En efterfrågegenereringsstrategi för varje kundlivscykelstadium

kund_livscykel

“Efterfrågegenerering” är ett tillräckligt abstrakt begrepp för att det ofta borstas bort som ett marknadsföringsbuzzword, men du använder förmodligen efterfrågegenereringstaktik dagligen.

Efterfrågegenerering är inte en enda taktik eller strategi, det är snarare en kombination av olika taktiker och strategier som adresserar varje del av marknadsförings- och försäljningstratten och kundlivscykeln.

Från första attraktion till att behålla, merförsäljning och allt däremellan – varje kontaktpunkt du har med kunder faller inom ramen för efterfrågegenerering.

Om du precis har börjat skapa en efterfrågegenereringsstrategi finns det många olika taktiker du kan implementera över hela kundens livscykel, men att använda minst en strategi per kundlivscykelfas är en bra tumregel.

Här är fem efterfrågegenereringsstrategier som är viktiga för alla företag.

Medvetenhet: etablera ditt varumärke

Innan potentiella kunder vet vem ditt företag är eller förstår vad du gör, interagerar de med ditt varumärke.

En grundläggande efterfrågegenereringsstrategi är att utveckla ett starkt varumärke som resonerar med din köparpersonlighet. Ditt varumärke dikterar hur dina prospekt och kunder interagerar med ditt företag och vägleder dina framtida marknadsföringsinsatser.

Skapa meddelanden som resonerar med dina köparpersonas smärtpunkter och visar hur din produkt eller tjänst kan hantera dem. Se sedan till att alla andra delar av ditt företags kommunikation – från ditt teckensnitt och färgschema till din röst och ton till dina personliga konversationer – stödjer meddelandena.

Övervägande: Ha en webbplats förberedd för generering av potentiella kunder

Ditt företags webbplats är inte för dig, det är för dina kunder. Istället för att fylla din webbplats med flashigt innehåll och jargong som ser imponerande ut men som inte säger någonting, ge dina webbplatsbesökare den information de behöver för att avgöra vad den bästa lösningen är.

Din webbplats bör utformas med de önskade besökarna i åtanke. Det ska vara lätt att navigera och gå utöver att bara marknadsföra din produkt. Se istället till att den innehåller resurser som kan hjälpa till att utbilda webbplatsbesökare, jämföra lösningar och göra det möjligt för dem att nå ditt säljteam om så önskas.

Se till att du skapar inkommande innehåll för att organiskt attrahera människor och utveckla din konverteringsstrategi med potentiella kunders behov i åtanke.

Din webbplats bör också ha en friktionsfri tratt på plats, så om en webbplatsbesökare vill konvertera kan de fylla i ett formulär eller kontakta en chatbot för att få kontakt med försäljningen eller ladda ner en demo omedelbart.

Beslut: Gör din säljprocess till köparen, inte säljaren

Utbilda ditt säljteam att genomföra säljprocessen med kundens behov i åtanke. Istället för att bara sälja så mycket som möjligt för att nå sin kvot, borde de bara sälja det som verkligen gynnar köparen.

Om du säljer din produkt eller tjänst till någon som verkligen inte kommer att dra nytta av den, kommer de att churna. Det kostar mer att skaffa nya kunder än att behålla och sälja upp befintliga. Så att sälja till en fattig köpare för att nå ett försäljningsmål kommer att skada företaget i det långa loppet.

Retention och opinionsbildning: Ha ett kundframgångsteam som stödjer din kundbas

Glöm inte dina potentiella kunder när de blir kunder.

Om du bara fokuserar på att skaffa nya kunder, går du miste om sätt att uppnå hållbar tillväxt genom att öka dina kunders livstidsvärde (CLV). Plus, om din kundservice är dålig är det mer sannolikt att kunder klagar och lämnar negativa recensioner, vilket också kan göra det svårare att locka nya kunder.

Ha ett kundframgångsteam på plats som säkerställer att din produkt eller tjänst åstadkommer vad din kund köpte den för och aktivt identifiera möjligheter att förbättra din relation.

I slutändan vill du inte bara stänga kunder, du vill skapa en community kring ditt varumärke. Att stänga 1 000 kunder som inte är nöjda med sitt köp hjälper inte ditt företag att växa så mycket som 100 kunder som hyllar dig och din produkt kommer att göra det.

Bonusstrategi: Närvaro i sociala medier

Det kostar inga pengar att skapa ett socialt mediekonto och upprätthålla en robust närvaro, och i dagens digitala tidsålder är det ingen tvekan om att du borde göra det.

Sociala medier är ett enkelt sätt för dig att träffa potentiella kunder där de är och engagera sig med dem.

Dessutom är sociala medier ett förtroendemärke. Förutom att undersöka företag genom sökmotorer, letar potentiella kunder upp dem på sociala medier. Att inte kunna hitta dessa företag på sociala medier kommer att utlösa röda flaggor, särskilt om företaget i fråga är ett mjukvaru- eller teknikföretag eller märker själva som innovativa.

Takeaway

Efterfrågegenerering omfattar varje kontaktpunkt som kunder har med ditt företag. För att betjäna dina kunder på bästa sätt, fokusera inte dina marknadsföringsinsatser enbart på attraktions- och omvandlingsinsatser. Använd istället taktik som tar itu med varje kundlivsstilsstadium.

Relaterade Artiklar

Back to top button