En ultratunn bärbar dator i mellanklassen

realme är ett företag som är välkänt bland indiska konsumenter som ett varumärke som tillverkar smartphones, smartphonetillbehör, TV-apparater och mer. De har nu gått in i ett nytt produktsegment – ​​den indiska marknaden för bärbara datorer, och har lanserat realme Book (Slim). Den bärbara datorn har en tunn och lätt formfaktor, en metallkonstruktion och intressanta specifikationer. Gjorde realme ett bra jobb med sitt första försök? Läs vidare i min recension av realme Book (Slim).

Design och byggkvalitet

Realme Book är en tunn och lätt bärbar dator med förstklassig byggkvalitet och en snygg, ren design. realme har valt att använda metall för den bärbara datorns chassi, närmare bestämt har den en aluminiumlegering som är helt CNC-bearbetad. Detta ger den en högkvalitativ känsla i handen som är mycket bättre än de flesta bärbara datorer i detta prissegment. Den bärbara datorns mått är också imponerande, de mäter 307,21 x 228,96 x 15,5 mm, och den väger 1,38 kg. Den bärbara datorn kan läggas i vilken bärbar datorväska som helst i en ryggsäck och eftersom den är ganska lätt är den lätt att bära med sig hela dagen.

Den är gjord av metall som ger en bra styrka till den bärbara datorns chassi, och den har en rimlig mängd chassiflex, speciellt för en tunn och lätt enhet. Min enda fråga angående byggkvaliteten är färgens hållbarhet. Under mina några veckors användning av den bärbara datorn har jag haft en hel del hack och repor, vilket är olyckligt. Jag skulle starkt rekommendera att skaffa en bärbar datorfodral när du förvarar den i en ryggsäck.

För designen har realme hållit det enkelt. Det är en klassisk, unibody, bärbar dator i clamshell-stil som ser ganska lik en Apple MacBook Air sett från sidan, bara att den är lite tunnare. Eftersom den har en skärm i bildförhållandet 3:2 är realme Book högre än vanliga 14-tums bärbara datorer som kommer med en 16:9-skärm. Det finns ett indrag precis under styrplattan för att hjälpa till att öppna locket till den bärbara datorn, och för varumärkesbyggande finns det totalt två “realme”-logotyper – en reflekterande på locket och en annan logotyp på bottenramen. Gångjärnet är tätare än jag föredrar, och det går inte att öppna den bärbara datorn med ett finger.

Slutligen finns det en fingeravtryckssensor integrerad i strömknappen som möjliggör sömlös inloggning med Windows Hello.

Display och såund

Realme Book kommer med en 14-tums 60Hz IPS-skärm med ett bildförhållande på 3:2 som är fantastiskt för produktivitetstillämpningar. Den har en upplösning på 2160 x 1440 som är mycket skarp för en 14-tumsskärm, och den har en maximal ljusstyrka på 400-nits. Färgåtergivningen och kontrasten var anständig, vilket förväntas med tanke på att skärmen är klassad för att täcka 100 % av sRGB-färgomfånget, men färgerna saknade lite livfullhet som kommer med paneler av bättre kvalitet. Ramarna är små på toppen, vänster och höger, vilket bidrar till den övergripande tittarupplevelsen, och eftersom det är en IPS-skärm har den bra betraktningsvinklar. Jag märkte lite blödning i bakgrundsbelysningen, men det var inget alltför problematiskt.

Det finns en 720p webbkamera på den övre ramen tillsammans med en mikrofon, men kvaliteten är inte den bästa.

Den bärbara datorn har 2 bottenhögtalare som är inställda av Harman. De blir hyfsat högljudda, och vid lägre volymer är ljudkvaliteten inte dålig. Basen är svag, men mellantonerna är okej. Utgången är mestadels distorsion free tills cirka 80 % volym, varefter distorsionen märks. Den bärbara datorn stöder även DTS HD stereoljudeffekten om du gillar det.

Prestanda och termik

Det finns två huvudkonfigurationer för realme-boken, som inkluderar:

  • Core i3 – 1115G4 med 8 GB RAM och 256 GB SSD-lagring
  • Core i5 – 1135G7 med 8 GB RAM och 512 GB SSD-lagring

Vår modell är Core i3-varianten på ingångsnivå. Det är en 2-kärnig/4-trådig CPU med en basklocka på 3,0 GHz och boost-klocka på 4,1 GHz. Processorn är baserad på Intels 11:e generationens Tiger Lake-arkitektur och är byggd på deras 10nm SuperFin-tillverkningsprocess. Den bärbara datorn fungerade bra för enkla vardagliga uppgifter som att surfa, ordbehandla, strömma filmer och grundläggande fotoredigering. Det är en processor med dubbla kärnor, så naturligtvis kan du inte förvänta dig att den bärbara datorn ska klara av tung videoredigering eller rendering. Om du vill ha mer kraft och prestanda skulle jag starkt föreslå att du skaffar den högre Core i5-varianten, som har en bättre, fyrkärnig CPU.

