Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Doom 3: CPU Battlegrounds

I en fortsättning på Doom 3 Week ger vi dig nästa del av vår täckning, denna gång med fokus på CPU-prestanda. Om du inte redan har gjort det, se till att läsa vår guide till grafikprestanda under Doom 3 innan du fortsätter med den här guiden.

När behöver Doom 3 en snabb CPU?

Vi vet vid det här laget att GPU-kraven för Doom 3 är ganska höga; Dagarna av ultrahöga upplösningar som ger oss tresiffriga bildhastigheter på kort i mellanklassen är borta med Doom 3, även kort som Radeon 9800 Pro spelas bäst i så låga upplösningar som 800×600. Men är en snabb GPU allt du behöver för att få ut det mesta av Doom 3?

Kom ihåg att medan din GPU kommer att hantera all rendering av scenerna i Doom 3, är det CPU som hanterar all fysik, artificiell intelligens och 3D-inställning för att skicka vertexdata till din GPU. Så för att få ut det mesta av en snabb GPU måste du också para ihop den med en snabb CPU – men hur snabbt? Den grundläggande tumregeln är denna: ju snabbare din GPU är, desto snabbare måste din CPU vara för att hålla jämna steg med den.

Låt oss ta GeForce 6800 Ultra till exempel; som du redan har sett är GeForce 6-serien den snabbaste uppsättningen GPU:er för att köra Doom 3, vilket gör den till en idealisk referenspunkt för vår diskussion.

Nedan har vi en graf över bildhastighet vs. upplösning taget på en Pentium 4 Extreme Edition som körs på 3,4 GHz med en GeForce 6800 Ultra som körs på 400 MHz kärna/1,1 GHz mem. Kurvan på grafen är vad du vill vara uppmärksam på. Om grafen var helt platt, eftersom det inte fanns någon minskning från 640×480 upp till 1600×1200, skulle vårt testsystem vara helt CPU-begränsat (eller bundet av något annat än GPU). Å andra sidan, om grafen visade en klart negativ lutning skulle vi ha ett mycket mer GPU-begränsat scenario, där bördan av att rendera fler pixlar inte maskerades av en alltför långsam CPU.

I det här specifika fallet ser vi att vid upplösningar under 1280×1024 är GeForce 6800 Ultra primärt CPU-begränsad, vilket gör att alla de lägre upplösningarna fungerar identiska med varandra. Det är inte förrän vi når 1280×1024 och 1600×1200 som det sker en betydande prestandaminskning. Så det är klart att om du har en GeForce 6800 Ultra är det ganska viktigt att para ihop chippet med en snabb CPU. Men hur är det med ett långsammare kort som en Radeon 9800 Pro?

Här har vi en helt annan graf, där inte ens vid 800×600 är kortet CPU bundet. Med en Radeon 9800 Pro hjälper det inte lika mycket att ha en snabb CPU eftersom du mestadels är GPU-begränsad, speciellt vid högre upplösningar. Detta betyder inte att du kan para ihop en Radeon 9800 Pro med en 1,4 GHz Celeron och vara bra, men det betyder att en Pentium 4 Extreme Edition kommer att bli överdriven för din 9800 Pro.

När vi undersöker CPU-prestanda under Doom 3 är det klart att vi kommer att vilja använda en GeForce 6800 Ultra för att lägga så mycket stress på CPU som möjligt, men vi har också tittat på hur långsammare kort som Radeon 9800 Pro reagerar på CPU-hastighet förbättringar som du kommer att se på nästa sida.