Ett imponerande moderkort för arbetsstationer i kaskadsjön

Ett imponerande moderkort för arbetsstationer i kaskadsjön

Inte alla moderkort är skapade lika. Jämfört med konsumenthårdvara väljer alternativ på prosumernivå med arbetsstationer olika perifera funktioner, men i slutändan kommer det att stödja. Supermicro X11SPA-T är ett moderkort för arbetsstationer med ett uttag med en rad avancerade funktioner, utformade för att stödja både Intel Xeon skalbara processorer och Xeon-W 3200-serie-processorer, men fokus ligger på arbetsstationshårdvaran på C621-chipsetet. Med stöd för upp till 2 TB DDR4-2933-minne (Xeon W) eller 3 TB (Xeon skalbar) över tolv platser, en dedikerad ASPEED BMC-kontroller som erbjuder IPMI-funktionalitet och sju PCIe 3.0-kortplatser i full längd, Supermicro X11SPA-T ser ut som ett av de förstklassiga avancerade alternativen för användare som vill bygga en Xeon W-3200-baserad arbetsstation.

Supermicro X11SPA-T Översikt

Tidigare på året tappade Intel sina nya Xeon W-3200 Cascade Lake-baserade processorer som sträcker sig från sin bas 8-kärniga Xeon W-3223-modell, helt upp till sin Xeon W-3275 med 28 kärnor och 56 trådar, var och en stöder 1 TB minne. Det finns också W-3275 som stöder 2 TB. Den primära användningen för Intel Xeon-W-serien är arbetsstationer, och Cascade Lake möjliggör vissa interna korrigeringar för Spectre och Meltdown säkerhetsfel som beskrivs under det senaste året. Några av fördelarna med LGA3647-uttaget Xeon W-3200-processorer inkluderar sex minneskanaler, stöd för AVX-512 och 64 PCI-banor på chip, vilket möjliggör fyra PCIe 3.0 x16-kortplatser.

Supermicro använder sitt eget produktnamnsschema som det publicerar på sin webbplats för att hjälpa användare att skilja skillnader mellan modeller. Dechiffrera Supermicro X11SPA-T avslöjar att den är utformad för 11: e generationen (som definierats av Supermicro) Xeon skalbara processorer, att den är en LGA3647 Purley-modell med ett uttag, den är på en arbetsstationsplattform och att den har 10 gigabit Ethernet.

Ett kort som är utformat för att använda allt som Intel Xeon W-3200-familjen har att erbjuda är Supermicro X11SPA-T, med en avancerad funktion över sin stora E-ATX-kretskort. Inte alla användare behöver en lösning med dubbla uttag, och på papper ser X11SPA-T ut att kryssa för många rutor för användare som letar efter grunden till en enda arbetsstation. Inte bara känns det att den har solid närvaro, utan en komplett uppsättning DRAM-kortplatser, ett komplett utbud av sju förstärkta PCIe-kortplatser, fyra M.2-kortplatser med kylflänsar, och som namnet antyder 10 gigabit Ethernet.

Eftersom detta är ett arbetsstationskort har det ett ASPEED AST2500 IPMI-chip för extern styrning, vilket också kombineras med en inbyggd D-Sub-utgång, och ett integrerat Realtek RTL8211E PHY som gör det möjligt för användare att komma åt IPMI via ett nätverk när systemet har ström men är inte påslagen. Designmässigt är det det superintensiva Supermicro-arbetsstationskortet med ett svart kärntema över kretskortet och kylflänsar som täcker de vitala områden som behöver kylas. De tolv minnesplatserna stöder upp till 1 TB eller 2 TB beroende på vilken Xeon W-3200-serieprocessor som används, vilket betyder 8 x 64 GB + 4 x 128 GB för 1 TB och 8 x 128 GB + 4 x 256 GB för 2 TB .

För PCIe-banorna är en av de mest dominerande aspekterna av Supermicro X11SPA-T de sju PCIe 3.0-kortplatserna i full längd i nedre vänstra hörnet. De fungerar på x16 / x0 / x16 / x0 / x16 / x0 / x16 eller x16 / x8 / x8 / x8 / x8 / x8 / x8 beroende på hur PCIe-enheter är installerade. Tre av kortplatserna i full längd delar bandbredd med tre av PCIe 3.0 x4 M.2-kortplatserna, så det är lite muxing involverat. Det finns fyra PCIe 3.0 x4 M.2-kortplatser, som alla har sin egen kylfläns. Användare som vill använda dessa i RAID med Intel (och andra godkända) enheter kan göra det, eftersom Supermicro inkluderar en VROC RAID-nyckel i sitt programvarupaket för RAID 0 och 1-stöd. För SATA-enheter och enheter finns det åtta SATA-portar som stöder RAID 0, 1, 5 och 10 arrays.

När man tittar på nätverket på Supermicro X11SPA-T finns det tre Ethernet-kontroller; en Aquantia AQC107 10 G, en Intel I210-AT Gigabit och en Realtek RTL8211E PHY dedikerad till kortets integrerade BMC / IPMI-chip. På baksidan finns också fyra USB 3.1 G1 Type-A-portar, med en enda USB 3.1 G2 Type-A och en USB 3.1 G2 Type-C-port. Användare kan utöka detta med en enda USB 3.1 G1-rubrik som möjliggör två extra Type-A-portar och en enda USB 2.0-rubrik som också stöder två ytterligare portar. Brädorna fem 3,5 mm ljuduttag och S / PDIF styrs av en Realtek ALC888 HD-ljudkod.

Sammantaget känns denna styrelse betydande. Det finns inget snyggt som en inbyggd RAID-kontroller, men för nästan alla som vill kasta diskbänken på ett Intel-arbetsstationssystem, åtminstone på papper, har Supermicro en mycket betydande produkt för marknaden.

Prestanda i ~ 200 ord – Läs hela recensionen för en fullständig analys

Jämförelse av prestanda med tidigare Intel X299 HEDT-moderkort och Intel C246-baserade modeller verkar allt i nivå med vad som förväntas. Vi fick W-3235 att testa med, vilket är en 12-kärnig processor, medan våra jämförelserecensioner använde konsumentens 10-kärnor. De extra kärnorna i vår Intel Xeon W-3235 presterar bättre i några av våra CPU-fokuserade tester, men faller i linje med andra modeller som testats i minne tunga tester som i Blender och WinRAR. Inte överraskande i våra systemtester är kraftuttaget naturligtvis högre än andra modeller som tidigare testats på grund av det högre kärnantalet, och i vårt icke-UEFI POST-tidstest är starttiderna mycket högre än med konventionella konsumentfokuserade modeller på grund av de extra funktionerna .

Amazon-widget

Supermicro X11SPA-T har ett nuvarande pris på $ 650 på Newegg och har därför inte mycket konkurrens. Det är en förstklassig arbetsstationsfokuserad modell som för närvarande stöder hela Intels Xeon W-3200-produktstack, med mycket utrymme för olika konfigurationer. Om du hittar en processor att koppla ihop med den, är de sju PCIe 3.0-kortplatserna i full längd perfekta för virtualiseringsuppgifter, och massor av PCIe 3.0 x4 M.2 och åtta SATA-portar ger gott om lagringskapacitet. Supermicro har tydligen gått ut med sin X11SPA-T, men det är dags att se hur det jämförs med andra Intel HEDT vi har testat, inklusive Supermicro X11SRA-moderkortet som vi testade med föregående generation Intel Xeon W-2155 10-core 20- trådprocessor.

Läs vidare för mer utökad analys.

Relaterade Artiklar

Back to top button