Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Dual Core Linux-prestanda: Två pingviner är bättre än en

Introduktion

Med all uppmärksamhet på processorer med dubbla kärnor på sistone, har det varit väldigt lätt att förbise den applikation som kan dra mer nytta av flera kärnor än någon annan; Linux. OK, så tekniskt sett är inte Linux en applikation, men kärnan har stödt SMP i nio år, nästan hittills. Vägen till SMP har inte varit lätt för Linux, men under de senaste nio åren, och särskilt sedan 1999, har Linux fått stor uppmärksamhet som ett 2-8 processorkärna operativsystem. Om du behöver en referens, titta bara på hur många Linux-maskiner som har SPEC benchmark-rekord i webbservering och nummerknäppning.

Men leder något av detta till fantastisk prestanda för stationära datorer för processorer med dubbla kärnor? Vi kommer att titta på den frågan idag samtidigt som vi avgör om Intel eller AMD är den bättre lämpade utmanaren för Linux-skrivbordet. Vi har några lite otraditionella (men mycket replikerbara) tester som vi planerar att köra idag som borde visa styrkorna hos varje processorfamilj såväl som skillnaden mellan några liknande Windows-tester som vi har utfört tidigare på liknande konfigurationer. I slutändan skulle vi älska att se en Linux-konfiguration utföra samma uppgift som en Windows-maskin men snabbare.

Bara för att sammanfatta, omfattningen av dagens utforskning kommer att vara att avgöra vilken konfiguration som ger den bästa prestandan per dollar på Linux, och om någon av dessa konfigurationer utför liknande Windows-maskiner som kör liknande riktmärken eller inte. Det blir väldigt lätt att förlora analysens omfång annars. Vi skaffade några prisvärda dual core Intel- och AMD-processorer för våra riktmärken idag, och vi kommer också att lägga in några riktmärken för nyare single core-chips för att ge en referenspunkt.