Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Elon Musks Twitterövertagande: En kaotisk första helg

Efter att Elon Musk lanserade ett djärvt försök att ta över Twitter i år, och sedan invecklade sig i en månader lång juridisk kamp för att avstå från affären, undrade en del om miljardären SpaceX-ägaren någonsin faktiskt skulle köpa sociala media plattform.

Men visst, på arketypiskt muskianskt sätt, promenerade den självutnämnda “edgelord” genom portarna till webbplatsens högkvarter förra torsdagen och höll i ett handfat, vars video miljardären postade tillsammans med den olycksbådande bildtexten: “låt det sjunka in”.

Under de senaste 72 timmarna har både rykten och avslöjanden om Musks planer för plattformen hamnat i rubrikerna – så här är allt du behöver veta om affärsmannens första helg vid ratten.

Högsta chefer avskedade: Är fler anställda på hugget?

Det var ingen hemlighet att Elon Musk och Twitters (nu tidigare) styrelse inte såg öga mot öga – och ingen överraskning att en av hans första handlingar var att sparka några av de högsta personerna i företaget.

Nyckelbeslutsfattare inklusive Twitters vd Parag Agrawal, finansdirektör Ned Segal och Vijaya Gadde, Twitters chef för juridisk policy, förtroende och säkerhet, befriades alla från sina uppdrag i snabb följd.

Musk har förnekat rykten som han planerar att axla upp till 75 % av Twitter-anställda under de kommande månaderna, berätta för anställda i slutet av förra veckan att det inte skulle bli någon påtvingad utvandring.

Innehållsmodereringsrådet: en plöj för att lindra rädslor?

Musk har förbundit sig att skapa ett “content moderation Council” för att hantera känsligt och olämpligt innehåll på plattformen och besluta vad som utgör kontoavstängningar och andra användarriktade åtgärder.

I sitt första uttalande om rådet bekräftade Musk att gruppen skulle ha “brett olika synpunkter” och klargjorde också att “inga större innehållsbeslut eller återinförande av konton kommer att ske innan det rådet sammanträder.”

Musk sa dock nyligen att “alla som är avstängda av mindre och tvivelaktiga skäl kommer att befrias från Twitter-fängelset”, så det är svårt att säga exakt hur detta kommer att spela ut och vilka offentliga personer som för närvarande är spärrade som kommer att tillåtas tillbaka till arenan.

Huruvida detta är ett initiativ i god tro som är avsett att positivt påverka plattformen återstår att se – det kan lätt vara ett knep för att lindra rädslan kring Musks tidigare uttalade åsikter om plattformsmoderering och free tal “absolutism”, positioner som kritiker tror kan normalisera förekomsten av mer hatretorik på plattformen.

Trump: Kommer demagogen att återvända?

Ett av de största ryktena som snurrat runt maktövertagandet har varit möjligheten att Donald Trump, den gallspjutande före detta presidenten som för närvarande finns på Twitters svarta lista, ska återvända till plattformen.

Trumps konto stängdes av i efterdyningarna av attacken mot Capitolium den 6 januari. Den tidigare presidenten hade tidigare använt plattformen för att skapa stöd för sina politiska kampanjer på ett formidabelt, offensivt sätt.

Trump själv sa att han var glad att ett “sanslöst” huvud som Elon Musk nu stod vid rodret på den sociala mediesidan, även om paret också har kolliderat i frågor tidigare, framför allt om Trump är för gammal för att vara president.

Det är fullt möjligt att Musks innehållsmodereringsråd kommer att besluta att behålla förbudet mot Trumps konto – men det finns också alla möjligheter att detta kan förändras.

Betald Twitter: Månadsavgift för verifierade konton?

En annan historia som har fått draghjälp under helgen är att Musk planerar att debitera ägarna av verifierade Twitter-konton runt $20 i månaden för att använda plattformen och behålla sin blå bock.

Den blå bocken, som används för att illustrera att ett konto är ett officiellt, legitimt konto som tillhör en offentlig person eller pålitlig källa, skulle behöva köpas via företagets Twitter Blue Subscription-tjänst.

Jason Calacanis, en Musk-medarbetare som hjälper Tesla-ägaren med hans övertagande, gjorde en omröstning på Twitter på måndagsmorgonen och frågade användarna hur mycket de skulle vara villiga att betala en månad för en blå bock ($5, $10, $15, eller “skulle” t pay”), vilket tyder på att betald verifiering är mycket på bordet.

Iscensatta rader: Kommer Musk att tjäna pengar på divisionen?

En av de mest oroande nyheterna som cirkulerat de senaste tre dagarna är det Musk överväger att dela upp Twitter i “strängar”med användare som förväntas välja en “version” av Twitter och ge sina inlägg “innehållsklassificeringar”.

Andra idéer som enligt uppgift är under övervägande inkluderar en videospelsstil, spelare-mot-spelare-“läge” av Twitter där verifierade konton kan arrangera biff och spats.

Aldrig tidigare har Twitter – eller någon annan social mediasajt – på allvar flirtat med tanken på att faktiskt underlätta (och utan tvekan uppmuntra) konversationsspel av detta slag.

Aktivister och aktivister har redan påpekat att sådana förändringar helt skulle kunna vända framstegen i innehållsmoderering som Twitters pre-Musk-modell hade gjort innan teknikmogulens övertagande.

Elon Musk och Twitter: A Match Made in Hell

Även om Elon Musks meme-fyllda entré till Twitters högkvarter påminde om den typ av självförhärligande jippo som du vanligtvis förknippar med någon som springer ett segervarv, är det svårt att se hur någon har vunnit ur den här affären.

Allt om Elon Musks beteende på plattformen före hans övertagande luktar av en nonchalant, blaserad inställning till den politiska diskursens förgrovning.

Tillsammans med hans uppenbara avsikt att commodifiera spotts och argument, framtiden för Twitter – en sociala media plattform som bara är riktigt värdefull på grund av dess bidrag till vår politiska ekonomi, snarare än någon imponerande teknisk stack – ser dyster ut.

Twitter har bara varit lönsamt under två år av dess existens, vilket ytterligare tyder på att Musks motiv kretsar kring makt, inflytande och i slutändan honom själv, snarare än intäkter eller (gud förbjude) att hålla plattformens användare säkra och nöjda.

Förmodligen är det inte ett intelligent beslut att lägga ut 44 miljarder dollar för en webbplats för sociala medier mitt i en av de största registrerade nedgångarna för teknikföretags aktiekurser.

Men att överlämna nycklarna till världens största digitala offentliga torg till någon som har gjort väldigt lite för att illustrera att de planerar att påverka de invecklade nyanserna i den samtida politiska diskursen i god tro – eller behandla samhälleliga splittringar med tillräcklig uppriktighet – är sannolikt en storleksordning mer katastrofal.