Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

ECS i-Buddie XP Athlon XP 2100+

Det har gått ungefär en månad sedan vi först tittade på vad som händer när en stationär och en bärbar dator går samman. Vi tog vårt första “desknote”-system för ungefär en månad sedan i vår ECS i-Buddie 4-recension och, som vi förutspått, har fler desnotes kommit ut på marknaden. ECS har inte bara utökat sitt sortiment utan rykten om att några stora tillverkare av bärbara datorer kommer in på marknaden har svävat runt ett tag nu och av en god anledning: desnotes är lönsamma.

Komponenter gjorda strikt för bärbara datorer kommer till en hög kostnadspremie. Eftersom många är gjorda speciellt för notebookmarknaden och inkluderar utrymmes- och energibesparande teknik, är delarna till bärbara datorer ganska dyra. Ta mobila processorer till exempel. Intels mobilversion av Pentium 4 1.6GHz har en prispremie på 85 USD jämfört med den stationära versionen, men lägger till mycket lite hårdvarumässigt utöver energisparfunktioner. Lägg till kostnaden för en mobil chipset, en mobil videolösning, ett batteri och andra bärbara specifika delar och priset på en bärbar dator stiger snabbt över priset för ett liknande konfigurerat stationärt system.

Att bygga en mobil dator av stationära komponenter hjälper priset på ett system ganska dramatiskt. Strömförbrukning och storlek är inte längre ett stort problem. En tillverkare kan modifiera ett stationärt moderkort, sätta in en stationär processor, skrivbordsminne och använda en stationär chipset för att skapa ett desknote-system till en bråkdel av priset för en fullfjädrad bärbar dator.

Nyfiken på hur mycket dessa valpar kostar att producera? Det är vi också, men en sak vi vet är att framgång i desknotebranschen kan innebära stora pengar. ECS, till exempel, meddelade nyligen att vinsten från försäljningen av desknote-system har överskuggat deras vinst från försäljningen av moderkort. Det är ingen liten bedrift, eftersom ECS är en av de fem största moderkortstillverkarna i världen vad gäller volym.

Idag tar vi en titt på ECS senaste tillskott till deras desknote-sortiment, ECS i-Buddie XP. Skillnaden mellan den här bärbara datorn och i-Buddie 4? Du gissade rätt, i-Buddie XP är en Athlon XP-baserad desknote-lösning.