Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

En snabb titt på OCZ:s RevoDrive x2: IBIS Performance utan HSDL

En vecka efter att jag förhandsgranskade OCZ:s IBIS och HSDL-gränssnittet avslöjade SandForce specifikationerna för nästa generations SSD-styrenhet för företag. Specifikationerna för SF-2000-serien kräver upp till 500MB/s sekventiell läsning och skrivning, vilket nästan mättar den nyligen introducerade 6Gbps SATA-bussen. Det borde inte vara någon överraskning att OCZ är mycket intresserade av att gå bort från SATA.

Vi träffade OCZ:s första PCIe-baserade SSD för två år sedan med Indilinx-baserade zDrive. Ta fyra Indilinx Barefoot-kontroller, RAID dem tillsammans på ett PCIe-kort och du har en zDrive. Den första SandForce-baserade PCIe-lösningen tog faktiskt ett steg bakåt: OCZ RevoDrive använde bara två SandForce SF-1200-kontroller.

Prestandan var förstås mycket bättre än den gamla zDrive. SandForce har nästan satt Indilinx ur våra sinnen (och system). Men den nyligen tillkännagivna IBIS och den misstänkta obefolkade kontakten på den ursprungliga RevoDrive gjorde det klart att det fanns utrymme för mer prestanda.

Möt RevoDrive x2:


Identiskt med originalet RevoDrive på alla sätt, lägger x2 till en andra PCB komplett med ytterligare två SF-1200-kontroller. Med totalt fyra SF-1200 ombord, som körs i RAID-0, bör du få IBIS-liknande prestanda utan HSDL-gränssnittet.


Arkitekturen är oförändrad. För att spara på kostnaderna använder OCZ en PCI-X-baserad RAID-kontroller: Silicon Image 3124. 3124 har fyra oberoende SATA-portar, var och en ansluts till en SF-1200-kontroller.


Mellan Sil3124 och PCIe x4-gränssnittet finns en Pericom PCI-X till PCIe-brygga. Den omvandlar den parallella PCI-X-signaleringen till seriell PCIe. Sil3124 kan leverera 1 GB/s bandbredd till Pericom-bryggan, liksom de 4 PCIe-banorna (1 GB/s i varje riktning) så det finns inga flaskhalsar i gränssnittet här. En kvartett SF-1200-kontroller kan inte realistiskt pressa mer än 1 GB/s data.

Som med alla RAID-aktiverade lösningar finns det inget TRIM-stöd men du får inaktiv sophämtning.

Det finns ingen prestandafördel jämfört med att du kör fyra egna SF-1200-baserade SSD:er i RAID-0. RevoDrive x2 är i stort sett en fyra enheter SF-1200 SSD på en pinne för den som vill ha enkelhet.

Den tidigare RevoDrive var tänkt att vara kostnadskonkurrenskraftig med en RAID-array med två enheter. I dag, när man tittar på prissättningen, säljs en 240GB RevoDrive för $519 medan ett par 120GB Vertex 2s kommer att ge dig tillbaka $480. Du betalar en premie för enkelheten men prestandan är identisk med din egen SSD RAID-installation.