8 GB RAM är standard i båda konfigurationerna, men Core i5-varianten har snabbare 4266MT/s-minne medan Core i3-varianten erbjuder 3733MT/s. För lagring har core i3-varianten en SanDisk 256 GB SSD, som var mycket snabb i vanliga uppgifter.

Här är några riktmärken för Core i3-varianten av realme Book:

När det gäller termik förblir realme Book nästan tyst, även under tunga stresstester. Detta är inte förvånande, med tanke på att Core i3-chippet inte avger mycket värme. När man körde en flertrådad benchmark stannade CPU:n på 3,3 GHz, vilket är över basklockan. Detta indikerar att den bärbara datorn är tillräckligt kyld.

Tangentbord och styrplatta

Realme Books chiclet-tangentbord erbjuder 1,3 mm nyckelväg och varje knappsats har bra storlek. Tangenterna känns fjädrande med bra avstånd mellan dem och de har en bra tyngd när man trycker ner dem. Jag kunde komma upp i min vanliga hastighet ganska snabbt när jag skrev på den, och jag tror att det kommer att vara fallet för de flesta. Om du föredrar lågprofiltangentbord är realme Books tangentbord tillfredsställande att skriva på. Men om du gillar längre tangentresor kan det här tangentbordet kännas lite nedslående. Dessutom finns det inga genvägar för sida upp/ner eller hem/slut.

Styrplattan har en fin, stor yta och den använder Windows Precision Drivers. Spårningen är exakt och smidig. Klickmekanismen känns dock lite billig på framförallt styrplattans undersida och jag önskar att den var bättre.

Portar och anslutningar

Portarna på realme Book varierar mellan Core i5 och Core i3-modellen. Vår modell, som är den sistnämnda, har 2 USB Type-C 3.2 Gen 2-portar, en USB Type-A 3.1 Gen 1-port och ett 3,5 mm komboljudjack. Den avancerade Core i5-modellen ersätter en USB Type-C 3.2 Gen 2-port med en Thunderbolt 4-port, vilket är en trevlig funktion att ha, men inte nödvändigt.

Anslutningsfunktionerna var också olika mellan de två modellerna, med Core i3-modellen som stöder Wi-Fi 5, medan Core i5-modellen stöder den snabbare Wi-Fi 6-standarden. På liknande sätt stöder Core i3-modellen Bluetooth 5.1, medan Core i5-modellen stöder Bluetooth 5.2. Under mina tester hade den bärbara datorn inga problem med anslutningen, och jag kunde få bra hastigheter på min Wi-Fi-anslutning.

Batteri

Vanligtvis lovar tunna och lätta bärbara datorer ett långt batteri, och realme Book hävdar att den erbjuder 311 timmars batteritid när du spelar upp lokala 1080p-videor. Den har en battericell på 54Wh och vid regelbunden användning fick jag lite över 5 timmars batteritid, vilket bara är genomsnittligt för det här laptopsegmentet. I PCMark 10 Battery-testet fick den bärbara datorn 7 timmar och 11 minuter. En sak att notera är att denna batteritid bestämdes med Core i3-modellen, så du kan förvänta dig något lägre batteritid med Core i5-modellen.

Den bärbara datorn stöder snabbladdning med sin 65W USB-C PD-laddare, där en laddning på 30 minuter ger 50 %. Laddaren är även kompatibel med realmes 30W Dart Charge-teknik, vilket är användbart om du har en realme smartphone.

Slutsats

För deras första försök på den indiska laptopmarknaden är realme Book en solid produkt med bra funktioner och ett par brister. Designen är ren, byggkvaliteten är bra, skärmen är skarp, tillräckliga portar och tangentbordet är anständigt. Prestandan är lite svag, batteritiden är genomsnittlig och högtalarna är inte fantastiska.

Tunna och lätta bärbara datorer är i allmänhet ganska dyra, och realme gör ett bra jobb med att underskatta marknaden med realme Book. Till ett pris av Rs. 46 999, den bärbara datorn erbjuder ett stort värde för alla som vill ha en anständig tunn och lätt enhet. Om du vill ha mer prestanda tycker jag att Core i5-modellen också borde vara en bra affär.

Tillgänglighet

Realme Book Slim är tillgänglig från realme.com, Flipkart och offlinekanaler, till ett pris av Rs. 46 999 för Core i3 256GB-versionen och Core i5 512GB-versionen kostar Rs. 59 999. Men du kan få det för Rs. 44 999 respektive 56 999 under rea.

  • Metallbyggd med ren design
  • 3:2-skärm med 1440p-upplösning som är perfekt för produktivitet.
  • Bra specifikationer för priset
  • Fingeravtryckssensor för Windows Hello
Nackdelar
  • Batteritiden är genomsnittlig.
  • Högtalarna är inte bra.
  • Prestandan kan bli bättre för Core-i3-varianten

Relaterade Artiklar

Back to top button