Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Firar AnandTechs 20-årsjubileum: 1997 – 2017

I morse firar vi ett ganska speciellt tillfälle här på AnandTech: vårt 20-årsjubileum. Även om det på många sätt verkar som att åren har gått i ett nafs, ljuger inte kalendern: det betyder att vi nu har gjort detta i två decennier, från en pittoresk CPU-recension 1997 och förgrenade oss till Åh så mycket mer till 2017.

Jag har visserligen aldrig varit en för offentlig sentimentalitet, men som andra chefredaktör för AnandTech och läsare under större delen av dess historia är det en milstolpe som gör mig mycket stolt. När Anand skapade sajten 1997 kan det bara ha varit en hobby, men genom att ta den på allvar och definiera en uppsättning kärnprinciper som vi fortfarande arbetar efter idag, har AnandTech vuxit till att sätta sin prägel på teknikjournalistik och produkterna runt den, och jag tänker fortsätta att sätta våra spår och hjälpa till att forma teknikekosystemet på vårt eget nördiga sätt.

Till starten av AnandTechs 21:a år i tekniknyhetsbranschen vill jag fira tillfället med en tillbakablick på vad vi har gjort, en kort blick framåt på vart vi är på väg härnäst, och slutligen tacka de många läsare och grupper där ute som har gjort det möjligt. Den senare punkten är särskilt viktig för mig; medan ett minne handlar om att entiteten eller händelsen kommer ihåg, skulle inget av detta vara möjligt utan alla som har stöttat oss genom åren. Så på sätt och vis anser jag att detta är ett evenemang för er lika bra som det är för oss, eftersom ni absolut har haft en del i att forma hur vi går tillväga för att skriva artiklar och hur vi interagerar med hårdvaruleverantörer.

Av den anledningen är jag också glad att kunna meddela att vi lanserar vår största hårdvarupresent någonsin. Under de kommande 20 dagarna kommer vi att ge bort högar med hårdvara som ett tack till våra läsare som har gjort detta möjligt. Även det känner jag inte är ett tillräckligt stort tack för vad ni betyder för oss. Men det är en början, och det betyder att vi kan göra något roligt för er på vår bröllopsdag.

Men först, låt oss fira lite.

Lite historia

AnandTech grundades 1997 av en då 14-årig Anand Shimpi under hans första år på gymnasiet. På den tiden var webben fortfarande relativt ung, och Anands Hardware Tech Page som den då hette hade inte ens ett eget domännamn. Istället, som många andra hobbywebbplatser, var den värd på de nu sedan länge nedlagda GeoCities.

I sann AnandTech-tradition redan från början var den första AnandTech-artikeln AMD K6 Review. Den recensionen är visserligen en enda röra med moderna standarder – ingen av oss kom in på tekniskt skrivande och visste en bråkdel av vad vi gör nu – men det markerade början på något större. Det återspeglade Anands önskan att lära sig mer och att dela med sig av det han lärde sig med världen, ett kärnmantra som har drivit AnandTech under alla dessa år, och som driver oss än idag.

Under de mellanliggande 20 åren har alldeles för mycket hänt för att ens börja sammanfatta det hela. AnandTech blev ett företag, och ett framgångsrikt företag på det. Webben förändrade hur teknikjournalistik fungerade; inte längre var artiklar bundna till tryckreglerna, en månad inaktuella och begränsade i längd till vad som skulle passa. Istället kunde artiklar gå så djupt som de behövde och läggas ut i den stora världen så snart de var klara. Tekniska nyheter blev snabba, och utanför dedikerade tekniska tidskrifter kunde författare göra mer än någonsin tidigare.

Många andra organisationer hade samma idé och täckte även PC-hårdvaruutrymmet. Några av dessa webbplatser finns fortfarande med oss ​​idag; många fler är det inte. Mellan Dot-com-bubblan och den stora lågkonjunkturen har förhållandena ökat antalet tekniska sajter avsevärt. AnandTechs överlevnad och blomstrande dessa evenemang är en kombination av hårt arbete och noggrann planering, för att göra det som behövdes göras för att överleva. Men mer än det, det är tack vare er läsare som har stöttat oss under alla dessa år och fortsätter att stötta oss idag.


