En kort guide till SEO-vänlig evenemangsplanering

shutterstock_1097170820

Många företag anordnar olika lokala evenemang. Oavsett om det är en konferens, ett socialt evenemang eller ett välgörenhetsevenemang, du har investerat massor av ansträngningar för att planera det och du vill att det ska ses av rätt publik. Det är här SEO lyser.

För att hjälpa dig att öka exponeringen av ditt event online har jag listat dessa praktiska SEO-tips.

Så låt oss dyka in!

Segmentera din målgrupp

Innan du börjar marknadsföra ditt evenemang måste du segmentera din målgrupp. När du väl har bestämt vem du vill ska delta i evenemanget blir det lättare för dig att planera en solid marknadsföringsstrategi för evenemang. Det viktigaste är att detta hjälper dig att välja rätt marknadsföringskanaler och fokusera på de taktiker som fungerar för din målgrupp.

Sätt tydliga mål och välj rätt nyckeltal

Inom evenemangsmarknadsföring är det din prioritet att sätta specifika, mätbara, uppnåbara, realistiska och aktuella mål. Dessa mål kommer att hålla dig på rätt spår och påminna dig om vilka resultat du vill uppnå under din kampanj.

Det räcker förstås inte att bara sätta upp ett gäng mål. Du måste koppla dem till rätt nyckeltal så att du kan spåra dina framsteg. Dessa mätvärden beror på typen av ditt evenemang, din målgrupp och de mål du har satt upp. Här är några exempel:

Utrusta dig med rätt verktyg och börja spåra prestandan för ditt evenemang i tid

Det är viktigt att dokumentera dina KPI:er i förväg, eftersom du kommer att vilja mäta prestandan för ditt evenemang under dess olika skeden. Det är därför du behöver utrusta dig med rätt verktyg. Verktyg som SEMrush eller Ahrefs hjälper dig att granska ditt innehåll och kontrollera dina bakåtlänkar, andelar, rankningar och trafik utan ansträngning. Med Google Alerts kommer du att hålla koll på alla varumärkesomnämnanden och viktiga sökord. Det finns också många verktyg för övervakning av sociala medier som hjälper dig att mäta användarengagemang och din räckvidd för evenemang på dessa kanaler.

Det enda problemet med att övervaka din händelseprestanda är att det finns för många verktyg att använda. För att fokusera på de aspekter av din kampanj som är viktiga, överväg att integrera dessa verktyg med ett SEO-rapporteringsverktyg. Detta hjälper dig att skapa anpassningsbara SEO-instrumentpaneler och automatisera dina KPI-spårning och processer för att skapa rapporter.

Skapa en snyggt optimerad evenemangssida

Google använder din händelseinformation för att bedöma din relevans. De har nyligen ändrat hur relevanta händelser visas i SERP:erna. De lägger nu till dessa händelser i bildtextrutan överst i sökresultaten.

Detta fantastiska alternativ ger dig större exponering. Viktigast av allt, en sökare kommer att kunna ta reda på typ, plats, datum eller tid för ditt evenemang från informationsrutan. Med tanke på att endast de personer som verkligen är intresserade av ditt evenemang kommer att klicka på din länk, är det inte förvånande att du kommer att kunna generera mer kvalificerade leads och öka konverteringarna.

Det här låter bra, men hur får du Google att lägga märke till ditt evenemang? Framför allt, hur bevisar man att man är relevant för sin målgrupp? För att göra det måste du optimera din målsida ordentligt. Här är några element som varje kraftfull målsida bör ha:

 • Den exakta platsen och vägbeskrivningen.

 • Datum och tid.

 • Den detaljerade informationen om evenemanget och schemat.

 • En medryckande och stark titel.

 • En informativ metabeskrivning, optimerad för dina viktigaste sökord organiskt.

 • En kort, väloptimerad URL som talar om för både din besökare och Google vad din sida handlar om.

 • Rensa biljettinformation.

 • Kontaktinformation.

 • Delningsknappar för sociala webbplatser.

 • En högkvalitativ bild relaterad till evenemanget.

 • En autentisk och uppmärksammad CTA.

 • Ett responsivt registreringsformulär som inte kommer att driva bort människor.

 • Vanliga frågor.

Använd Schema

Schema.org hjälper dig att kontextualisera ditt innehåll och göra det mer begripligt för sökmotorer. Eftersom det hjälper dig att positionera din evenemangssida som mycket relevant, kan det till och med hjälpa dig att synas i de rika utdragen i SERP:erna. Schema låter dig också göra ditt evenemang mer specifikt genom att välja dess undertyp, såsom DeliveryEvent, MusicEvent, SocialEvent, SaleEvent och så vidare.

