er för 5G, biometri och mer släppt

Google har släppt Android 11 Developer Preview före den slutliga utgåvan senare i år så att utvecklare kan testa det, den här gången lite tidigt. Detta ger nya funktioner som hjälper användare att hantera åtkomst till känsliga data och filer, och Google säger att det har härdat kritiska områden på plattformen för att hålla operativsystemet fjädrande och säkert. För utvecklare har Android 11 flera funktioner, inklusive förbättringar för vikbara och 5G, API för samtalscreening, nya media- och kamerafunktioner, maskininlärning och mer.

Android 11 Developer Preview är tillgänglig för Pixel 2/2 XL, Pixel 3/3 XL, Pixel 3a / 3a XL eller Pixel 4/4 XL på Android-utvecklarens webbplats här. Preview Preview 2 kommer att finnas tillgängligt i mars, Developer Preview 3 i april, Beta 1 i maj under Google I / O, Beta 2 i juni (med slutliga API: er och officiell SDK), Beta 3 och den slutliga stabila utgåvan i slutet av tredje kvartalet 2020.

Nya funktioner i Android 11

 • 5G – Dynamic meteredness API – med detta API kan du kontrollera om anslutningen är obestämd och i så fall erbjuda högre upplösning eller kvalitet som kan använda mer data. Utökat till att omfatta mobilnätverk så att du kan identifiera användare vars operatörer erbjuder verkligt omätade data när de är anslutna till operatörens 5G-nätverk.
 • 5G – Bandwidth estimator API – Gör det lättare att kontrollera nedströms / uppströms bandbredd utan att behöva avfråga nätverket eller beräkna din egen uppskattning. Om modemet inte ger stöd gör det en standarduppskattning baserat på den aktuella anslutningen.
 • Nya skärmtyper – Pinhole- och vattenfallskärmar – Appar kan hantera pinhole-skärmar och vattenfallskärmar med hjälp av befintliga API: er för skärmskärning.
 • Dedikerade konversationsavsnitt i meddelandeskuggan – användare kan direkt hitta sina pågående konversationer med människor i sina favoritappar.
 • Bubblor – Bubblor är ett sätt att hålla konversationer synliga och tillgängliga samtidigt som de gör flera uppgifter på sina telefoner. Meddelande- och chattappar bör använda Bubbles API för aviseringar för att aktivera detta i Android 11.
 • Infoga bilder i meddelandesvar – om din app stöder bildkopiering / klistra in kan du nu låta användare infoga tillgångar direkt i inline-svar för att möjliggöra rikare kommunikation såväl som i själva appen.
 • Neural Networks API 1.3 – Quality of Service APIs stöder prioritet och timeout för exekvering av modell, Memory Domain API minskar minneskopiering och transformation för på varandra följande modellexekvering, Utökat kvantiseringsstöd, signerad heltal asymmetrisk kvantisering där signerade heltal används istället för floatnummer för att aktivera mindre modeller och snabbare slutsats.
 • Engångstillstånd – För de mest känsliga datatyperna – inte bara plats utan även för enhetens mikrofon och kamera – kan användare nu bevilja tillfällig åtkomst genom en engångsbehörighet. Denna behörighet innebär att appar kan komma åt data tills användaren flyttar från appen, och de måste sedan begära tillstånd igen för nästa åtkomst.
 • Omfattad lagring – Flera förbättringar, såsom opt-in raw-filsökåtkomst för media, uppdaterade DocumentsUI och batchredigeringsåtgärder i MediaStore. Tillsammans med dessa tekniska förändringar, baserat på din inmatning, kommer mer tid att göra migreringen och ändringarna att gälla för dina appar när de riktar sig mot Android 11.
 • Biometrics – BiometricPrompt stöder nu tre autentiseringstyper med olika granularitetsnivåer – stark, svag och enhetsinformation. Frikopplade BiometricPrompt-flödet från appens aktivitetslivscykel för att göra det lättare att integrera med olika apparkitekturer och för att förbättra transaktionsgränssnittet. Alla appar som använder biometrisk autentisering ska flytta till BiometricPrompt API: er, som också finns i AndroidX för kompatibilitet med tidigare versioner av Android.
 • Plattformshärdning – Utökad användning av kompilatorbaserade desinfektionsmedel i säkerhetskritiska komponenter, inklusive BoundSan, IntSan, CFI och Shadow-Call Stack. Heap-pekermärkning för appar som riktar sig till Android 11 eller högre för att hjälpa appar att fånga minnesproblem i produktionen. HWAsan för att hitta och fixa många minnesfel i systemet, och vi erbjuder nu HWAsan-aktiverade systembilder som hjälper dig att hitta sådana problem i dina appar.
 • Säker lagring och delning av data – Appar kan nu dela datablobar enkelt och säkrare med andra appar via en BlobstoreManager. Blob-butiken är perfekt för användningsfall som att dela ML-modeller mellan flera appar för samma användare.
