiktig med uppdateringar

Det är extremt alltid säkert att uppdatera firmware, det är därför din enhet alltid kommer att vara uppdaterad och skyddad. Att stänga av enheten eller avbryta uppdateringen kan göra enheten oanvändbar.

Om enheten har en manual, följ alla instruktioner så att inget görs felaktigt. Varje enhet är unik i sin firmware, så anta inte att det kommer att fungera att göra samma process på varje enhet.

Visste du redan vad en firmware är? Har du uppdaterat enhetens firmware på ett säkert sätt? Låt oss veta i kommentarerna nedan.

0 Shares