Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

EPoX EP-3VCA Apollo Pro 133A Socket-370 ATX

Som med de flesta nuvarande PC-moderkortstillverkare bildades EPoX i slutet av 80-talet, men först under de senaste åren har deras produkter blivit offentliga, främst på grund av tillkomsten av Internet som medium för free marknadsföring för de företag som kan producera högkvalitativa produkter.

Även om EPoX inte är högst upp på listan när det gäller kvalitet har de alltid varit bättre än genomsnittet, vilket för de användare som inte kör avancerade arbetsstationer eller servrar i allmänhet är tillräckligt för att få dem igenom sina uppgifter. Med några ganska anständiga EPoX-moderkort här i labbet hade vi definitivt höga förväntningar på deras Apollo Pro 133A-baserade moderkort, 3VCA.

Tyvärr är Apollo Pro 133A-moderkortsmarknaden fortfarande en spädbarnsmarknad. Moderkortstillverkare arbetar fortfarande med problemen med deras implementeringar av 133A-chipset, och på grund av detta har vi sett ett antal normalt pålitliga moderkortstillverkare släppa några mycket nedslående lösningar baserade på VIAs lockande chipset.

Men med den ökande efterfrågan på äkta 133MHz FSB-moderkort för användning med de extremt överklockbara FC-PGA Pentium III-kretsarna, blir vissa användare mycket desperata i sökandet efter ett moderkort med officiellt 133MHz FSB-stöd som är pålitligt samtidigt. Trots den senaste tidens inflöde av dåligt tillverkade 133A-baserade moderkort verkar EPoX ha tagit sig an utmaningen ganska bra med deras 3VCA.


New Anand Tech Report Card Rating
85/B
Moderkortsspecifikationer

CPU-gränssnitt

FC-PGA/PPGA Socket-370

Chipset

VIA Apollo 133A
VIA 694X Norra bron
VIA 686A Södra bron

L2-cache

N/A (på chip)

Formfaktor

ATX

Busshastigheter

66/75/83
100 / 105 / 110 / 112 / 115 / 120 / 124
133/140/150

Stöds för spänningar

Autoavkänning (1,30v – 3,5v)

Minnesplatser

3 168-stifts DIMM-platser

Expansionsplatser

1 AMR-plats
1 AGP-plats
5 PCI-platser (3 i full längd)
1 ISA-plats (1 delad / 1 full längd)

AC’97

VIA VT1611A

BIOS

AWARD BIOSDe goda

Även om vi har sett 133A-baserade moderkort som har en Slot-1-kontakt kombinerad med en Socket-370-kontakt (ala Tyan Trinity 400) såväl som de med enbart en Slot-1-kontakt, är 3VCA den första vi har sett med enbart en Socket-370 gränssnitt. Det första som måste nämnas är att Socket-370-implementeringen på 3VCA är helt pin-kompatibel med både PPGA Celeron-processorer och FC-PGA Pentium III-processorer. Denna tvåvägskompatibilitet kanske inte verkar så mycket, men 3VCA är ett av de första moderkorten som officiellt stödjer båda CPU:erna i ett Socket-370-gränssnitt i den första leveransrevideringen av moderkortet. Dokumentationen anger inte specifikt om sockeln är kompatibel med VIA/Cyrix kommande Joshua-processor, men det är ganska säkert att anta att kortet kommer att vara kompatibelt med den kommande CPU:n.

Genom att använda en fysiskt mindre (i längd) Socket-370-kontakt kan du förvänta dig att 3VCA är ett märkbart mindre moderkort jämfört med Slot-1 133A-lösningarna vi har tittat på tidigare. Detta är inte fallet eftersom EPoX använder det sparade utrymmet för att hjälpa till att rensa upp en del av röran som normalt förknippas med brädor som är så trånga. Kortet har en något vanlig 5/1/1/1 (PCI/ISA/AMR/AGP) expansionsplatskonfiguration som tillhandahålls av VIA 686A South Bridge ombord på PCB:n. 686A:s integrerade PCI-till-ISA-brygga gör att den enda ISA-platsen kan inkluderas utan att använda en extern PCI-till-ISA-brygga, och den integrerade AC’97-styrenheten tillhandahåller det billiga AMR-gränssnittet. Utöver dessa två kostnadsbesparande funktioner tillhandahåller 686A även det inbyggda Ultra ATA 66-stödet för 3VCA.

Som med de flesta 133A-baserade moderkort har 3VCA totalt tre DIMM-kortplatser som alla kan ta emot upp till 256MB DIMM. Våra kompatibilitetstester visade att användningen av dubbelsidiga 256 MB DIMM-moduler som innehöll 128 Mbit SDRAM-kretsar inte hade några problem med 3VCA, vilket är något vi förväntade oss att hända, särskilt eftersom vi inte hade att göra med staplade eller registrerade DIMM:er.