 • Identitetsuppgifter – Android 11 lägger till plattformssupport för säker lagring och hämtning av verifierbara identifieringsdokument, till exempel ISO 18013-5-kompatibla mobilkörningslicenser. Vi har snart mer information om detta!
 • Minimera effekterna av beteendeförändringar – Minimera beteendeförändringar som kan påverka appar genom att noggrant granska deras påverkan och genom att göra dem opt-in, när det är möjligt, tills du ställer in targetSdkVersion till ‘R’ i din app.
 • Enklare testning och felsökning – Många av de brytande ändringarna kan växlas – vilket innebär att du kan tvinga aktivera eller inaktivera ändringarna individuellt från utvecklaralternativ eller adb. Med den här ändringen finns det inte längre ett behov av att ändra targetSdkVersion eller kompilera om din app för grundläggande testning. Kolla in detaljerna här.
 • Uppdaterade grålistor – Listor över begränsade gränssnitt som inte är SDK uppdateras
 • Dynamisk resursladdare – Som en del av deras migrering från icke-SDK-gränssnitt bad utvecklare oss om ett offentligt API för att ladda resurser och tillgångar dynamiskt vid körning. Lade till ett Resource Loader-ramverk i Android 11
 • Ny milstolpe för plattformsstabilitet – Android 11 får en ny utgivnings milstolpe som heter “Platform Stability”, som förväntas i början av juni. Denna milstolpe inkluderar inte bara slutliga SDK / NDK API: er, utan också slutliga interna API: er och systembeteenden som kan påverka appar.
 • Förbättringar av samtalsscreeningstjänster – Appar för samtalscreening kan nu göra mer för att hjälpa användare. Appar kan få det inkommande samtalets STIR / SHAKEN-verifieringsstatus som en del av samtalsuppgifterna, och de kan anpassa en systemtillhandahållen efter samtalsskärm för att låta användare utföra åtgärder som att markera ett samtal som skräppost eller lägga till kontakter.
 • Förbättringar av Wi-Fi-förslag-API – Utökat API för förslag av Wi-Fi för att ge appar för anslutningshantering större möjlighet att hantera sina egna nätverk. Till exempel kan de tvinga bort frånkoppling genom att ta bort ett nätverksförslag, hantera Passpoint-nätverk, få mer information om kvaliteten på anslutna nätverk och andra hanteringsändringar.
 • Passpoint-förbättringar – Android tvingar nu och meddelar om utgångsdatum för en Passpoint-profil, stöder Common Name-specifikation i profilen och tillåter självsignerade privata CA: er för Passpoint R1-profiler. Anslutningsappar kan nu använda Wi-Fi-förslagets API för att hantera Passpoint-nätverk.
 • HEIF-animerade ritningar – ImageDecoder API låter dig nu avkoda och rendera bildsekvensanimationer lagrade i HEIF-filer, så att du kan använda tillgångar av hög kvalitet samtidigt som du minimerar påverkan på nätverksdata och apk-storlek. HEIF-bildsekvenser kan erbjuda drastiska minskningar av filstorlekar för bildsekvenser jämfört med animerade GIF-filer. Utvecklare kan visa HEIF-bildsekvenser i sina appar genom att ringa decodeDrawable med en HEIF-källa. Om källan innehåller en sekvens av bilder returneras en AnimatedImageDrawable.
 • Integrerad bildavkodare – Nya NDK API: er låter appar avkoda och koda bilder (som JPEG, PNG, WebP) från inbyggd kod för grafik eller efterbehandling, samtidigt som de behåller en mindre APK-storlek eftersom du inte behöver samla ett externt bibliotek. Den inbyggda avkodaren utnyttjar också Androids process för pågående säkerhetsuppdateringar på plattformen. Se exempelkoden för NDK för exempel.
 • Ljuddämpning under kamerafotografering – Appar kan använda nya API: er för att stänga av vibrationer från ringsignaler, larm eller aviseringar medan sessionen är aktiv.
 • Bokeh-lägen – Appar kan använda metadatataggar för att aktivera bokeh-lägen på kamerafångstbegäranden i enheter som stöder det. Ett stillbildsläge erbjuder högsta kvalitet, medan ett kontinuerligt läge säkerställer att inspelningen håller jämna steg med sensorutmatningen, t.ex. för videoinspelning.
 • Videoavkodning med låg latens i MediaCodec – Video med låg latens är avgörande för realtidsappar och tjänster för videostreaming som Stadia. Videokodek som stöder uppspelning med låg latens returnerar den första bilden i strömmen så snabbt som möjligt efter att avkodningen startar. Appar kan använda nya API: er för att kontrollera och konfigurera uppspelning med låg latens för en specifik codec.
 • HDMI-låg-latens-läge – Appar kan använda nya API: er för att söka efter och begära automatiskt låg-latens-läge (även känt som spelläge) på externa skärmar och TV-apparater. I det här läget inaktiverar skärmen eller TV: n grafisk efterbehandling för att minimera latens.

Källa

Relaterade Artiklar

Back to top button