Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Elgato videograbber för PC och 4K-konsoler

Varför behöver jag en gripare?

Det finns två sätt att sända videospelinnehåll, antingen live eller inspelat:

  • Å ena sidan kan vi göra det genom programvara . I det här första scenariot lagrar vi spelet vi spelar i minnet på en dator eller konsol. Eller helt enkelt streamar vi till en server direkt från vår maskin. Processen är det inte freeeftersom vi kommer att ge upp en del av vår beräkningskraft (CPU, GPU, RAM-minne och diskbuffert) för att utföra processen. Detta innebär att vi inte kommer att få högsta möjliga streamingkvalitet eller, om vi gör det, kan våra tv-spel påverkas t.ex. upplösning och framerate .
  • Å andra sidan finns det hårdvara rutt. Ett inspelningskort är en enkel enhet som placeras mellan videokällan (en konsol eller en PC) och skärmen. Enheten spelar in videon. Därifrån och beroende på modell kommer den att lagra klippen och de kommer att sändas direkt över Internet på ett eller annat sätt.

På samma sätt kan du med en fångstenhet hantera även videoutgången från en kamera . Infångningshårdvaran kommer att ansvara för att samla in båda videokällorna för att senare bearbeta dem i motsvarande programvara.

De bästa Elgato-inspelningsenheterna med Full HD-upplösning

Det här är de två modellerna som Elgato säljer för alla som är nöjda med streaming i 1080-kvalitet:

Elgato HD60 S+

_Elgato-HD60-S+

Låt oss börja med enklaste modellen av varumärket. Denna gripare är mycket för pengarna. Den har blygsamma funktioner, men det kan vara mer än tillräckligt för alla spelare som börjar i streamingvärlden.

Denna modell kan mata ut video på 1080p HDR och 60 bilder per sekund . Det tillåter oss dock att mata ut vår huvudskärm med en 4K-upplösning och 60 bilder per sekund . Det är en lättanvänd enhet och perfekt för nybörjare.

Elgato HD60X

_Elgato-HD60-X

Den mest avancerade modellen i detta första block är Elgato HD60 X capture card. Det är ett mycket mångsidigt externt fångstkort, och det är kompatibelt med nästan alla konsoler som vi har tillgängligt idag.

Du kan använda det här kortet med praktiskt taget alla inställningar på PC, Mac, bärbara datorer, PlayStation 5 eller Xbox X/S. Det är Plug & Play och ansluts till dina enheter via USB-C. Fungerar med en mängd olika strömmande och fånga programvara såsom som Twitch Studio, YouTube, OBS, XSplit och Streamlabs. Den stöder även Zoom och Microsoft Teams.

Denna infångningsenhet stöder flera viktiga teknologier för professionell användning . För det första kan kortet fånga med Full HD HDR10-upplösning med 60 bilder per sekund. Signalen som når vår skärm kan dock ha en maximal upplösning på 4K vid 60 bilder. Allt detta kompletteras av ett omedelbart visningsläge utan fördröjningar och stöd för VRR, det vill säga den variabla uppdateringsfrekvensen, som är en nyckelteknologi för att få ut det mesta av nästa generations konsoler.

Denna modell täcker mycket väl behoven hos en stor majoritet av användarna . Det är en komplett produkt, mycket väl löst och av kvalitet. Det finns dock överlägsna modeller för den som har behov som går lite längre.

De bästa Elgato-fångstenheterna med 4K-upplösning

Letar du efter ett steg i kvalitet? Här är de två professionella Elgato-alternativen:

Elgato 4K60 S+

Elgato-4K60-S+

Det finns grabbers där du måste ge upp vissa parametrar på grund av hårdvarubegränsningar. Detta händer inte på Elgato Game Capture 4K60 S+ fångstkort . Som namnet antyder kan den överföra och spela in video på 4K-upplösning med 60 bilder per sekund . Allt detta är kompatibelt med HDR standard och dessutom gör det här kortet sitt jobb utan prestandaproblem.

Elgato Game Capture 4K60 S+ är en av de mest kraftfulla och mångsidiga bärbara spelfångstenheterna som finns. Dess funktion är lika enkel som den vi har förklarat i den tidigare modellen. Det handlar om att ansluta och njuta. Faktum är att nyckelfunktionen hos denna modell är att den kan fungera helt offline. Enkelt uttryckt en SD-kort i motsvarande kortplats och tryck på inspelningsknappen. Det finns ingen anledning att komplicera livet.

Naturligtvis att få ett lag med dessa egenskaper är inte direkt billig . Du måste vara mycket dyr för att du ska kunna amortera på utrustningen innan du börjar med ett köp på denna nivå.

Elgato 4K60 Pro Mk. två

_Elgato-4K60-Pro-MK.2

Alla fångstmodeller vi har sett hittills fungerar med USB-C. Denna modell är undantaget, eftersom den ansluter direkt till PCI Express plats på en stationär dator.

Detta är det mest avancerade kortet som Elgato för närvarande har i sin katalog. Elgato Game Capture 4K60 Pro Mk. 2 erbjuder några ytterligare funktioner, som Multi App Access, som gör att du kan ha flera streaming- och/eller inspelningskällor som kommer åt ditt inspelningskort samtidigt.

Byggd på basis av en PCIe-kontakt är den ännu mer prisvärd än modellen som vi har sett i föregående block, även om vi inte heller kan säga att det är billig hårdvara. Det är enkelt att sätta detta kort i din stationära dator, eftersom det handlar om att passa in det i motsvarande kortplats. Det är dock förståeligt att vissa användare inte vågar med lösningar av den här typen och föredrar att spela det säkert med en modell med USB-anslutning.

Som om det inte vore nog låter den här modellen dig gå i ett mycket mer professionellt tempo. Om du behöver det, du kan ansluta flera Elgato 4K60 Pro Mk gripare. 2 till ditt lag . Uppenbarligen måste datorn vara tillräckligt kraftfull både för att flytta dessa PCI Express-linjer och för att hantera hela mängden data som kommer in i systemet. Det är här Åtkomst till flera appar mjukvaran tar fram sin fulla kraft.