Effekten av 12 GB RAM på en smartphone

Smartphones med upp till 12 GB RAM-minne

Black Shark 2 Pro

Avancerade telefoner, och särskilt de som riktar sig till spelmarknaden, populariserar telefonkonfigurationer. RAM mellan 8 och 12 GB. Ett exempel presenterades Black Shark 2 för några dagar sedan. Så mycket att det börjar se ut som något normalt och till och med nödvändigt om det är ett avancerat sortiment. Och naturligtvis väcker detta tvivel om det verkligen är fördelaktigt.

Att en smartphone har mer RAM-minne än många bärbara datorer är inte alls konstigt idag. Trots detta kan de inte jämföras; eller åtminstone bör det inte göras direkt och lika. De är system som delar många idéer och arbetssätt, men det finns också detaljer som skiljer dem väsentligt. Därför används inte 8 GB RAM i en dator på samma sätt som 8 GB RAM i en telefon. Så låt oss gå tillbaka till att bara fokusera på telefonens RAM.

Grundidén och de första fördelarna med en enhet med en sådan mängd skulle vara: högre prestanda och bättre prestanda för multitasking. Men naturligtvis, om du har använt en mobil med 12 GB RAM och en annan med bara 4 eller 6 GB RAM, är det mycket troligt att du inte har märkt någon skillnad. Speciellt om resten av de viktigaste delarna delar hårdvara. Det vill säga samma processor med samma GPU, samma lagringsenhet etc. Så extra GB är värdelösa? Ja och nej.

Varför behöver en Android-telefon så mycket RAM

Huawei P20 Pro

RAM-minnet är, utan att falla i mycket teoretiska förklaringar, den plats där data som processorn måste komma åt så snabbt som möjligt lagras. Ju mer RAM desto mer information kommer att sparas och desto mindre tid kommer systemet att behöva komma åt den.

Android är dessutom ett system som måste anpassas till en mängd olika hårdvarukonfigurationer och som inte hjälper till med optimering, som det gör i iOS. Därför, om du har mer RAM-minne, kan du öppna fler appar utan att skada det igen. Och dessa kan i sin tur ladda mer data och därmed minska åtkomsttiderna.

Trots detta visas för närvarande det med 4 GB RAM är mer än tillräckligt för en enastående användarupplevelse. Om du vill ha sinnesfrid i framtiden med 6 GB skulle det inte vara något problem. Och ja, 8 och 12 GB är inte något som utnyttjas just nu. Eller inte alla tillverkare som inkluderar dem.

Hur du kan dra nytta av 12 GB RAM i en smartphone

Pixel 3a XL vs Pixel 3

Dra nytta av 12 GB RAM av vissa smartphones är inte lätt. Utvecklare letar alltid efter maximal effektivitet, att deras appar fungerar på bästa sätt på vilken enhet som helst. Därför tar de stor hand om mängden RAM som krävs. Att veta att många mellanklassområden bara har cirka 3 GB i genomsnitt, är hans mål att den maximala förbrukningen alltid ligger runt det värdet.

Därför är 12 GB RAM svårt att dra nytta av idag och med de flesta vanliga användningsområden. Dessutom är det varken med spel eller tunga appar något som kompenserar eller är motiverat. Det finns bara ett scenario där du kan ha en viss inverkan: PC-lägen.

Samsung Dex

Samsung med sitt DeX-läge eller Huawei, bland andra liknande lösningar, är en av få tillverkare som kan motivera beslutet att satsa på sådana mängder minne. Resten kan säljas med en ursäkt för att vara en speltelefon, men egentligen inte ens i dessa förslag är det något som gör skillnad.

Med allt detta förnekar vi inte det att ha mer RAM är ett plus för framtiden. När framtida versioner av Android släpps kan det vara viktigt att ha dessa extra GB. Men det är också sant att, när den tiden kommer, kanske ditt problem inte är RAM utan processor.

Så häng inte upp på telefonens RAM, oavsett om det är högt eller lågt. Med 4 GB RAM kommer det att fungera perfekt, så länge resten av komponenterna är upp till uppgiften.

Relaterade Artiklar

Back to top button