Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Får du WhatsApp-samtal från okända internationella nummer? Akta sig!

Ämne: Får du WhatsApp-samtal från okända internationella nummer? Akta sig!

Tar du emot samtal från internationella nummer på WhatsApp? Akta dig, det kan vara en pågående bluff. WhatsApp-användare har klagat på spridningen av spamsamtal och meddelanden på WhatsApp, särskilt från okända internationella nummer.

Enligt rapporterna har WhatsApp-användare klagat på internationella nummer från länder som Kenya (+254), Etiopien (+251), Indonesien (+62), Malaysia (+60) och Vietnam (+84) bland andra. Eftersom samtal är VoIP (voice over internet protocol), kommer de inte nödvändigtvis från det land som prefixkoden tillhör. Bedragarna kan använda en massa tekniker för att maskera sina identiteter, som att använda VPN för att ringa med nummer som erhållits från byråer som riktar sig till WhatsApp-användare med samtal och meddelanden.

Observera att de okända samtalen inte bara kommer från dessa ovannämnda länder. Faktum är att användare har tagit emot samtal och meddelanden från Marocko och USA också.

En användare delade en skärmdump som visar ett WhatsApp-meddelande från ett okänt nummer som söker ett jobb som ger upp till 10 000 INR för att gilla YouTube-videor. Vissa användare hävdade att de har fått flera samtal från dessa nummer på en dag medan en användare påpekade hur han tar emot minst två okända samtal dagligen. Det finns användare som till och med fick okända samtal från självaste Indien. Det finns en ökning av antalet missade spam-samtal eller samtal från dessa bedragare, vilket är irriterande för användarna.

För bara några dagar sedan lade TRAI i Indien fram AI-filter för att identifiera meddelanden och samtal från spammare och bedragare. Det borde fungera på reklamsamtal och falska meddelanden och snart kommer Reliance, Airtel och Vodafone Idea att införa det från och med 1 maj 2023, när reglerna trädde i kraft.

Vad ska du göra när du tar emot okända internationella samtal?

För de som får den här typen av spamsamtal är det viktigt att undvika att ta emot samtal från okända nummer. Du kan blockera dessa nummer och måste rapportera dem till WhatsApp utan att misslyckas.