Gissa gränssnitten

Samtidigt har det tekniska landskapet förändrats dramatiskt under de senaste 20 åren. PC-marknaden var en gång de tillväxtmarknad för hårdvara, och under åren har vi skördat frukterna av förbättrad ingenjörskonst, förbättrad tillverkning och förbättrad stordriftsekonomi. Datorn för 1 000 dollar jag köpte 1997 var, även med den tidens normer, ett skräp, som parade ihop en Pentium MMX 200 med vad som slutade bli ett ganska tvivelaktigt Socket 7-moderkort. Nu kan man köpa en halvanständig bärbar dator för en bråkdel av priset, och de inflationsjusterade $1500 kommer att köpa dig en fantastisk dator, förmodligen med pengar över. PC-branschen lever fortfarande och mår bra nuförtiden – och vi fortsätter att arbeta hårt för att täcka den – men det är nu en stabil, mogen industri som inte rör sig i den takt den en gång gjorde.

Ett antal hårdvaruföretag har lagts ihop eller förvärvats under de mellanliggande åren. 3dfx, Cyrix, Abit, BFG. Andra har fortsatt att brinna starkt hela tiden – Intel är fortfarande lika kraftfulla som de någonsin har varit – och andra har fortfarande svimmat av döden bara för att iscensätta en dramatisk comeback. Vi har sett AMD stiga, falla och sedan Ryzen (igen), eftersom den eviga modiga underdogen alltid har hållit resten av PC-branschen ur balans.

Historien under det andra decenniet av AnandTechs existens har varit mobilindustrin, som under större delen av det decenniet har brunnit med samma eld som skapade AnandTech i början. Den snabba utvecklingen av smartphones och surfplattor är inget annat än anmärkningsvärt, och det har för alltid förändrat datoranvändningen, även för oss PC-entusiaster. Mobila enheter är en produkt av den extrema integrationen vi har sett genom åren, och jag skulle ljuga om jag sa att bristen på slutanvändaranpassning inte stör mig på någon nivå, men samtidigt har de expanderat våra horisonter som teknikskribenter och avsevärt förändrat hur vi ser på utvecklingen av ny teknik.

1997 var också året för Microsofts berömda investering på 150 miljoner dollar i Apple, vilket fortsatte deras uppgång till att bli det mest värdefulla företaget i världen. Företaget, vars datorer var baserade på den odd-man-out PowerPC-arkitekturen vid den tiden, bytte över till x86 2005 och har gjort en betydande prägel på bärbar datordesign, samtidigt som banbrytande är den moderna smarttelefonen och surfplattan.

(Som ett undantag, någon gång i början av det föregående decenniet, talade jag Anand om att prova en Mac som sin stationära arbetsstation. Detta blev inte riktigt som planerat, eftersom Anand slutade tycka om det kanske lite för mycket. Ursäkta för den där.)

Lite av framtiden

Nu står teknikbranschen vid ett nytt vägskäl. Liksom PC-marknaden innan den mognar mobilmarknaden och når mättnad. Samtidigt når Moores lag, medan den fortfarande lever, definitivt sitt slutspel för traditionellt kisel. Teknikbranschen har alltid varit anmärkningsvärd för sin fortsatta och ihållande tillväxt, och även om jag är optimistisk att den kommer att fortsätta, vet ingen riktigt hur den framtiden kommer att se ut.

Vad jag vet är att oavsett vad, kommer AnandTech att finnas där för att täcka det, med det djup som våra läsare förtjänar och längtar efter. En av Anands kritik av teknikjournalistik – och vad som nu är en av våra kärnprinciper – är att undvika kabel-TV-användningen av webben: fokus på trafik och affärer framför läsarnas behov, vilket leder till ytliga, 10-nyheter -stil teknikrapportering. Jag kommer inte att anstränga mig för att dölja eller tona ned det faktum att AnandTech är en del av en större verksamhet (Purch), men min vision för sajten och fokus för redaktionen för AnandTech förblir oförändrad. Så mycket vi kan måste vi göra rätt för dig, läsaren, genom att fortsätta lära dig mer om teknik och dela det vi lär dig på ett djupt men lättillgängligt sätt.

