EU tar fyra Är för att kvalificera Qualcomm över Shady Chip-affÀrer

0 Shares

EU-kommissionen har bötfÀllt den amerikanska chiptillverkningsjÀtten Qualcomm 242 miljoner euro (272 miljoner dollar) för att missbruka sin dominerande marknadsposition redan 2009-11.

Efter en utredning som startade för fyra Ă„r sedan har Europeiska kommissionen – den del av EU-styrningen som tillĂ€mpar lagar – Ă€ntligen beslutat att Qualcomms försĂ€ljning av basbandchips till mindre Ă€n kostnaden för att producera dem faktiskt var dĂ„lig. Böterna motsvarar 1,27% av Qualcomms omsĂ€ttning 2018.

SÄ varför sÄlde Qualcomm dessa marker för mindre Àn deras produktionskostnad, och varför har det tagit EU sÄ lÄng tid att komma till detta beslut?

Varför sÄlde Qualcomm marker för mindre Àn kostnad?

Qualcomm basbandchip

Ett Qualcomm-chip © Raimond Spekking / CC BY-SA 4.0

I kommissionens undersökning konstaterades att Qualcomm hade sĂ„lt marker pĂ„ det billiga för att underskrida de basbandchips som tillverkades av Icera – en mindre konkurrent. Det Ă€r dock vĂ€rt att notera att Qualcomm inte slog sina billiga marker till alla – det riktade medvetet Huawei och ZTE.

Basbandchips Àr viktiga komponenter för moderna smartphones. De hanterar telefonens antenn. Vilket Àr ganska viktigt om du, du vet, vill ringa ett samtal.

Qualcomm kunde komma undan med att sÀlja marker för sÄ lite eftersom det enligt kommissionen hade en marknadsandel pÄ 60%. Denna nivÄ av dominans var tillrÀcklig för att Qualcomm skulle göra en förlust pÄ de marker som den sÄlde till Huawei och ZTE, medan den fortfarande gjorde bank pÄ de basbandchips som den sÄlde till andra företag.

“Basband-chipsets Ă€r viktiga komponenter sĂ„ att mobila enheter kan ansluta till Internet”, sĂ€ger Margrethe Vestager, EU: s tĂ€vlingschef honcho. ”Qualcomm sĂ„lde dessa produkter till ett pris under kostnad till nyckelkunder i avsikt att eliminera en konkurrent. Qualcomms strategiska beteende förhindrade konkurrens och innovation pĂ„ denna marknad och begrĂ€nsade konsumenternas valmöjligheter i en sektor med en enorm efterfrĂ„gan och potential för innovativ teknik. ”

Varför har det tagit EU sÄ lÄng tid att böta Qualcomm?

ByrÄkratins hjul vÀnder alltid lÄngsamt. Qualcomm Àr dock ocksÄ ansvarig för att lÀgga pauserna pÄ utredningen.

ChiptillverkningsjÀtten svarade inte pÄ EU: s brev och begÀrde att hela utredningen skulle ogiltigförklaras i juni 2017.

Dessutom sanktionerade EU i ett separat fall ocksÄ Qualcomm med hela 997 miljoner euro (cirka 1,1 miljarder dollar) i januari 2018 för att ha betalat en kund för att inte köpa frÄn rivaler.

Sammantaget har EU varit ganska hett med att tillÀmpa sina antitrustlagar mot Qualcomm, och samtidigt undersöka företaget för tvÄ övertrÀdelser kommer att sakta ner processen.

Qualcomm har dock redan sagt att det kommer att överklaga böterna.

”Kommissionen tillbringade flera Ă„r pĂ„ att undersöka försĂ€ljningen till tvĂ„ kunder, var och en sa att de gynnade Qualcomm-marker inte pĂ„ grund av pris utan pĂ„ grund av att konkurrerande chipsets var tekniskt sĂ€mre. Detta beslut stöds inte av lagen, ekonomiska principer eller marknadsfakta, och vi ser fram emot en vĂ€ndning vid överklagande, sĂ€ger Don Rosenberg, Qualcomms generalrĂ„d och VP.

”Kommissionens beslut bygger pĂ„ en ny teori om pĂ„stĂ„dd prissĂ€ttning under lĂ„g kostnad under en mycket kort tidsperiod och för en mycket liten volym chips … I motsats till kommissionens slutsatser orsakade Qualcomms pĂ„stĂ„dda uppförande inte konkurrenshĂ€mmande skador pĂ„ företaget Icera som lĂ€mnade in klagomĂ„let. ”

Oavsett om Qualcomms överklagande kommer att lyckas eller inte mÄste vi vÀnta och se.

LÀs mer av de senaste tekniska nyheterna pÄ Tech.co

0 Shares