Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

FIC KA-6100 Apollo Pro AT Pentium II-bräda

Kommer du ihåg de dagar då stora AT-fall kunde köpas för mindre än 100 dollar? Dagarna då du kunde beställa ett fodral i genomsnittlig storlek för lite mer än 30 USD har varit borta sedan tillkomsten av ATX-formfaktorn som drog moderkortstillverkarna i ATX-riktningen, drev priset på fodralen upp och lämnade investerare i den gamla AT-formfaktorn ensam på gatan.

Sedan det våldsamma övertagandet av ATX-standarden har de flesta moderkortstillverkare placerat nya AT-produkter längst ner på sin prioriteringslista, och de som vanligtvis inte producerade glanslösa, lågkvalitativa lösningar för sina en gång populära AT-användare.

Har saker och ting förändrats överhuvudtaget sedan dagarna av den relativt dåliga lanseringen av AT-formfaktor Pentium II LX- och BX-kort? Ett företag som vi alla är bekanta med, FIC, har använt den billiga VIA Apollo Pro Pentium II-kretsuppsättningen till bra användning i en ny serie Pentium II-kort, inklusive ett AT-formfaktorkort, KA-6100. Är KA-6100 en trendsättare eller en efterföljare av resten av branschen, pris framför kvalitet? Låt oss ta reda på…


New Anand Tech Report Card Rating
81/C


Do not compare newer ratings to older ones, the newer ratings are much more aggressive


Moderkortsspecifikationer

CPU-gränssnitt Slot-1
Chipset VIA Apollo Pro
L2-cache N/A (på chip)
Formfaktor AT (med AT/ATX PS-kontakter)
Busshastigheter 66/68/75
100/103/112/133
Klockmultiplikatorer 3,0x – 5,5x
Stöds för spänningar Autoavkänning
Minnesplatser 3 168-stifts DIMM-platser
Expansionsplatser 1 AGP-plats
3 PCI-platser (0 full längd)
2 ISA-platser (1 delad / 1 fullängd)
BIOS Belöna BIOSDe godaBaby AT formfaktor KA-6100 börjar med att stoppa in så mycket på ett kretskort som inte är större än ett pappersark. 3/2/1 (PCI/ISA/AGP)-utbyggnadskortskonfigurationen kombineras med 3 DIMM-kortplatser för att ge ett moderkort som är ungefär så utbyggbart som möjligt för ett Pentium II-kort av denna storlek. Ur funktionssynpunkt tillför KA-6100 en hel del till bordet, den inbyggda Yamaha ISA Audio tenderar att behöva ockupera en dyrbar expansionsplats för att lägga till ljud till ett system baserat på detta moderkort, och vid samtidigt överglänser den närvaron av endast 2 ISA-platser, eller endast 3 PCI-platser, genom att eliminera behovet av ett fysiskt ljudkort. FIC förser dig med en I/O-utskärningspanel för spel- och ljudgränssnittsportarna, och med närvaron av endast 5 användbara platser bör du inte ha några problem med att anpassa I/O-panelen till ditt fodral.

KA-6100 lämnar dig inte utan någon av de klockor och visselpipor som ATX Pentium II-moderkortsägare har, förutom de två bakre externa USB-portarna som är standard på de flesta nyare moderkort, ger KA-6100 en allt mer populär funktion inom AT-förespråkarnas räckvidd, den svårfångade frontpanelens USB-kontakt. Mellan de två ISA-platserna placerade FIC en 4-stifts USB-kontakt som kommer att anslutas till en panel på framsidan av ditt fodral för att stödja en USB-port som är tillgänglig från framsidan av ditt system, är det vettigt, eller hur?