Även om jag inte har några stora planer att tillkännage, kommer du under de kommande månaderna att se några nya ansikten runt AnandTech när vi fortsätter att expandera och diversifiera. Jag är nöjd med vårt djup men jag känner att vi inte gör tillräckligt totalt; vi behöver fler recensioner, fler nyheter och fler artiklar som diskuterar hur saker fungerar och hur framtiden kommer att formas. Så det är mitt mål för halvtidsperioden, att ge er mer av det ni kommer till AnandTech för.

Vi har även lite andra planer på ritbordet. Sajten ska ses över, och Ian Cutress kanske dödar mig om jag inte låter honom förbättra Bench ännu mer. HTTPS finns också överallt, och snart kommer vi att aktivera det på hela webbplatsen. Jag har inget specifikt att meddela här, men vi står inte passivt. Om inte annat skulle en mer vanlig podcast vara kul att göra.

Tack

Att ta sig till 20 år hade inte kunnat hända utan hjälp av många människor genom åren, några som är ganska offentliga och andra som gillar att smälta in och göra det de gör i det tysta.

Det största tacket går såklart till Anand. Medan han är ute och gör godhet-vet-vad på Apple (jag vet inte killar, seriöst!), sajten han grundade och de principer han lade fram har gjort det möjligt för oss att göra allt vi har gjort de senaste 20 åren. Det har gjort det möjligt för oss att fokusera på kvalitet och djup, och kanske enklare än så, försörja oss på lärande.

Men det näst största tacket går till de många skribenter AnandTech har haft genom åren, Anands tidiga medarbetare och senare anställer likadana. Det är bara genom att låta författare specialisera sig inom sina områden och bli mästare som vi har kunnat dyka så djupt som vi har gjort, och medan många av dessa författare har gått vidare till andra jobb, har de satt sin prägel på AnandTech. Under åren har AnandTechs skribenter fått utstå ett antal sömnlösa nätter, arbetslov, inställda sociala engagemang och obekväma flygresor, allt i namnet av att ge dig mer information. Det är deras ansträngningar som har gjort det möjligt för AnandTech att frodas genom åren.

Ett tack går också till hårdvaruleverantörerna där ute, av vilka många har stått ut med oss ​​de senaste 20 åren. Vi har dödat hårdvara, vi har ställt obekväma frågor och vi har pressat leverantörer att avslöja mer än de nödvändigtvis skulle vilja dela med sig av. Praktiskt sett kan hårdvaruleverantörer låsa oss ute, men jag tror att vi har hittat en mycket bättre väg att arbeta tillsammans. Mängden tillgång vi får till ingenjörer för att ställa frågor och föra dessa berättelser till liv har bara hänt för att hårdvaruleverantörer ser värdet i AnandTech-uppdraget. Och det har varit till fördel för alla.

AnandTechs utgivare, Purch, förtjänar också ett tack. Och jag vet vad du tänker här, men Purch har verkligen förtjänat detta. Purch har tagit en till stor del hands-off-strategi och låtit AnandTech fortsätta att göra vad vi behöver göra, även om det inte nödvändigtvis är affärsmässigt vettigt just då. Som ett resultat har vi fortsatt att kunna förnya oss och snubbla i vår egen takt och arbeta med den smidighet som krävs för att förbli i teknikens framkant.

Slutligen, inget av detta skulle vara möjligt utan er, läsare. Du är vårt stöd, anledningen till att vi lider genom sömnlösa nätter för att få upp en 20-sidig artikel för ett österländskt embargo kl. Ni är våra kritiker och låter oss veta när vi har svikit er eller kunde göra bättre. Ni är våra kunder och hjälper till att betala räkningarna genom åren genom att acceptera vår reklam och köpa produkter genom våra affiliates. Men framför allt är ni våra jämnåriga, de människor vi strävar efter att dela vår kunskap med så att vi alla kan veta lite mer och bli lite smartare.

Tack till alla för de senaste 20 åren, och här är vad jag hoppas bli de kommande 20 åren.