Dubbelkanal: vad är det och hur man får prestanda på PC med hjälp av

Om du börjar bygga din dator nu har du förmodligen stött på datorbyggande guider som rekommenderar att du använder RAM-minnena på din PC i “läge”dubbel kanal“. Vad exakt betyder detta och hur gynnar det ditt system? Fortsätt läsa för att ta reda på det.

Vad är dubbelkanal?

För att förklara dubbelkanalsminne måste vi först förklara vad RAM eller (Random Access Memory) gör. RAM är där nyligen öppnade applikationer och filer lagrar korttidsdata. Till exempel, om du har en webbläsare öppen på din enhet just nu, lagras data från denna webbplats i RAM-moduler. Så att ha mer RAM-minne gör att du kan hålla fler applikationer öppna samtidigt utan att sänka prestandan.

Denna data nås av din processorenhet (eller CPU) med hjälp av minneskanaler. Dessa minneskanaler är kommunikationsvägar som gör att din dator kan komma åt data som är tillfälligt lagrade i dess minne. Att ha fler av dessa minneskanaler kan därför göra åtkomsten till den datan snabbare.

Minne dubbelkanals RAM eller dubbelkanal, är en teknik som använder två minneskanaler för att öka överföringshastigheten mellan din dators minnen och processorn. I tvåkanalsläge kommunicerar två RAM-enheter samtidigt på separata kanaler för att driva din dator och köra program betydligt snabbare.

Därför kommer att köra minne i dubbla kanaler att ge en betydande prestandaökning för din PC oavsett den faktiska storleken på ditt RAM-minne. Till exempel, i de flesta fall kommer två 4 GB-minnesenheter som körs i dubbelkanalsläge sannolikt att prestera bättre än ett enda 8GB-minne i enkanals- eller enkanalsläge.

Skaffar dubbelkanalsminne

Bild som visar dubbla kanaler ram-platser på moderkort

Att köra i dubbelkanalsläge beror på din dators moderkort. För att kunna köras måste ett moderkort ha två motsvarande kortplatser som stöder dubbelkanalsläge tillsammans. Lyckligtvis stöder de flesta moderna moderkort denna funktion, med många som till och med har samma kodning eller färg för att tala om för PC-montören var minnesenheterna ska sättas in.

Om ett moderkort har fler än två platser, kommer de vanligtvis i tvåkanalspar. Till exempel kommer ett kort med fyra kortplatser att ha två distinkta par tvåkanalsminnesplatser, som ofta placeras en kortplats från den andra. För mer information om detta, kontakta din moderkortstillverkare.

Dual channel RAM har inte mycket att göra med märket eller typen av RAM du köper. Det fungerar med nästan alla märken av nyare minne från de flesta tillverkare på marknaden. Det viktigaste är att minnesenheterna matchar varandra vad gäller kapacitet (antal GB), hastighet och latens då de kanske inte fungerar optimalt annars. För att minimera förvirring säljer företag som producerar RAM dem ofta i kit med två identiska RAM-enheter.

Fyrkanalsminne?

Bild som visar fyrkanaliga ramplatser på moderkortet

Om dubbelkanal ger en prestandauppgradering är det ännu bättre att använda fler kanaler. Trippel- och fyrkanals RAM-enheter ger anmärkningsvärda prestandauppgraderingar jämfört med dubbla kanaler. Däremot är skillnaden kanske inte lika stor som ökningen från singel till dubbelkanal.

För närvarande stöder endast ett begränsat antal toppprocessorer och moderkort trippel- och fyrkanalsläge. För att kontrollera om din dator kan dra nytta av fyrkanalsläge, kolla med din enhetstillverkare.

En snabb och enkel uppgradering för bärbara datorer

Bild som visar dubbla kanal ram-platser på notebook

Liksom stationära datorer drar även bärbara datorer stor nytta av dubbelkanalsminne. Nuförtiden kommer många bärbara datorer med en enda minnesenhet, men har en andra RAM-plats tillgänglig för en uppgradering till dubbelkanalsminne. Om du känner att din enhet är trög när du har många program öppna kan detta vara ett snabbt, prisvärt och enkelt sätt att avsevärt förbättra din bärbara dators prestanda. Du fördubblar inte bara mängden minne, utan du får också alla hastighetsfördelar med att använda tvåkanalsläge.

Bärbara datorer stöder i allmänhet vad som kallas en liten in-line minnesmodul eller SODIMM. Dessa slots är mycket mindre än sina motsvarigheter för stationära datorer och finns i många modeller och delar typer. Att installera enheten är en enkel process som innebär att man tar bort bakplanet, hittar SODIMM-kortplatsen och sätter i minnesenheten.

För att säkerställa kompatibilitet föreslår vi att du skaffar exakt samma modell, storlek och minneshastighet som din bärbara dator om du uppgraderar. Om du inte är säker på vilken typ av minne du har. Å andra sidan, om din bärbara dators RAM-minne inte är lödd till moderkortet, kan du även byta ut din bärbara dators ursprungliga RAM-minne och lägga till två nya enheter istället.

Relaterade Artiklar

Back to top button