Erbjudanden, kontraktion och massor av enhörningar: Venturekapitalets tillstÄnd 2018

0 Shares

NÀr entreprenörer och nystartade grundare sammanstÀller sina forskningsdÀck och undersöker investerare för en ny insamlingsrunda 2018 har de överallt en plats för att fÄ den information de behöver för att fatta vÀlgrundade beslut: Förra Äret. Uppgifterna om riskkapitalets tillstÄnd 2017 Àr ute och det berÀttar en intressant historia om vad grundarna kan förvÀnta sig att se 2018.

VĂ€gen framĂ„t ser stenig ut, men fördelarna med att navigera sĂ€kert ser bĂ€ttre ut Ă€n nĂ„gonsin. Och ja, vi menar den monetĂ€ra typen av fördelar: De övergripande vĂ€rdena för riskkapitalavtal under 2017 var – för första gĂ„ngen – högre Ă€n dot-com-eraens topp 2000 och 2001.

VC Deal-vÀrden nÄdde $ 84,2 miljarder 2017

Antalet pÄ 84,2 miljarder dollar kommer tack vare en nyligen slÀppt studie frÄn Pitchbook och National Venture Capital Association som tÀcker alla fyra kvartalen 2017. Men det antalet stÀmmer över det minskande antalet faktiska erbjudanden: Vi ser fÀrre erbjudanden, men de erbjudanden fÄr allt högre dollarvÀrden för en entreprenadteknisk industri.

En annan faktor som pekar mot kontraktion: Företag blir Àldre.

”Sedan 2013 har medianĂ„ldern för företag som höjer institutionella Ă€ngel- & fröomgĂ„ngar vuxit med svindlande 38 procent till 2,42 Ă„r,” förklarar Pitchbook-rapporten, ”med företag i serie A-rundan som kommer in vid drygt 3,5 Ă„r och Serie B-företag höjer vanligtvis dessa omgĂ„ngar ungefĂ€r Ă„r fem, pĂ„ en medianbasis. ”

2017 var fjÀrde Äret i rad dÀr USA-baserade VC-medel samlade in över 30 miljarder dollar, sÄ förutsatt att banan fortsÀtter kan vi fortsÀtta att förvÀnta oss lÀngre intÀkter under 2018.

Företag som vĂ€rderas till en miljard dollar eller mer kallades först “enhörningar” pĂ„ grund av sin brist. Men förra Ă„ret investerade VC i en hel imaginĂ€r lands vĂ€rde av dem: Unicorns bestod bara av tvĂ„ procent av de företag som framgĂ„ngsrikt sökte investeringar, men fick 22 procent av de totala investerade dollarna, eller mer Ă€n 19 miljarder dollar. Unicorns kan vara relativt sĂ€llsynta, men de suger upp över en femtedel av VC-kontanterna pĂ„ bordet.

“Även om siffrorna Ă€r jĂ€mförbara med dot-com-eran, verkar VC-ekosystemet friskt och drivs av olika dynamik”, sĂ€ger John Gabbert, VD och grundare av PitchBook, i ett pressmeddelande som Ă„tföljer rapporten. ”SpĂ€nnande företag i senare skede med stark konsumtionskraft befaller stora finansieringsrunder. Under tiden finns det spelförĂ€ndrande kĂ€rnvertikaler som VR och AR, IoT, AI och Fintech som genererar massiva investeringar; det kommer att finnas vinnare och förlorare bland dessa VC-stödda företag men teknologierna Ă€r hĂ€r för att stanna och kommer verkligen att förĂ€ndra spelet för företag och konsumenter. ”

Över hela USA

Det Àr inte bara enhörningarna som drar nytta av en ökning av kapitalet. Som dataanalysföretaget CBS Insights nyligen har avslöjat finns det en mÀngd högfinansierade startups över hela USA. HÀr Àr ett diagram som kartlÀgger de mest vÀlfinansierade VC-baserade teknikstartarna efter stat, vilket ger dig en bild för vad de mest ekonomiskt vÀlpositionerade startupsna gÄr in i det nya Äret. (klicka pÄ bilden för en större bild)

Den talande detalj hÀr: Av dem pÄ kartan ovan samlade 24 nystartade företag totalt $ 100 miljoner i finansiering i Är, en ökning med 20 procent jÀmfört med föregÄende Ärs toppstart. Den datapunkten överensstÀmmer med Pitchbooks pÄstÄende att VC-dollar Àr högre Àn tidigare, men det lÀgger till en ny dimension. Det indikerar att dessa massiva investeringar Àr geografiskt spridda (Ätminstone lite).

Visst, enhörningar framtrĂ€dde fortfarande i data – Uber, Vox Media, Magic Leap, GreenSky, Avant, DraftKings, Duo Security, Infor, AvidXChange och Domo – och Uber, Magic Leap, Infor och OneWeb har till och med dragit in sig bara en miljard i kapitalfinansiering. I andra Ă€nden av spektrumet uppfyllde fyra stater – Alaska, Mississippi, South Dakota och Wyoming – inte ens kriterierna för inkludering. Men som den 20-procentiga ökningen visar Ă€r de dollar som investeras i erbjudanden totalt sett högre Ă€n nĂ„gonsin. NĂ€r allt kommer omkring var samma trender nĂ€rvarande förra Ă„ret, och de har fortfarande lyckats öka ytterligare 20 procent.

Till och med Àngel- och fröinvesteringar sÄg deras medianstorlek till 1 miljon dollar förra Äret, ett antal upp 100 procent jÀmfört med föregÄende fem, rapporterar Pitchbook. Investerare flyttar sig bort frÄn sina attityder pÄ tjurmarknaden och tar mer tankevÀckande beslut om var de ska investera, men de investerar mer dollar Àn tidigare.

0 Shares