Dessutom finns det många verktyg du kan använda när du genererar och testar Schema. Till exempel hjälper Googles Data Highlighter dig att tagga informationen om ditt evenemang, medan du med Googles Structured Data Testing Tool kommer att kunna mäta prestandan för Schema för ditt evenemang.

Välj rätt kampanjkanaler

Nu när din perfekta evenemangssida är igång måste du marknadsföra den till en bredare publik. Förutom att optimera det för sökmotorer bör du marknadsföra det i olika onlinekanaler.

Innan du börjar är det alltid en bra idé att göra din research och försöka hitta sociala medier som är relevanta för din nisch som kan vara intresserade av att marknadsföra ditt evenemang. Du kan också använda verktyg som Ahrefs, Moz eller SEMrush för att göra en grundlig konkurrentanalys och se var de marknadsför sina evenemang.

Nästa steg är förstås att välja rätt marknadsföringskanaler. Här är några idéer som du kan tycka är värdefulla.

 • Utnyttja Facebook-evenemang.

Istället för att skapa dedikerade landningssidor väljer många företag att marknadsföra sina evenemang via Facebook-event. Detta är inte en optimal lösning, eftersom du kan gå miste om möjligheten att driva massor av kvalificerad trafik till din webbplats. Ändå kan en kombination av SEO och Facebook-evenemang hjälpa dig att nå olika målgruppssegment, öka deras engagemang och maximera synligheten för ditt evenemang.

 • Bidra till en onlinegemenskap.

Omfattande online-communities som Quora, Reddit, Facebook-grupper eller community-forum är alla fantastiska ställen att få kontakt med din målgrupp. Visst, du vill inte marknadsföra ditt evenemang direkt. Sök efter dina sökord för att hitta relevanta konversationer och ta lite tid att skapa relationer med din målgrupp. Lämna insiktsfulla kommentarer och tips för att positionera dig själv som en användbar onlineresurs. Detta kommer att öka din varumärkesmedvetenhet och göra din evenemangskampanj mer effektiv.

Att rikta in sig på rätt sökord och optimera ditt innehåll för dem är viktigt, men det räcker inte för att Google ska förstå din auktoritet och relevans. För att få sökmotorn att ranka ditt evenemang högre än dina konkurrenter måste du skriva lokalt kvalitetsinnehåll kring dina sökord. Skriv om evenemanget du planerar, samt andra relevanta evenemang inom din nisch. Se dock till att ditt innehåll inte är alltför reklam. Utöver din innehållskampanj, täck olika branschspecifika ämnen som kan vara intressanta för dina användare.

 • Ta kontakt med lokalpressen.

När du organiserar ett lokalt evenemang kommer det inte nödvändigtvis att ge de önskade resultaten att nå ut till nationella tidningar och tidskrifter. Att få kontakt med lokalpressen kan å andra sidan få dig att uppmärksammas av rätt publik och öka din närvaro. Du kan be dem att täcka ditt lokala evenemang i deras relaterade avsnitt eller till och med pitcha din PR-artikel och fråga dem om de vill publicera den.

 • Öka synligheten med betald sökning.

SEO är det minst påträngande sättet att marknadsföra ditt evenemang. Det tar dock tid att få de önskade resultaten på bordet. Det tar nämligen dagar eller till och med veckor för Google att indexera din evenemangssida. Om du organiserar tidskänsliga evenemang och behöver marknadsföra dem så snabbt som möjligt, kan betalda annonser vara rätt tillägg till din verktygslåda för evenemangsmarknadsföring. Förutom att öka exponeringen av ditt evenemang på Google eller sociala nätverk, ger PPC dig också fantastiska inriktningsmöjligheter som hjälper dig att generera kvalificerade potentiella kunder.

 • Använd e-postkampanjer.

Den gamla goda e-postmarknadsföringen är fortfarande ett av de mest kraftfulla sätten att sprida budskapet om ditt evenemang. Om du redan har en stabil e-postlista, se till att du börjar bygga din e-postmarknadsföringskampanj i förväg. Till att börja med, skapa en e-postkalender som hjälper dig att avgöra hur många e-postmeddelanden du ska skicka och när. Se till att du har en solid plan på plats, som beskriver: antalet e-postmeddelanden du kommer att skicka under kampanjen, kraftfulla ämnesrader, engagerande kroppstext, starka CTA:er och när och hur du kommer att skicka den sista e-postpåminnelsen om händelsen.

Över till dig

Oavsett din nisch, målgrupp och typ av evenemang är SEO grunden för alla framgångsrika evenemangsmarknadsföringskampanjer. Det ger dig möjligheten att öka din synlighet online och sätta dig själv inför rätt publik. Framför allt låter den dig spåra dina resultat, identifiera de metoder som fungerar för dig och optimera dina framtida kampanjer ännu bättre.

Förhoppningsvis hjälper dessa tips dig att få ut det mesta av din evenemangskampanj!

Relaterade Artiklar

Back to top button