VIA Apollo Pro-kretsuppsättningen möjliggör samma funktionsstöd som Intels BX-kretsuppsättning, med en ny funktion som kommer att hålla många kostnadsbekymrade användare nöjda, möjligheten att köra minnesbussen med AGP-klockans hastighet. Den här funktionen var en gång bara reserverad för MVP3 Super7-användare, men det skulle vara vettigt att VIA skulle ta över funktionen till Slot-1-arenan med deras Slot-1-chipset för att erbjuda en fördel, om än inte en stor, över Intel BX chipset. Kostnaden för Apollo Pro minskar också jämfört med Intel BX, tyvärr är kostnadsskillnaden inte tillräckligt stor för att motivera att gå med ett Slot-1-system över en lågkostnadsuppgradering av Super7 för de användare som är mycket oroade över det totala priset av deras system.

Den första installationen och konfigurationen av KA-6100 krävde ett besök i FICs användarmanual, som sedan starten har blivit allt mer grundlig och välskriven. KA-6100:s manual dokumenterar alla officiellt stödda FSB-inställningar, inklusive 68/103MHz turboinställningar, men den avstår från att dokumentera 112/133MHz FSB-inställningarna som kan erhållas med följande bygelkonfigurationer:JCK1:

JCK2:

JCK3:

112MHz

1-2
1-2
2-3

133 MHz

1-2
1-2
1-2


Med moderkortspaketet ingår också FIC:s klassiska FIC CD Pro CD-ROM-verktygsskiva som innehåller allt som behövs för att få igång ditt system ordentligt, inklusive de senaste AGP GART- och BMIDE-drivrutinerna, men för de användare med DVD-enheter rekommenderas det. att du avstår från att använda Bus Master IDE-drivrutinerna för att undvika kompatibilitetsproblem.

Apollo Pro-kretsuppsättningens prestanda tar inte tillräckligt avstånd från BX-kretsuppsättningen i 3D-spel och AGP-tester för att anses vara en svag presterande, och under affärsapplikationer och allmänt bruk är KA-6100 ofta i hälarna på de mest populära BX-moderkort, inklusive ABIT BH6.

Det dåliga

Byglingsinställningarna på KA-6100 kunde ha förenklats ganska mycket, eftersom bygelblocken är för nära varandra och dokumentationen på moderkortet (liksom i manualen) inte direkt motsvarar byglarnas positioner eftersom de finns på moderkortet.

Om du är bekymrad över ljudkvalitet och kompatibilitet, då kommer du definitivt att missa valet på detta moderkort, Yamahas inbyggda Windows Sound System/SB Pro-kompatibilitet lämnade testsystemet ute i regnet medan du spelade äldre DOS-spel med en komplett uppsättning kringutrustning installerad (ISA-modem, SCSI/nätverkskort installerade) och krävde en hel del felsökning för att få alla IRQ/DMA-konflikter lösta. Med tiden kan du förvänta dig att uppgraderingen av KA-6100 blir allt mindre behaglig, åtminstone en PCI-motsvarighet till det inbyggda ljudet skulle ha varit bättre än vad som ingick i KA-6100, kortet hade varit bättre utan Det.

Detta kan tillskrivas den trånga Baby AT-layouten, men det är fortfarande ingen ursäkt, eftersom andra tillverkare har undvikit problemet: HDD/FDD-gränssnittsportarna är i vägen för alla tre PCI-kortplatserna, vilket gör användningen av full längd PCI-kort ganska svårt. Efter lite böjning kunde jag installera en referens Voodoo2 (den kortare Pure3D-2 hade inga problem att passa) utan alltför stor risk för att kortet skulle tappa sitt säte i PCI-kortplatsen till följd av att FDD-kabeln tryckte upp den. , men att installera ett fullängdskort skulle vara lite av en risk.

Efter ledning av de flesta AT-moderkortstillverkare misslyckas FIC fortfarande med att inkludera några USB-portar för ditt fodral, så du har ett USB-kapabelt moderkort och en skuld på $10 för de externa USB-portarna som du kan hämta på din lokala dator detaljhandel.

Moderkortets stabilitet, särskilt med alla tre DIMM-kortplatser befolkade, tryckte ned kvalitetsbetyget för KA-6100 några procent. Sammantaget, under normala användningsförhållanden, stötte KA-6100 huvuden med det bästa av dem, men betrakta inte KA-6100 som ett helt stensäkert moderkort eftersom det skuggas av branschens ASUS och AOpen.