Felsökning av problem med styrplattan och krascher på MacBook

0 Shares

De vanligaste problemen med styrplattan och deras orsaker

Som vi sa tidigare är det inte vanligt att uppleva fel i MacBook-styrplattan, även om vi inom de fall som har varit kända under dessa år kan lyfta fram fyra problem som vanligtvis är vanligast bland användare som har rapporterat dem:

 • Styrplattan förblir statisk och avger ingen haptisk eller fysisk känsla av rörelse, även klicka på macOS eller inte.
 • Problem med markörrörelser i systemet (mycket långsamt eller snabbt, ryckigt …)
 • Skrollning med två fingrar eller sekundärt klick fungerar inte.
 • Det tillåter inte rullning nedåt och uppåt på en webbsida eller ett dokument.

På samma sätt kan dessa problem ha olika orsaker, dessa är de mest upprepade i dem alla:

 • En felaktig konfiguration av styrplattans inställningar på systemet.
 • Skador orsakade av vätskor och/eller fukt som har kommit in i utrustningen.
 • Slag som datorn eller den specifika delen av den kan ha fått.
 • Bryt in den elektriska anslutningen som ansluter styrplattan till datorns moderkort.
 • Fabriksdefekt där styrplattan slutar fungera korrekt.

Vad kan du göra för att åtgärda problemet

Det är uppenbart att felet i den här komponenten avsevärt försämrar upplevelsen av att använda MacBook, eftersom det också är ett viktigt element för att kunna hantera det (såvida du inte har ett annat externt tillbehör). I vilket fall som helst finns det en rad åtgärder som du kan utföra på egen hand för att försöka fixa det på egen hand, som så länge det är ett programvarufel , vilket inte kan uteslutas även inför misslyckanden som kan se ut att vara fysiska.

Kontrollera dina macOS-inställningar

Som vi såg tidigare kan en av orsakerna till ett “fel” på styrplattan bero på att den inte är korrekt konfigurerad. Om detta fungerar tillräckligt bra för att du ska kunna granska dina inställningar, försök att följa vad vi berättar nedan. Om du har problem med att ens navigera i systemet rekommenderar vi att du använder en extern mus eller styrplatta för detta. Måste öppna Systemet Inställningar (från dockan om du har ikonen placerad där, från Apple-menyn i den översta raden eller genom att trycka på cmd + sökutrymmet) och gå sedan till Trackpad.

När du är i det inställningsfönstret hittar du tre flikar som du bör kontrollera för att se om du har det korrekt konfigurerat. Du kan hitta alla dessa alternativ:

 • Peka och klicka : alla möjliga inställningar för klicktyper, styrplattans pekresponser och till och med markörhastighet.
 • Bläddra och zooma : i det här avsnittet kan du hitta alla inställningar relaterade till att rulla styrplattan med ett, två och till och med tre fingrar. Om problemet du har är med det här avsnittet kan du behöva ändra något här.
 • Fler gester: här finns andra alternativ också relaterade till rullning och gester för att öppna vissa macOS-funktioner.

justerar styrplattan macbook

Försök att starta om alla processer på Mac

Oavsett hur välutrustad din Mac är vad gäller processor och RAM, är den inte befriad från att drabbas av vissa specifika problem ibland som gör att datorn saktar ner eller får vissa funktioner att sluta fungera. Och naturligtvis kan felet i styrplattan också relateras till det.

Av denna anledning rekommenderar vi att du försöker stäng alla applikationer som du har öppet och vänta några sekunder för att se om allt återgår till det normala. Om det inte fungerar bör du försöka startar om datorn, antingen genom den här funktionen eller direkt genom att stänga av och slå på den igen (gör det med knappen om du inte kan bläddra igenom systemet). Detta kommer att starta om alla processer som är öppna i bakgrunden och därmed eliminera eventuella problem som de genererade.

forzar salida mac

Har MacBook tillräckligt med batteri?

Även om detta är en av de märkligaste punkterna för att inte vara relaterad a priori, är sanningen att det kan vara orsaken till detta problem. Trakcpaden, liksom resten av elementen i den bärbara datorn, drivs av batteriet den har och därför är det möjligt att om den inte får tillräckligt med ström kommer den inte att fungera bra. Detta är vanligtvis inte normalt, eftersom dess förbrukning är mycket låg och den borde fungera även med 1 % batteri.

Om du ser att batterinivån på din utrustning är under 20 %, försök kopplar den till strömmen genom sin laddare och se om den redan fungerar. I teorin ska du inte ens behöva vänta på att den ska laddas, eftersom tillräckligt med ström redan skulle nå den för att fungera. Om du upptäcker att den efter detta redan fungerar bra bör du ta MacBook till teknisk service eftersom det inte är vanligt och det kan finnas en defekt komponent som styrplattan inte får tillräckligt med ström för.

Batteri Mac

Om du misstänker att det är ett programvarufel

Om problemet med styrplattan har dykt upp när du har uppdaterat till en ny version av macOS och det inte hände dig tidigare, är det mycket troligt att den här uppdateringen innehåller den buggen. Som en allmän regel orsakar dessa typer av problem, om de uppstår, problem för tusentals användare och därför släpper Apple uppdateringar som kommer att rätta till det så snart som möjligt. Därför rekommenderar vi uppdatera macOS till en nyare version om den finns (du kan kontrollera den i Systeminställningar> Programuppdatering eller via App Store om du har en mycket gammal version av systemet).

En annan möjlighet att eliminera dessa buggar är genom återställa hela operativsystemet och eventuellt utan backup. Det skulle döda alla typer av problemrelaterat programvarurelaterade föremål. Om du trots detta fortsätter att uppleva problem, sista lösning du har är att lägga in en äldre version av systemet där du kommer ihåg att det fungerade bra. Om du efter det inte heller har kunnat lösa det behöver du bara gå till teknisk support.

Restaurang Mac för aktualisering

Är det en reparerbar del?

Om du befinner dig i den situationen att du inte har kunnat lösa problemet på egen hand och du ska gå till teknisk service, är det troligt att du har vissa tvivel om det. Det första du bör veta är att även om det beror på modellen, det repareras vanligtvis och i själva verket skulle de till och med kunna göra det samma dag om de har lager av den delen. I värsta fall skulle du behöva vänta några dagar. Om det anses att det inte finns någon lösning kan de erbjuda dig en renoverade och fullt fungerande MacBook som ersättning för din.

Angående priset på reparationen det finns inget fastställt eftersom det kan finnas olika orsaker som orsakar problemet. Naturligtvis, om MacBook är under garanti och de upptäcker att felet kommer från ett tillverkningsfel, det är då du kan vara gladare, eftersom reparationen kommer att vara helt free.

Om du tänker på ändra det på egen hand , bör du veta att du också kan, även om det inte är det mest lämpliga. Anledningen till detta är att du skulle förlora garantin hos Apple om du fortfarande behöll den, förutom att det inte är en lätt process och kan innebära att datorn är totalskadad om du inte har en viss skicklighet när du öppnar den och byta komponenter. Inte mindre viktigt är det faktum att du inte hittar 100 % originaldelar till MacBook, så användarupplevelsen efteråt skulle bli mindre än vad du hade tidigare.

0 Shares