Firmware-uppdatering: vad Àr det och vad Àr det till för

0 Shares

MÄnga vill göra en firmwareuppdatering pÄ sina enheter, men beroende pÄ hur du gör det kan det vara farligt. SÄ lÄt oss förstÄ mer vad en firmware Àr och uppdatera om den verkligen Àr den bÀsta.

Vad Àr en firmware?

Firmware Àr en slags mjukvara som fÄr hÄrdvaran att fungera. Det Àr med andra ord nÄgot vÀldigt viktigt i enheter.

Den bestÄr av program utformade för att fÄ enheter att anvÀnda hÄrdvaran korrekt. Utan det skulle de flesta enheter inte fungera korrekt, eller kanske inte alls.

Firmware finns pÄ mÄnga enheter

Även trafikljus har firmware, utan det skulle det inte finnas nĂ„gra byte av ljus, som utförs med exakta intervall. LjusförĂ€ndringar kan vara ganska förvirrande, eller kan till och med göra trafiksituationen vĂ€rre.

Enheter som tvÀttmaskiner, kortmaskiner, övervakningskameror och TV-apparater har ocksÄ firmware. Men i dessa fall Àr den fasta programvaran all programvara som körs pÄ dem.

För att göra det tydligare att förstÄ, titta pÄ ett bra exempel: ett datormoderkort utan firmware skulle inte veta hur man upptÀcker hÄrddisken eller grafikkortet som finns inuti din dator.

Om identifiering inte skedde skulle ingen del av datorn fungera. För andra enheter som smartphones, surfplattor, smarta TV-apparater, smartwatches och sÄ vidare Àr firmware mellanhanden mellan hÄrdvaran och operativsystemet.

I dem har den fasta programvaran instruktioner som Àr nödvÀndiga för att anvÀnda hÄrdvaran med operativsystemet. Till exempel, pÄ Samsung Galaxy Android-telefoner, lÄter den fasta programvaran pÄ smartphonen hÄrdvaran korrekt kommunicera med Android OS och göra vad anvÀndaren begÀr.

MÄnga tror att HÄrdvara fungerar pÄ egen hand, men det fungerar faktiskt inte sÄ. Utan firmware fungerar absolut ingenting. Med all denna kunskap Àr frÄgan som ÄterstÄr, var finns den fasta programvaran inuti enheten? LÄt oss se nedan.

Var bor han?

Det Àr sÀkert att uppdatera firmware

Firmware lagras vanligtvis i speciella typer av minne som kallas flash-ROM.

ROM stÄr för Read Only Memory och denna typ av minne bör endast skrivas till en gÄng, vanligtvis av hÄrdvarutillverkaren.

DÀrför Àr ett ROM-minne nödvÀndigt för alla elektroniska enheter, eftersom det mÄste behÄlla data permanent, Àven nÀr enheten Àr avstÀngd eller nÀr det Àr strömavbrott.

Ingen enhet kan skapas utan firmware, annars fungerar den inte. ROM-minnet som anvÀnds Àr omskrivbart eftersom det, Àven om det frÄn början Àr skrivet av hÄrdvarutillverkaren, kan skrivas om senare.

Naturligtvis kan du skriva ny firmware till en hÄrdvaruenhet. Men denna process mÄste göras mycket noggrant, och firmware som Àr kompatibel med hÄrdvaran mÄste sÀttas in. SÄ firmwareuppdatering kan vara ganska farlig, vi kommer att se mer om det nedan.

Är uppdatering av firmware sĂ€ker?

Att göra en firmwareuppdatering sjÀlv kan vara farligt, men mÄnga tillverkare slÀpper regelbundna uppdateringar av firmware som finns pÄ deras hÄrdvaruenheter.

I dessa fall Àr det inte sÄ mycket problem, eftersom uppdateringen görs med rÀtt ÄtgÀrder. De tillhandahÄller ocksÄ de mjukvaruverktyg som behövs för att skriva ny firmware till dessa enheter.

Varje tillverkare kan vÀlja att slÀppa ny firmware för en enskild enhet eller inte.

Vet du vad en firmware Àr

De flesta tillverkare av datordelar utvecklar till exempel och förser kunderna med ny firmware och motsvarande firmwareuppdateringar, Ätminstone under nÄgra Är efter att enheten har slÀppts.

Om en tillverkare vÀljer att inte slÀppa fler firmwareuppdateringar kommer din enhet inte att ta emot nya uppdateringar och kan vara inaktuell. Tillverkaren beslutar om firmwareuppdateringar, du kan till och med tvinga fram uppdateringar, men var medveten om att detta kan skada enheten allvarligt.

Det finns inget enskilt sÀtt att installera firmwareuppdatering, för varje enhet finns det ett annat sÀtt. Det spelar ingen roll om det Àr mobiltelefoner, surfplattor, videospel eller till och med TV, var och en har olika metoder för att uppdateras.

De allra flesta enheter skickar aviseringar om uppdateringar, andra lÄter dig gÄ till instÀllningarna och söka efter uppdateringen. Att anvÀnda tillverkarens egna uppdateringar Àr utan tvekan det sÀkraste sÀttet.

Försök inte anvÀnda firmwareuppdateringar som finns pÄ internet utan visum frÄn de officiella tillverkarna, annars kommer du att förlora din enhet. Se lite roliga fakta om firmwareuppdatering och sjÀlva tekniken.

Viktiga fakta om firmwareuppdatering

var försiktig med uppdateringar

Det Àr extremt alltid sÀkert att uppdatera firmware, det Àr dÀrför din enhet alltid kommer att vara uppdaterad och skyddad. Att stÀnga av enheten eller avbryta uppdateringen kan göra enheten oanvÀndbar.

Om enheten har en manual, följ alla instruktioner sÄ att inget görs felaktigt. Varje enhet Àr unik i sin firmware, sÄ anta inte att det kommer att fungera att göra samma process pÄ varje enhet.

Visste du redan vad en firmware Àr? Har du uppdaterat enhetens firmware pÄ ett sÀkert sÀtt? LÄt oss veta i kommentarerna nedan.

0 Shares